Çoklu durum desenlerinde araştırmacılar aynı zamanda birden fazla alanda çalışmazlar. Bir alanda bir durum için çalışıp daha sonra diğerine geçerler. Ek veri gerektiğinde önceki alana geçerler, fakat her iki alanda aynı zamanda çalışmazlar (Bogdan ve Biklen,1998: 63).
Çoklu durum çalışmalarında her bir durumu incelemek adına farklı araştırmacılar ya da aynı alandan çok geniş bilgi toplanması gereken çalışmalarda takım şeklinde araştırmacılar kullanılabilir. getirilmesidir.
Durum tespiti, bir hedef şirketin varlıklarının mevcut durumunu satın alma veya yatırım kararı öncesinde değerlendirme sürecidir. Bir işleme girmeden veya bir sözleşme imzalamadan önce bilinçli kararlar vermek için alınması gereken standart ve ihtiyati bakımdır.
İçsel Durum Çalışması: Belirli bir kişi, grup, olay veya kurum hakkında daha fazla şey bilinmek istendiğinde yani durumu daha iyi anlamak için bu yöntem kullanılır. Enstrumental Durum Çalışması: Belli bir durumu anlatmaktan ziyade bir sorunu açıklamayı sağlar veya bir teoriyi geliştirmeye yardım eder.
En genel tanımı Yin (1984) tarafından şöyle yapılmaktadır; durum çalışması, güncel bir olguyu kendi gerçek yaşam çevresi içinde çalışan, olgu ve içinde bulunduğu çevre arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı ve birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, bir araştırma ...
İlgili 30 soru bulundu
Durum çalışması birden fazla olayın, sürecin, programın derinlemesine incelendiği bir nitel araştırma yöntemidir.
Bölüm - Durum Çalışması Desenleri
Genel olarak dört tür durum çalışması deseninden söz edilebilir. Bunlar; bütüncül tek durum deseni, iç içe geçmiş tek durum deseni, bütüncül çoklu durum deseni ve iç içe geçmiş çoklu durum desenidir.
Bütüncül tek durum deseni, tek bir analiz biriminin (bir birey, bir kurum, bir okul vb.) incelendiği araştırma desenidir. Bu desen üç tür durumla karşılaşıldığında tercih edilmektedir. Bunlardan ilki, ortaya atılmış bir kuramın teyit edilmesi veya çürütülmesi için kullanılmasıdır.
1.Açıklayıcı/Tanımlayıcı Durum Çalışmaları (Illustrative Case Studies): Betimseldir; bir durumun hakkında bilgi vermek için bir ya da iki durum kullanırlar.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Olgubilim, yaşanan olgu ile ilgili bilgiler elde etmek için olguyu deneyimleyen bireylerin görüşüne başvurulan nitel araştırma yöntemi desenidir. Olgubilimin oldukça fazla uygulama biçimi bulunmakla birlikte her birinde öznel deneyime öncelik verilmektedir.
VAKA ANALİZİ (CROSS-CASE)
Detaylı ölçme ve değerlendirme sonucunda ulaşılan fazlasıyla geniş bir araştırma alanını, kolayca anlaşılabilir ve araştırılabilir hale indirgemek için kullanılan bir takım çalışmasıdır.
Örnek olay çalışması, tıpkı mimaride yapılan ayrıntılı bir planlama gibi, bilgi toplama, toplanan bilgileri organize etme, yorumlama ve araştırma bulgularına ulaşma gibi basamakları içeren sistematik desen türlerinden biridir (Merriam, 1988).
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Case Study, herkesin duyduğu ama birçok kişinin tam olarak ne olduğunu bilmediği kapsamlı bir çalışma metodudur. Türkçe'de ''vaka çalışması'' olarak adlandırılan case study, analizlere dayalı bir araştırma türüdür. Çalışmanın sonunda creative ekibin kendi içerisinde oldukça sağlam bir beyin fırtınası yapabilmesi şart.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Nitel araştırmalarda toplanan verilerin analizinde yaygın olarak betimsel analiz veya içerik analizi kullanılır. İçerik analizi, araştırmanın özüne ilişkin kalıpları, temaları, önyargıları ve anlamları belirlemek hedefiyle verilerin dikkatli, detaylı ve sistematik olarak incelenmesi ve yorumlanmasıdır.
Kritik vaka amaçlı örnekleme, popülasyonu temsil etmek üzere bilgi açısından zengin bir vaka seçer. Bir araştırmacı, bilgi açısından zengin bir vakayı inceleyerek diğer benzer vakalar için de geçerli olacak ayrıntılar sunmasını bekler.
Doküman analizi, araştırma verilerinin birincil kaynağı olarak çeşitli dokümanların toplanması, gözden geçirilmesi, sorgulanması ve analizi olarak tanımlanabilen bilimsel bir araştırma yöntemidir.
Tek Denekli Araştırma Tek denekli araştırma, bir ya da çok az sayıda denekle yapılan deneysel bir araştırmadır. Özellikle özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar, az görülen psikolojik bir hastalıkla ilgili yapılan çalışmalarda kullanılır.
Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).
Yarı yapılandırılmış mülakatlarda görüşmeci sorularını ön hazırlıkla mümkün olduğunca anlaşılır kılmaya çalışır; görüşme boyunca da soruların anlaşılmadığı veya beklenmedik sorunların ortaya çıktığı durumlarda sorularını tekrar düzenleyip düzelterek katılımcıya yöneltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri