Şair sizin hiç babanız öldü mü? Şiirinde de baba kaybının insan üzerinde bıraktığı etkiyi anlatır. İlgin olan şairin bu şiiri babası ölmeden önce yazmış olmasıdır.
Siz hiç sabunluyken ağladınız mı?" Özetle, zannedildiği veya kullanıldığı gibi o genç, yani Cemal Süreya “Sizin Hiç Babanız Öldü mü?” şiirini babası öldüğünde değil (basit bir hesapla şiir 1953'te yazıldı, babası ise 1957'de hayatını kaybetti), babasına evlenmesine karşı geldiği için kırıldığında yazmıştır.
Dersim İsyanı sebebiyle Erzincan'dan Bilecik'e göç etmek zorunda kalan Alevi Kürt-Zaza bir ailede dünyaya gelen Süreya, devlet memurluğu da yapmıştır.
ucurtmayi vurmasinlar romanının beyaz perdeye uyarlanmasıyla bir dönem gündeme gelen feride cicekoglunun bir romanıdır. cemal süreya nın babası bir trafik kazasında ölmüştür.
Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da, Pülümür'den Erzincan'a göç eden Kürt ve Alevi bir ailede dünyaya gelmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
ARTI GERÇEK- Cemal Süreya, Alevi Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
CEMAL SÜREYA - SİZİN HİÇ BABANIZ ÖLDÜ MÜ? - YouTube. sizin hiç babanız öldü mü? benim bir kere öldü kör oldum yıkadılar aldılar götürdüler babamdan ummazdım bunu kör oldum siz hiç hamama gittiniz mi?
Eğer, Muazzez Hanım Cemal Süreyya 'yı tercih edecek olursa Sezai Karakoç soyadını Sezai Karkoç olarak değiştirecektir. Yok eğer, Sezai Karakoç 'un tercih edilmesi durumunda büyük şair soyadından bir “Y” harfini silecek ve Cemal Süreya olarak anılacaktır.
Kim Muazzez'in gönlünü kazanırsa diğeri soy isminden sonsuza kadar bir harfi silecekti. Rivayet o ki iddiayı Cemal Süreyya kaybetti ve soy ismindeki "y" harfinden vazgeçti. Şair Karakoç ise Akkaya için edebiyatın en dokunaklı şiirlerinden, "Tek Gül" anlamına gelen "Mona Roza"yı kaleme aldı.
Nazım Hikmet: Oğlak. Cemal Süreya: Aslan.
Tomris Uyar ve Cemal Süreya ise bu evlilikten hemen sonra Ankara'nın Sanatseverler Lokali'nde görürler birbirlerini ilk defa. Ve bu tanışma üç yıl sürecek fırtınalı bir beraberliğin ilk adımı olur. Çiftin ilişkisi o dönem edebiyat mahfillerinde üzerine bolca konuşulan konuların başını çeker.
istanbul'un beyoğlu ilçesine bağlı kulaksız mahallesi'ndeki mezarlık. 9 ocak 1990'dan beri büyük şair, yazar, çevirmen, maliye müfettişi cemal süreya'nın ikamet adresidir.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir. Küçük yaşlardan itibaren yazılar, şiirler yazan Süreya, İkinci Yeni Akımının temsilcilerinden biri olmuştur.
Cemal Süreya Şiirleri
Şairin bilinen şiirlerinin sayısı 200'ün üzerinde ve ilk şiiri de 8 Ocak 1953 yılında Mülkiye dergisinde çıkan “Şarkısı-Beyaz” olmaktadır. Ayrıca Süreya'nın şiirlerinden bazılarının bestelendiği ve bu yapıtlarının da “Dört Nal”, “Sayım”, “Hüznün Kuşları” bilgisi verilmektedir.
Yorumu: Şiir kişisinin bu dörtlükte düş içinde olduğu yorumuna varabiliriz. Sevgilinin ellerini alıp sabaha kadar sevdiğini hayal etmektedir. Fakat hayallerinde bile sevgili ona uzaktır, ellerinin beyaz oluşu sevgilinin şiir kişisine karşı soğukluğunu dile getirmek için kullanılmıştır.
1950'li yıllarda Ankara'da, Mülkiye Mektebi'nde birlikte eğitim gören Cemal Süreya ve Sezai Karakoç gönüllerini aynı kadına kaptırmış. İki büyük şairin aşkına aynı anda mazhar olma şansı yakalamış olan bu kadın ise bugün 94 yaşında sessizliğini bozan Muazzez Akkaya.
Tomris Uyar ile Cemal Süreya arasındaki ilişki de Süreya'nın zihin karışıklığı ilişkiyi çıkmaza götürür. Süreya'nın, “Tomris'e asla tamamen sahip olamayacağı.” fikrinin baskınlığıyla terk edilme korkusu ya da aşk zehirlenmesi olarak yoğunlaşan karmaşık duyguları ilişkinin bitmesine neden oldu.
Cemal Süreya on X: "Neden yorgunsun sorusuna cevap aramaktan ve bunu sormasınlar diye gülümsemekten yoruldum." / X.
Bürünsel yapı – Cahit Sıtkı'nın on iki dizeden oluşan Ölüm I şiiri üç dörtlükten oluşur. Her dizede 10 hece içeren şiirde uyak ölçüsüne dikkat edilerek önce çapraz uyak a-b-a-b, daha sonra ise düz uyak c-c-c-b ve d-d-d-b düzeninde bir sıralanış uygulanır.
Mesela baba şiiri Can Yücel için de önemlidir. O da belki de kocaman bir özlemle almıştır kalemini eline ve mısralar su gibi akmaya başlamıştır kaleminin ucundan kim bilir? Öyle bir aşka gelerek yazmıştır ki özleminden içi acımıştır… “Ben hayatta en çok babamı sevdim” derken kim bilir nasıl da yüreği sızlamıştır…
Sanatçının ailesi, kendisi henüz altı yaşındayken Erzincan'dan Bilecik'e sürgün edilmiştir ve kısa bir süre sonra da şairin annesi vefat etmiştir. Hem çocukluk yurdunu hem de annesini yitiren şair için bu iki olay derin bir kırılmadır.
Yüzünün yarısını kansere veren, ömrünün 12 yılı mücadeleyle geçen ve 2016 yılında Ressam Burcu Cunneen'ın çalışmasıyla Türkiye'nin dikkatini çeken Gonca Sağnak, kansere karşı verdiği mücadeleyi kaybetti.
Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan'da geçiren Süreya ilkokula Bilecik'te başladı ve daha sonra İstanbul Beyoğlu'nda bitirdi. Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olan Süreya Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi maliye ve iktisat bölümünü bitirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri