Çoklu besin alerjisi belirtileri arasında; egzama, deri döküntüsü, kurdeşen veya ürtiker, reflü ya da tükürme, kusma, kabızlık, ishal, mide bulantısı, sinirlilik, dışkıda kan veya mukus, beslenme sorunları, büyüme sorunu veya gelişememe, hırıltılı solunum, nadir durumlarda da anafilaksi gibi durumlar yer alır.
Deri delme testi: Alerjik reaksiyona yol açtığından şüphelenilen alerjen deri altına küçük bir iğne yardımı ile enjekte edilir. Akabinde 15-20 dakika hastanın durumu gözlemlenir. Uygulama yapılan alerjene hasta tepki vermezse bir başka alerjen madde de denenebilir.
Besin alerjisinde en sık görülen bulgular ciltte döküntü, kızarıklık, alerjik egzamadır (atopik dermatit). Son yıllarda giderek artan mide bağırsak alerjilerinin bulgusu olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli gaz sancısı, kanlı ve mukuslu kaka olabilir.
Bebeklerin bağışıklık sistemi, birden fazla besine tepki verdiğinde çoklu gıda alerjisi gelişir. Bazı araştırmalara göre bir besine alerjisi olan bebeğin başka bir besine de alerji geliştirme yatkınlığı vardır. Çoklu besin alerjilerinde de belirtiler besin alerjisi belirtileri ile aynıdır.
Besinlere özgü yanıtlar veren solunum testleri, kandan ve deriden alerji testleri yapılır. Besin tüketildikten sonra kişinin kanı alınarak IgE seviyeleri kontrol edilir. Aynı şekilde kuşku duyulan besinlerin yer aldığı kitler deriye uygulanarak; yanma, kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi sonuçlar izlenir.
İlgili 20 soru bulundu
Gelişen reaksiyonlar genellikle gıdanın yenmesinden sonraki ilk iki saat içinde kendini belli eder. Bakıldığında her besin alerjiye yol açabilir ancak sık yenilen gıdalara karşı alerji daha çok görülür.
Alerji belirtileri genellikle alerjik gıdayı yedikten birkaç dakika sonra ortaya çıkar, bazen bu süre 2 saati bulabilir. Bazen ilk belirtiler düzeldikten sonraki 1-4 saat içerisinde (bazen daha uzun) tekrar alerjik belirtiler görülebilir. Buna bifazik reaksiyon denir.
Anafilaksi: Çocuğunuzun besin alerjisi teşhis edilip tedavi edilmediği ve bu yüzden alerjik olduğu gıda bilinmediği için, alerjik olduğu, vücudunun tepki gösterdiği besini yediğinde anafilaksi olarak adlandırılan şok durumu meydana gelebilir.
Alerji testi ile sorunun kaynağına ulaşılıyor
Şikayetlerin öyküsü sorgulandıktan sonra yapılan muayene ile önce hastalığın ne olduğu tanınır, daha sonra bu hastalığın alerjik olup olmadığına bakılır. Kanda alerji düzeylerinin yüksek olması ve deri testi hastalık konusunda kesin sonuç verir.
Besin alerjisi geliştiğinden şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olması önerilir. Tedavi edilmemesi halinde nefes darlığından bulantıya, kusmadan kaşıntıya kadar tüm organ sistemlerini tutabilen bulgular ile soruna neden olan bu rahatsızlık, ileri vakalarda yaşam kaybı nedeni dahi olabilir.
Alerji tanısı için 3 çeşit alerji testi uygulanabilmektedir. Bunlar; kan testi, Prick testi ve yama testidir.
Bu test, ciddi riskler taşıdığı için bu konuda deneyimli alerji ve immünoloji uzmanı tarafından acil şartlarında yapılması gerekir. Gıda alerjilerinde tanı amaçlı kullanılan önemli bir testtir.
Gluten Alerjisi (Gluten İntoleransı) Belirtileri Nelerdir? Kişinin gluten tüketmesi sonucu ortaya çıkan en yaygın semptom ishal olarak bilinir. İshalle birlikte mide bulantısı, midede şişkinlik, gaz, karın ağrısı, anemi, bilinç bulanıklığı, yorgunluk ve endişe hali de gluten alerjisi belirtileri olarak kabul edilir.
Alerji kan testleri, spesifik yiyeceklere karşı IgE antikorlarının varlığını ölçer. (IgE, “immunoglobulin E için kısaltmadır”, besin alerjisi semptomlarını tetikleyen antikordur.)
Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
Alerji belirtileri, sadece anne sütü alan bebeklerde annenin aldığı ya da ek gıda döneminde bebeğe yedirilen gıdalara bağlı olarak değişebilir. Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir.
Alerjik madde ile temas edildiğinde vücutta deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı gibi belirtiler görülür ve bunlar ilerleyebilir. En tehlikeli olduğu zaman ise anafilaksi reaksiyonudur.
Bilinen en yaygın alerjenler; ev tozu, polenler, hayvan tüyü ve besinlerdir. Alerjik hastalıklar en sık üst ya da alt solunum yolları, deri, göz ve sindirim sistemini etkiler.
Diğer tahliller: Dışkı tahlili, cilt testleri, alerji testleri gibi diğer tahliller de aile hekimi tarafından yapılabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjinin olduğu besin türü ve reaksiyonların tipine göre değişmekle birlikte çoğu besin alerjisi zamanla geçebilir. Genellikle süt ve yumurta alerjisi erken çocukluk döneminde geçebilirken, kuruyemiş alerjisi ömür boyu devam edebilir.
Besin alerjisi bebeklerde genellikle 2-3 yaşında kendiliğinden kaybolmaktadır. Ayrıca 1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemelidir.
Besin Alerjisinin Tedavisinde Antihistaminikler
Antihistaminiklerin pek çoğu eczaneden reçetesiz olarak satın alınabilir. Uyku yapmayan antihistaminikleri tercih edebilirsiniz. Alimemazin ve prometazin gibi bazı antihistaminikler 2 yaşın altındaki çocuklar için uygun değildir.
Besin alerjisi her yaşta başlayabilir. Hangi yaşta geçeceği ise bilinemez. Birçok alerji türü bir süre sonra kendiliğinden geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri