Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir. Çoklu Zekâ teorisi özelliklerinin daire grafiği şeklindeki gösterimi.
Başlangıçta ortaya atılan çoklu zekâ kuramına göre sekiz tane alt zekâ türü bulunmaktadır. Bunlar: Sözel zekâ, matematiksel zekâ, ritmik zekâ, görsel zekâ, bedensel zekâ, kişilerarası zekâ, içsel zekâ ve doğacı zekâdır.
Bu, herkes için tek bir zeka tipi olmadığı anlamına gelir. Gardner 9 zeka türünden bahseder. Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
İlgili 16 soru bulundu
Gardner çoklu zekâ kuramına göre her insanın özel yetenek alanları ve zekâsını kendine özgü kullanma biçimi vardır. Çoklu zekâ kuramı, zekânın tek olduğunu ama kendi içinde sınıflara ayrıldığını (zekâ çeşitleri olduğunu) ifade eder. Bununla birlikte her zekâ çeşidinin dinamik olup geliştirilebilir olduğunu belirtir.
Gardner'ın çoklu zeka teorisi, eğitim ve bilişsel bilim alanlarındaki geleneksel inançların sorgulanmasına kaynaklık eden bir yaklaşımı oluşturur. Çoklu zeka kuramı ile geleneksel zeka görüşlerini yansıtan yaklaşımların temel farkları tabloda karşılaştırıldığı gibidir (5). Zeka çoktan seçmeli testlerle ölçülebilir.
Çoklu Zeka Kuramı; eğitimlerde uygulanan ve öğrenmeyi arttıran bir öğrenme kuramıdır. Gardner tarafından ortaya koyulan kuram, bireylerin yeteneklerini, anlama düzeyini ve bilişsel kapasitelerini araştırmış ve incelemiştir.
Zeka, her insanda kendine özgü olarak var olan beceri ve yeteneklerin birleşimi olarak kabul edilir. Piaget çoklu zeka kuramı, zeka kavramının tek boyutlu olmadığını ve farklı yeteneklerin birleşimiyle şekillenen çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu öne sürer.
Çoklu zeka kuramı, tüm çocukların sahip olduğu doğal güçlerinin, potansiyellerinin ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve bunların geliştirilmesini sağlamaya çalışan çağdaş bir öğrenme kuramıdır.
Çoklu Zekâ Kuramı;
Bir bireyin kalıtımla birlikte getirdiği zekâ kapasitesi iyileştirilebilir, geliştirilebilir, değiştirilebilir. 2. Zekâ, herhangi bir performansta,üründe veya problem çözme sürecinde sergilendiğinden sayısal olarak hesaplanamaz. 3. Zekâ, çoğuldur ve çeşitli yollarla sergilenebilir.
1. Çoklu zekâ kuramı eğitim uygulamalarında öğrencilerin tek düze öğretim veya geleneksel öğretim yöntemleri yerine, çok çeşitli ve çok yönlü yöntemlerden yararlanmalarını olanaklı kılar. 2. Çocukların ayrıcalıklı duruma gelmeleri yerine, bireysel farklılıklarına göre kendilerini geliştirebilmelerini, olanaklı kılar.
Bu ölçeğin amacı, bir bireyin kendisini sekiz farklı zeka alanında da sahip olduğu tecrübeleriyle ilişki kurmasına yardım etmektir. Bu değerlendirme, sizlere yaşamınızda yoğun olarak kullandığınız zeka bölümleri hakkında fikir verirken, geliştirmeniz gereken zeka bölümlerini de fark etmenize yardımcı olacaktır.
Eğitim Açıklaması TIMI, Sue Teele tarafından 1992 yılında geliştirilmiştir. 3 yaşından itibaren her sınıf seviyesinde öğrencilerin baskın zekâsını incelemek için TIMI kullanılabilir.
Çoklu Zekâ Kuramı, serüvenine Howard Gardner tarafından 1983 yılında yayınlanan ve büyük yankılar uyandıran Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences (Zihnin Çerçeveleri: Çoklu Zekâ Kuramı) ile başladı.
Beşgen Kuram'a göre, bir bireyi üstün zekâlı olarak kabul edebilmek için söz konusu bireyin enderlik, olağanüstülük, kanıt, üretkenlik ve değer olmak üze- re beş ölçütü karşılaması gereklidir.
Çoklu Zekâ Envanteri, Gardner'ın Çoklu Zekâ Kuramı üzerinde yaptığı çalışmasından uyarlanmış ve sekizinci zekâ çeşidi olan 'doğa zekâsı'nı da kapsaması için Harms tarafından yeniden geliştirilmiştir. Sekiz zekâ türü için 80 madde olarak düzenlenen envanterde her zekâ türü için toplam on madde bulunmaktadır.
Sternberg'in Başarılı Zeka Kuramı'na göre; insanlar bir ya da daha fazla zeka türünde güçlüdürler; bunlar yaratıcı, analitik ve pratik zekalardır. Başarılı Zeka güçlü olduğumuz zeka türlerinin farkında olup, bu zeka türlerini kullanabileceğimiz alanlara yönelmemizi sağlayan becerimizdir.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka.
Dünya'da ve Türkiye'de kullanılan bir çok zeka testleri bulunmaktadır. Fakat biz Türkiye'de en fazla kullanılan üç farklı zeka testi uygulamasından bahsediyoruz. Bunlardan birincisi WISC-R çocuklar için zeka ölçeği 3, İkincisi WISC-R çocuklar için zeka ölçeği 4 ve son olarak da Stanford-Binet zeka ölçeğidir.
Mantıksal-Matematiksel Zeka
Mantıksal-matematiksel zeka, sayılar ve mantıkla ilgili becerilere sahip olan bireylerin zeka türüdür. Bu türdeki bireyler, problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerine sahiptirler.
Howard Earl Gardner (d. 1943, Pensilvanya), hâlen Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Amerikan psikolog. Çoklu zekâ kuramını ortaya atan bilim adamıdır.
Pratik Zekanın Uygulamaları ve Örnekler
Görüldüğü gibi bu zeka türünün uygulanmasında iki temel öge bulunmaktadır. Bunlardan biri bilgi diğeri ise eylemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri