Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Bu fark o kadar fazladır ki gündüz sıcaklığı 58 °C olurken bu sıcaklık gece -10 °C'ye kadar düşebilir. Ani sıcaklık değişimleri, dağların ufalanmalarına ve dolayısı ile kum fırtınalarına sebep olur. Çöller o kadar kuraktır ki bazen bir çöle yağış düşmesi için 10–15 yıl beklemek gerekebilir.
Çölde Gece
Bulutsuz gökyüzünde sıcak havayı tutabilecek bir bulut katmanı olmadığından ötürü atmosferde dağılıp kaybolur. Dolayısıyla hem yer yüzü (kum) hızlıca soğur hem de havadaki sıcaklık hızla düşer.
- Çöl ikliminde bitki örtüsü küçük çalılardan, kurakçıl otlardan oluşur. - Etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. - Çöl ikliminde yaz mevsiminde oldukça kurak kış mevsiminde ise oldukça soğuk geçmektedir. - Bitki örtüsü oldukça seyrektir.
Çöl, Yerküre'de yer alan ana biyom tiplerinden birisidir. Çöl, yıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir terimdir. Çöller birer ekosistemdir ve çöl atmosferinin düşük nemliliği gece ve gündüz arasında çok büyük sıcaklık farklarının oluşmasına neden olur.
İlgili 26 soru bulundu
Soğuk ve kuru hava 30° kuzey ve güney enlemlerde alçalmaya başlar. Hava alçaldıkça sıcaklığı yükselir. Bu durum bulut ve yağış oluşumunu engeller. Sıcak çöllerdeki buharlaşma miktarı alınan yağış miktarından fazladır.
Cevap: Çöllerde buharlaşma bulunmadığı için nem miktarı çok düşüktür. Bu düşüklük aynı zamanda bağıl nemin düşük olmasına neden olmaktadır.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Belki ilginç gelecek fakat havadan su toplayan cihaz sayesinde çölde su bulabiliyoruz. İklim değişikliği sebebiyle yeterince yağış almayan bölgelerde susuzluk sorunu görülmektedir.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Kuru çöl manzarası gece ve gündüz soğuyup ısındıkça, kaya genişler ve çatlar. Binlerce veya milyonlarca yıl boyunca bu sürecin tekrarlanması, daha küçük taşları kırbaçlayan rüzgarın da yardımıyla, kayaların kum haline dönüşmesine sebep olur.
Çöllerin Hepsi Geceleri Soğumaz
Doğa her zaman istisnalarla dolu. Kuveyt ve BAE gibi yerler diğer çöllerden nemliler (Sahra Çölü'nün bazı kısımları gibi). Bu nedenle bu çöller geceleri o kadar soğuk olmuyor çünkü nemli hava yerden yayılan ısının bir kısmını tutuyor.
Kurak bir alan yılda 25 cm'den az yağmur alır. Aşırı kurak bir alan, düzenli olarak 12 aydan fazla hiç yağmur yağmayan bir alan olarak tanımlanır. Dünyanın en kurak çölü olan Atacama gibi bazı çöller çok az yağmur alır veya hiç yağmaz.
Gün boyunca, güneş radyasyonunun absorpsiyonu, zeminin atmosfer yoluyla emisyonundan çok daha fazladır, bu nedenle, sonunda zemin on santimetre gibi küçük bir kalınlığa kadar ısınır. Geceleri, güneş radyasyonunun absorpsiyonu artık gerçekleşmez ve yer atmosfer yoluyla gökyüzüne doğru soğur.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktik'in ardından en büyük üçüncü çöldür.
Dünyada kaç tane çöl var? Dünya üzerinde bazısı aynı ülke sınırlarında, bazısı farklı ülkelerde olmak üzere toplamda yirmi sekiz tane çöl bulunuyor. Antarktika Çölü, Antartika Kıtası üzerinde yer alıyor ve 14.500.000 kilometre kare alana sınırları yayılıyor ve Kuzey Kutbundaki soğuk çöl özelliğini taşıyor.
İnsanlar çöllerde yaşamayı pek tercih etmezler. Çünkü çöllerde su kaynağı sınırlıdır ve su bulmak çok zordur. Sıcaklık çok fazladır ve sürekli kum fırtınalar çıkmaktadır. Çöllerde olan evler de kerpiçten veya taşta yapılmış evlerdir.
Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir. Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple, kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir.
Türkiye'de kumullar olarak adlandırılan çöl Konya'da bulunuyor. Konya'da bulunan bu bölge, Afrika ve Arabistan'daki çöllere benzerliğiyle dikkat çekiyor. Konya'da bulunan bu bölge, Türkiye'nin tek çöl alanı olarak kabul ediliyor.
Dünya'nın çöl oranı kesin olacak bilinmemektedir. Fakat : % 71'inin sularla, % 29'u karalarla kaplı olduğu bilinmektedir. Yani çöl yüzdesi %29 altında olması gerekmektedir.
Suriye Çölü, (Arapça: بادية الشام, Badiyet-üş-Şam) Arap Yarımadası'ın kuzeyi, Şattülarap'ın batısı ve Doğu Lübnan Sıradağları ile El Nusayriye Dağları arasında yer alan, 457 km. eninde, 153 km. boyunda ve yaklaşık 500 bin km² alan kaplayan çöl.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Türkiye'de en az neme sahip olan şehirlerin bulunduğu bölgeler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Göller Yöresi olarak geçer. Zaman içerisinde nem oranları değişse de Isparta ili için en düşük neme sahip il denilebilir.
Yüzücüler Mağarası Sahra Çölü'nden elde edilen arkeolojik bulgular arasında belki de en dikkat çekicileri, yaklaşık 9.000 ila 6.000 yılları arasında tarihlendirilen "Yüzücüler Mağarası"ndan (İng: "Swimmers' Cave") elde edilenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri