Çorba yaparken, altını kısık ateşe alıp pişmesi için çoğu zaman üzerine kapağını kapatırız. İşte tam bu aşamada tencerenin kapağını ıslatıp o şekilde çorbanın üzerine kapatmalısınız. Bu bilgiyi aşçılar hep kendisine saklıyor.
Kapağını açık bırakayım da taşmasın diye de düşünmeyin. Kapağı açık kaldığında gereğinden fazla su buharlaşır. Arada bir kapağını açıp karıştırarak kıvamını ve malzemelerinin tamamen pişip pişmediğini kontrol edin. Malzemeler piştikten sonra sütünü ekleyebilirsiniz.
Ocaktan alıp tenceremizi soğuk suya bırakıyoruz, ara sıra karıştırarak 5 dakika kadar bekletiyoruz ki çorbamız daha özlü olsun ve kesilmesin. Tuzunu ilave edip karıştırıyoruz. Bu arada kesinlikle tencerenin kapağını kapatmıyoruz.
Çorba suyu kaynar vaziyette ise altını kapatıp bir süre dinlendirin. Çok soğuk ya da kaynamış su, terbiyenin kesilmesine neden olur. Çorbanın suyundan terbiyeli karışıma 1-2 dolu kepçe kadar ilave edip karıştırın.
Çorbanızın terbiyesi soğuk, çorbanız da çok sıcak olursa her ne kadar dikkat ederseniz edin, çorbanız dilediğiniz gibi olmayacaktır ve kesilmeler meydana gelecektir. Dinlendirdikten sonra çorbanın suyundan terbiyenin içerisine birkaç kepçe yedirin ve güzelce çırpın.
İlgili 33 soru bulundu
UNLA MEYANE YAPARAK ÇORBAYA EKLEYEBİLİRSİNİZ
Nişasta içerikli malzemeler kadar doğrudan nişasta ya da un eklemek de çorbayı koyulaştırmanın bir diğer yoludur. Özellikle el blender'ınız yoksa, unu tereyağında ya da yağda kavurup elde edeceğiniz meyaneyi çorbaya ekleyerek koyu bir kıvam elde edebilirsiniz.
Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz çorbalarınızı. Kullanmadan önce kavanozu açıp bir tencereye almanız ve ısıtmanız yeterli. Dondurmak içinse dondurucuda kullandığınız cam harici herhangi bir kaba aldığınız soğumuş çorbayı dondurucuya koyup saklayabilirsiniz.
Çorba kasesinden çorbayı içmeye kendi önünüzden başlayın
Çorba bittiğinde kaşığı kasenin içinde değil sağ tarafına, altında bulunan tabağın üzerine yerleştirin.
Ardından tüm paket hazır çorba bu suyun üzerine dökülür. Meydana getirilen karışım, kısık ateşte kaynayana dek yavaş yavaş pişirilir. Çorbanız kaynamaya başladıktan sonra bir beş dakika daha karıştırarak ocaktan alabilirsiniz.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . . Çorba kaynamadan tuzunu eklerseniz çorbanız kesilir pütür pütür olur çırpsanız bile düzeltemezsiniz.
Mercimek çorbası, yalnızca suyu fazla kaçırdığınızda değil, aynı zamanda yağını da fazla koyduğunuzda sıvı kıvamda olabilir. Ayrıca mercimeği az koyup blenderdan geçirirseniz, çorbanız daha da sulu olacaktır.
Süt kesiklerini güzelce süzdükten sonra üzerine tuz ilave edin ve afiyetle tüketin. Çorbalarda kullanılır.
Yapmanız gereken şey çok basit! Tencere kapağını akan suyun altında ıslatın ve tencerenizi öyle kapatın. Bu şekilde pişireceğiniz çorba hem daha lezzetli olacak hem de asla çorbanızın dibi tutmayacak.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor. Fakat, pişen yemeği uzun süre dışarıda bekletmek de bakteri oluşumuna neden olabileceği için, yemeğin çok soğumasını da beklememelisiniz. 2 saatten fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmalısınız.
Çatal, bıçak ve kaşık kullanıldıktan sonra masaya bir daha konulmaması gerekir. Kullanılmış çatal, bıçak ve kaşık her zaman tabağın içinde tutulmalıdır. Çorba içerken kaşık sapı kendinize dönmüş şekilde içinde bırakılmalıdır. Kaşığın tabağın kenarına bırakılması, kaşıkla yenen yemeğin bittiği anlamına gelir.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
'Soğuyan havalarla birlikte hastalıklara yakalanmamak için çorba tüketimine ağırlık verilmelidir' diyen Dr.Fevzi Özgönül, doğru beslenme adına çorbanın, yemekten sonra içilmesi gerektiğini belirtti.
Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı. Sıcak havalarda bu süre daha uzun sürebilir. Soğuk havalarda yemek tezgahta birkaç saat kaldığında bozulmaz ancak sıcak havalarda pişirdiğiniz yemeğin bozulmaması için saatlerce bekletmemeniz çok önemli.
* Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun. Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle yemeği oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın.
Buzdolabından çıkardığınız soğuk çorbayı servis edin. Eğer katılaşma olursa ki olabilir su ilave ederek kıvamını biraz açın. Buzdolabında iki üç gün durur ve tüketilebilir.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Cevap. -çorbanın yağı üstte kalır çünkü yağın yoğunluğu çorbanın yoğunluğundan fazladır.(zeytin yağı hesabı anlicağın:) -eğer ayakkabımızın tabanı demirden olsaydı ayakkabımızın dışarının soğundan çabuk etkilenmesini bununla beraber kışın ayağımızın donmasını bile sağlayabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri