Doğal çevreye örnek verecek olursak; ormanlar, dağlar, akarsular, vadiler, ovalar, çöller, denizleri sayabiliriz.
Çöl doğal bir yaşam alanıdır. Çöller insanların yaşam alanı için elverişli yerler değildir. Çetin hava koşulları nedeniyle insanların bu bölgelerde hayatları devam ettirmeleri neredeyse imkansızdır. Çöllerde zaman zaman gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı elli santigrat dereceyi bulabilir.
Doğal çevre:kutuplar,bahçe,çöller,yollarYapay çevre:binalr,okul,göller,vadiler.
Ay ve gezegenlerin doğal ışık kaynağı olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Ancak ay doğal bir ışık kaynağı değildir. Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı zannedilebilir. Ancak ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır.
İnsanlar tarafında oluşturulan binalar, yollar, köprüler, barajlar, oyun alanları (parklar), bahçeler, akvaryumlar, hayvanat bahçeleri, tarihi eserler gibi doğada kendiliğinden oluşmayan çevreler yapay çevreye örnektir.
İlgili 34 soru bulundu
Çöl, Yerküre'de yer alan ana biyom tiplerinden birisidir. Çöl, yıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir terimdir.
Binalar, köprüler, barajlar, tarlalar, yollar gibi insanlar tarafından yapılmış varlıklardan oluşan çevreye yapay çevre denir. Şehirler, köyler, okullar ve mahalleler birer yapay çevredir.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Bu fark o kadar fazladır ki gündüz sıcaklığı 58 °C olurken bu sıcaklık gece -10 °C'ye kadar düşebilir. Ani sıcaklık değişimleri, dağların ufalanmalarına ve dolayısı ile kum fırtınalarına sebep olur. Çöller o kadar kuraktır ki bazen bir çöle yağış düşmesi için 10–15 yıl beklemek gerekebilir.
Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur. Sıcaklığın gündüz 50°C'nin üzerine çıktığı, geceleri ise 0°C'nin altına kadar indiği sıcak çöllerde metrekare başına yıllık 300 milimetreden az yağış düşer. Bu miktar yağmur ormanlarındakinin yaklaşık onda biri kadar.
- Çöl ikliminde bitki örtüsü küçük çalılardan, kurakçıl otlardan oluşur. - Etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. - Çöl ikliminde yaz mevsiminde oldukça kurak kış mevsiminde ise oldukça soğuk geçmektedir. - Bitki örtüsü oldukça seyrektir.
Doğal varlıkların oluşumunda beşeri faktörler etkili değildir. İklim ve yeryüzü şekilleri gibi faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde oluşurlar. Vadi, dağ, göl, şelale, kanyon ve mağaralar birer doğal varlıktır.
Milli parklar doğal çevredir.
Belki ilginç gelecek fakat havadan su toplayan cihaz sayesinde çölde su bulabiliyoruz. İklim değişikliği sebebiyle yeterince yağış almayan bölgelerde susuzluk sorunu görülmektedir.
Kurak bir alan yılda 25 cm'den az yağmur alır. Aşırı kurak bir alan, düzenli olarak 12 aydan fazla hiç yağmur yağmayan bir alan olarak tanımlanır. Dünyanın en kurak çölü olan Atacama gibi bazı çöller çok az yağmur alır veya hiç yağmaz.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Göl Karalar üzerinde oluşan genellikle ve volkanik tektonik, set şeklinde oluşan gerçekleşen, çanak şeklindeki dört yanının kapalı olduğu alanlardır. Göller yapay ve doğal olarak ayrılmaktadır. Doğal göllerin oluşumu doğal sebeplerle meydana gelirken, yapay göller kişiler tarafından oluşturulmaktadır.
Beşeri unsurlar aşağıdaki gibidir: Anıtkabir. Çırağan Sarayı Tüneller.
Ülkemizin en ünlü doğal anıtlarından Kapadokya, doğanın milyonlarca yıl boyunca özenle çalışarak ortaya çıkardığı bir eser olan peribacaları ile insanı masalsı bir yolculuğa davet ediyor. Kapadokya turları hakkında merak ettiklerin varsa seni Kapadokya Gezi Turları sayfamıza davet ediyoruz.
Ülkemiz açısından da bu anlamda çok önemli bir nehir olan Fırat Nehri her yıl binlerce turistin ziyaret akınına uğramaktadır. Ülkemizde ve dünyada mutlaka görmeniz gereken bir doğal güzelliktir. Eşsiz manzarası ve doğasıyla da oldukça sevilmektedir.
Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünya'nın doğal kaynaklarını oluşturur.
Cevap. sıcak çöllerde yağmur yagmayışının sebebi oralarda su buharlarının yani bulutları yağmura dönüştürecek yeterli soğuğun olmaması. Soğuk yerlerdeki çöllerede ise ya bulutların o bölgelere girmesini engelleyeci faktörlerin mevcut olması. Yada o bölgenin cok aşırı soğuk olması gibi sebeplerden dolayı yağmur yağamaz.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri