Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Akrabalık bildiren kelimeler cümle içerisinde küçük harfle yazılır. Bu bir kuraldır. Örneğin; Ayşe abla bugün bize gelecek derken oradaki Ayşe özel isim olduğu için büyük harfle yazılır.
» Akrabalık bildiren sözcükler büyük harfle başlamaz. » Burcu abla, Nesrin teyze, Nilgün hala… » Osman dayım bugün bize gelecekmiş. » Akrabalık bildiren sözcükler başa geldiğinde veya lakap yerine kullanıldığında büyük harfle başlar.
UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.
İlgili 37 soru bulundu
TDK sözlüklerine göre "bir tane" kelimesi ayrı yazılıyor.
Akrabalık bildiren kelimeler büyük harfle başlamaz: Fahriye abla, Ayşe teyze, Fatik nine, Ali enişte.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: > Zeynep ablam şeklinde yazılır.
Bu kelimenin ağabey mi, abi mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ağabey şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''ağabey'' şeklindedir. Eğer abi şeklinde yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.
Büyük erkek kardeş, ağa, aka, ede, efe. Saygı ve sevgi göstermek üzere yaşça büyük olan erkeklere söylenen bir seslenme sözü anlamına gelir. Bu kelime genellikle ağbi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı abi şeklinde olmalıdır.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler nasıl yazılır? Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
"Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
monoFe kahramanlarında bugün, 1966 doğumlu, monoFe'ye sadakati ile bilinen Ayşe Abla'mızdan bahsedeceğiz; monoFe'nin kurulduğu tarihten itibaren başlayan ve bugüne kadar güven ile sağladığımız bağımızı derinleştirerek birlikte olduğumuz monoFe'nin Ayşe Abla'sı, ofisten kaçmaya çalışan tozların korkulu rüyasıdır.
Abla, ağabey, dayı, enişte, teyze gibi sözcükler küçük harfle yazılır: Pervin teyze, Ayşe nine, Alper dayı, Özgür dayı, Değer amca, Cem enişte... Abla, ağabey, dayı, enişte, teyze gibi sözcükleri küçük harfle başlatan yazarlar olduğu gibi büyük harfle başlatanlar da var.
Nene Hatun, Telli Baba, vb. Akrabalık belirten kelimelerde büyük harf kullanılmaz. Nevin teyze, Aslı abla, vb. Cümle içinde özel ismin yerine kullanılan makam veya unvan sözü varsa, o da büyük harfle başlar.
Konya ilinden olan kimse anlamına gelir. Bu kelime genellikle konyalı, Konya'lı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Konyalı şeklinde olmalıdır.
Abim mi ağabeyim mi yazılır? TDK'ya göre doğru yazım şekli ağabeydir. Abim yazımı ise yalnıştır. Bunun yerine ağabeyim yazılması doğru olacaktır.
Merhaba. Açıklama: →Ablamın kelimesinin yazılışı noktalama işareti; Abla'mın şeklinde olması gerekmektedir.
TDK, yeni kelimeler türetirken çoğunlukla eski kelimelerden faydalanır. Bu şekilde oluşturulan kelimelere birleşik sözcük denir. Isparta gülü birleşik kelimesi de bunlara bir örnektir.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Bu gelime çoğu zaman "saklanbaç" olarak kullanılmakta olsa da bu yazım biçimi bütünüyle yanlış olmaktadır. Bu kelimenin doğru yazım şekli" saklambaç " olarak yazılanı ve telaffuz edilenidir.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri