Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, glutensiz diyet yapmaları gereklidir. Glutensiz diyet ise; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Domates de bir meyve olduğundan, ana kaynağı domates olan salçada da doğal olarak gluten bulunmuyor. Unutmayın! Besinlerin kendisi gluten içermese bile çapraz bulaşma yoluyla gluten içerir hale gelebiliyor.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Glutensiz diyet, çölyak hastalığı tedavisinin temel taşıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Sıkça Sorulan Sorular. Çölyak hastası engelli sayılır mı? Çölyak hastaları için engelli raporu %25'tir.
Çölyak hastalarının yiyebilecekleri
Tüm bakliyatlar, Tüm katkısız katı ve sıvı yağlar, Yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, Et, balık, tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)
Gluten içermeyen ürünler arasında mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates, nişasta, soya fasülyesi, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, klasik peynir, mandıra sütü, kefir, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu, yağ, bal, reçel, her türlü bakliyat ve bakliyat ...
Glutene Kuruyemişli Çözüm
Kuruyemişler sonradan glutenle temas etmediği sürece çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği gıdalar arasında gösterilmektedir. Tahıl tüketimi konusunda sorun yaşayan çölyak hastaları kuruyemiş tüketerek ihtiyacı olan besin değerlerini karşılayabilmektedir.
Çölyaklı diyet yapmazsa beyinde kireçlenme, havale nöbetleri, nakile kadar giden kalp yetersizliği ve karaciğer hastalığı, yemek borusu, mide ve bağırsaklarda kanserler, deride geçmeyen yaralar, kemik erimesi, kemik kırıkları ve geçmeyen eklem yakınmaları, özellikle doğurganlık çağında erkeklerde kısırlık, kadınlarda ...
Kavururken bile glüten olmaz ve bu madde hiçbir kahveye eklenmez.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Meyve sirkesi. Balık, balık konserveleri (Una batırılmamış baharatlanmamış taze veya dondurulmuş balık. Kendi suyunda ya da yağında balık konserveleri, midye karides yengeç v.b (Una batırılmamış, daha önce unlu gıdalar kızartılmış yağda kızartılmamış). Domates ve tuz içeren salça.
Normal şartlarda glutensiz gıdalara ulaşmanın çok zor olduğuna dikkati çeken Doğan, "Hastalarımız için özel bir üretim yapılmaya başlandı. O nedenle teşekkür ederim. Çölyak hastaları artık baklava yiyebilecek." ifadelerini kullandı.
Çölyak hastaları Glütensiz Ekmek, glütensiz kek ya da glüten içermeyen yiyecekleri tüketiyor. Çölyak hastalarının, glüten hassasiyeti olan kişilerin ve glütensiz beslenen kişilerin ekmeği nohut unu, Hindistan cevizi unu, badem unu ya da karabuğday unu gibi unlar kullanılarak yapılan yiyecekler, sebze ve meyveler.
Bu nedenle evde kendi imkanlarınızda glutenden uzak kızartma tüketebilirsiniz. Ayrıca un kullanacağınız her tarif için patates ununu tercih edebilirsiniz. Böylece gluten eklemesi yapmış olmazsınız. Sebzelerle harmanlanan haşlanmış patates salatası da çölyak hastaları için oldukça besleyici bir yiyecek olmaktadır.
Baklagil çorbaları iftar için iyi bir alternatif. Çünkü unlu çorbalar glüten içermekte. İftarda, özellikle mercimek çorbası iyi bir alternatif.
Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere, esasında çölyak hastaları bitter, sütlü, beyaz vb. tüm çikolata çeşitlerini gönül rahatlığıyla tüketebilir. Bunun için dikkat edilmesi gereken ise tercih edilen çikolatanın glutensiz ürün sertifikasına sahip olması!
Evet, bulgurda gluten vardır. Eğer çölyak hastasıysanız ve bulguru mutfağınıza almak istiyorsanız ne yazık ki bulgura yemeklerinizde yer veremezsiniz. Çünkü bulgur, gluten için tahıllar arasındadır ve yüksek oranda gluteni barındırır. Çorba, dolma, kısır, pilav ve salataları lezzetlendiren bulgur glutenlidir.
Çölyak hastaları buğday, arpa, çavdar ve yulaf ile bunlardan elde edilen tahıl ürünlerini tüketmemelidir. Ayrıca bisküvi, çikolata ve gofret benzeri gıdaların tamamında gluten bulunmaktadır. Bu nedenle paketli gıdalardan uzak durulmalı, gluten içerip içermediği mutlaka ürün etiketinden kontrol edilmelidir.
Kilosu 135 liradan satılan sucukla ilgili konuşan Korkut, "Çölyak hastaları, glütensiz sucuğu rahatlıkla tüketebilir. Yüzde 100 dana etiyle üretilen sucukta, aroma artırıcı gıda ve katkı maddesi yok" dedi.
Tüm işlenmemiş kabuklu kuru yemiş türleri, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve badem. *Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuru yemişler gluten içermektedir.
Guten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler. Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce muhakkak ürün hakkında bilgi edinilmelidir. Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır.
Özellikle de köri gibi baharatlar, gluten içermektedir. Pek çok baharat kökleriyle beraber öğütülür. Öğütüldüğü ortamda glutenli gıdalarla temas halinde olabilir. Bu nedenle uzmanlar karışım baharatların gluten içerdiğini ifade eder ve tüketim esnasında dikkat etmenizi ekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri