Maddi yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım eli uzatan, para hesabı yapmayan, eli açık ve bonkör kişilere cömert denir. Cömert kelimesi, cimri, varyemez, kısmık ve hasis sözcükleriyle zıt anlamlıdır.
Cömertlik, birisinin bir şeyi istemesini veya hak etmesini beklemeden verebilmektir. Gösteriş yapmadan, kimseyi incitmeden, yapılanı başa kakmadan, sahibine göre değerli olan maldan, karşılık, teşekkür ya da övülme beklemeden yapıldığında anlam kazanır. Cömert kimse veren değil, verdiğine sevinen kişidir.
Cömertlik, hiçbir karşılık beklemeden yapılan iyiliği ve bağışta bulunmayı ifade eden bir kavramdır. Burada önemli olan karşılıksız yapılan iyiliktir.
Eldeki imkânları meşrû ölçüler içinde, gönüllü olarak ve karşılık beklemeden başkalarının yararına sunma eğilimi. Başkaları için özveride bulunma anlamında ahlâk terimi.
Güzel ahlakın en belirleyici özelliklerden biri cömertlik duygusudur. Rabb'imizin Kur'an'da emrettiği cömertlik, kişinin kalp âlemine güzel haslet kazandırır. Öncelikle cömert kişiyi Allah sever ve kullarına sevdirir. Cömert kişi cennete yakın, cehennemden uzak olur.
İlgili 19 soru bulundu
Güzel ahlâkın en iyi izhar ettiği özelliklerden biri cömertlik duygusudur. Rabbimizin Kur'an'da emrettiği cömertlik, kişinin kalp âlemine güzel haslet kazandırır. Öncelikle cömert kişiyi Allah sever ve kullarına sevdirir. Cömert kişi cennete yakın, cehennemden uzak olur.
Öz: Açgözlülük, haset, hırs gibi kavramlarla ilişkili olan cimrilik, harcama konusundaki yetersizliğe ve anormalliğe işaret etmekte ve biriktirme, yığma, istifleme tarzında ortaya çıkmaktadır. Cimrinin nesneyle kurduğu ilişki biçimi ve onlara atfettiği özel anlamlar problemlidir.
Cömertlik, hiçbir karşılık beklemeden vermektir. Muhtaçları gözetmeden vermektir. Muhtaçları gözetmek, istemeden vermek ve verdiğini azımsamak cömertliktir. Zaman icabı, ileride bir sıkıntıya düşmemek için malı, parayı saklamak, avam için cimrilik sayılmazsa da, ilim ehli salih kimseler için cimriliktir.
İslamiyetin emrettiği yerlere seve seve vermektir. İyi huyların en yükseklerinden olup, ayet-i kerimeler ve hadis-i şeriflerle övülmüştür. Cömertlik kişinin kötü huylarını, cimrilik iyi huylarını göstermez. Dünya tarihinde en cömert insan Peygamber Efendimizdir.
“Adi, alçak, soysuz” anlamındaki Farsça cimrî kelimesinden Türkçeleştirilmiş olup genellikle “pintilik, hasislik” mânasında kullanılır.
Bu kelimeler bonkör, semih, eli açık kelimeleridir. Yani cümle içerisinde cömert kelimesinin yerine bu kelimeler kullanıldığında cümlede herhangi bir düşüklük olmaz.
Değerli kardeşimiz, İslam dini cömertliği bir fazilet olarak kabul edip yüceltmenin ötesinde, onu bencil duyguların tatmin vasıtası olmaktan çıkararak, Allah rızası ve insan sevgisinden oluşan ahlakî bir muhtevaya kavuşturmuştur. Kur'an'da cömertlik öncelikle Allah'ın sıfatları arasında gösterilmiştir.
Mal ve imkânını karşılık beklemeden gerekli yer ve ölçüde sarfetmektir. Cömertlik, kişinin sehavetidir, gönül zenginliğidir. Maddi bakımdan fedakârlık cömertlik olduğu gibi gönül hoşluğu ile yapılan her çeşit hayır hasenatı ihtiva eder. Her hususta iyilik sahibi olmak da bir cömertliktir.
Hem felsefe özelinde hem de yorum gerektiren tüm entelektüel uğraşlarda sıkça başvurulan, Cömertlik İlkesi (Principle of Charity) olarak bilinen bir ilke vardır. Bu ilkeye göre, karşı tarafın iddialarını, argümanlarını olabilecek en ciddi, güçlü ve rasyonel biçimde yorumlamak gerekir.
Kelime olarak Türkçede; eli sıkılık, pintilik ve nekeslik7 olarak ifade edilen cimrilik, terim olarak da; kerem ve cömertliğin zıddı olup, başkasına verilmesi gereken bir hakkı vermemek veya engel olmaktır.
Cömertlik; insanın, sahip olduğu imkânlardan, muhtaçlara meşrû ölçüler dahilinde, ve Allah rızasından başka hiç bir gaye gütmeden, ihsan ve yardımda bulunmasını sağlayan üstün bir ahlâk kuralıdır. Cömertlik, ruhun bir melekesidir. İnsanları, muhtaç olanlara vermeye, ihsanda bulunmaya sevkeder.
Maddi yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım eli uzatan, para hesabı yapmayan, eli açık ve bonkör kişilere cömert denir. Cömert kelimesi, cimri, varyemez, kısmık ve hasis sözcükleriyle zıt anlamlıdır.
Kureyş'in En Cömert İnsanı | Abbas bin Abdulmuttalip | Sahabe Hayatları - YouTube.
Günümüzde cömert kişileri tanımlamak için birçok deyim ve kalıp ifade kullanılmaktadır. O deyimlerden en çok bilinenlerden biri eli açık sözüdür. Bu deyim, elindeki şeyleri paylaşmaktan çekinmeyen, cömert kişiler için kullanılır. Cimri, hasis, kısmık ve varyemez kelimeleri eli açık deyimiyle zıt anlamlıdır.
Cimri kişiler, kendilerini güvensiz hissetme eğiliminde olduğu için, var olan paralarını da harcama konusunda isteksizdirler. Ellerinde olan parayı tuttukları için, maddi durumları da çoğunlukla iyidir. Onlar için parayı ihtiyaçlarına harcamak, muhtaçlara yardımda bulunmak çok zor bir olaydır.
Tutumlu olmak ile cimri olmayı birbirinden ayırt etmek gerekir. Tutumlu olmak; insanın harcamalarını giderlerine göre ayarlamasıdır. Cimri olmak ise, insanın ihtiyacı olandan çok daha az harcama yapma davranışıdır.
Bahîl; “hasis, cimri, tamahkâr, pinti” (Devellioğlu, 2016, s. 73)4 anlamında kullanılmaktadır.
Atasözü Cennetin kapısını cömertler açar Cennetin kapısını cömertler açar.
Nisa Suresi, 37. ayet: Onlar, cimrilikte bulunurlar, insanlara da cimriliği emreder (önerir)ler. Allah'ın fazlından kendilerine verdiğini gizli tutarlar. Biz o kafirlere aşağılatıcı bir azap hazırlamışızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri