Nerede Kullanılır? Halk tarafından cehennem tuğlası olarak da bilinen ateş tuğlası, 2800 derecedeki ısıya dayanma özelliğine sahiptir. Kuvars topraktan yapılan ateş tuğla çeşitleri, yüksek ısıya dayanıklı olmasının yanında kolay erimeme özelliğine de sahiptir.
Şamot ateş tuğlası sanayiinin esas ham maddesinin ideal terkibi muayyen nisbette A1203 ve Si02 dir. Bu iki komponent'le birlikte bulunacak herhangi bir yardımcı ihadde erime derece sinin dolayısiyle ateşe mukavemetini düşüre bileceği gibi erime derecesinden evvel bir sıvı teşekkülüne sebep olur.
Tuğla-kiremit imaline elverişli topraklar kumlu kil olarak adlandırılabilir. Seramik killerinden farkları bunların demir, silis ve karbonat bakımından daha zengin olmalarıdır. Bu topraklar kil, çorak, mil, silt, lem, balçık gibi isimler altında da tanınırlar.
Ateş tuğlalarımız yüksek alüminalı kil ile yapılmaktadır.
Ateş tuğla olarak da bilinen karman tuğlası, kil, killi toprak ve suyun birlikte yoğurulup şekillendirildikten sonra kurutulup harman yerinde ocaklarda pişirilmesi yolu ile elde edilen ve duvar yapımında kullanılan bir malzemedir.
İlgili 20 soru bulundu
Halk tarafından cehennem tuğlası olarak da bilinen ateş tuğlası, 2800 derecedeki ısıya dayanma özelliğine sahiptir. Kuvars topraktan yapılan ateş tuğla çeşitleri, yüksek ısıya dayanıklı olmasının yanında kolay erimeme özelliğine de sahiptir. Şömine ve fırın tuğlası olarak kullanılmaktadır.
Bu harcın normal karışımı 3 ölçü ateş tuğlası horasanı ve 1 ölçü yüksek alüminli çimentodan meydana geliyor. Uygun çamur ve su ile bunlara katılan hayvan kılları, saman ve otlardan yapılan harç olarak karşımıza çıkıyor. Çimento, kum ve su karışımıyla yapılıyor. Bu harç, kireç-çimento harcına göre daha güvenli oluyor.
Ateş tuğla montajında kullanılan örgü harcı Şamot tozunun içine bağlama kili ilavesi ile elde edilen ve ateş tuğla montajında kullanılan örgü harcıdır.
Ateş Tuğla Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi 1974 yılında İstanbul Rami Topçular mevkiindeki üretim tesislerinde şamot esaslı refrakter tuğlalar ve ateşe dayanıklı harçlar ile üretimine başlamıştır.
Ateş tuğlanın ön plana çıkan özelliği 2800 dereceye kadar ısıya dayanan yapısıdır. Aynı zamanda kolay erimeyen bir yapıya da sahiptir. Bu özelliklerinden yola çıkıldığında yüksek ateşe dayanıklı olduğu için soba, şömine veya ocaklarda sıklıkla kullanıldığını görürüz.
Tuğla Üretimi İçin Gerekli Hammaddenin Hazırlanması
Tuğla üretimi için ihtiyaç duyulan kil, doğada bulunan killi topraktan elde edilir. Doğadaki bu kil, çeşitli büyüklükte taş, çöp ve çeşitli bitki örtüsüyle karışmış, heterojen bir yapıdadır. Tuğlanın ana hammaddesi budur.
Tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen ses ve ısı yalıtımı için ana yapı malzemelerindendir.
Su ve Nem tutmama, Sıva Tutuculuğu ve Ebat Kararlılığı, Çürümezlik ve Kokusuzluk, Ekonomiklik.
Bunlar: 2'lik ateş tuğlası; 20X10X2 cm, 0,75 kg'dır. Metrekare bazına 50 adet düşer. 3'lük ateş tuğlası; 20X10X3 cm, 1,10 kg'dır.
Şamot, ateş tuğlası ve yüksek derece sıcaklıklara dayanıklı diğer eşyaların yapımında kullanılan bir kil türü.
Bu ürünlerin en öne çıkan özelliği 2800 derece sıcaklığa kadar dayanıklılık olmalarıdır. Halk tarafından kimi zaman cehennem tuğlası olarak da bilinen bu ürünler doğal izolasyon özelliğine sahiptir.
Biz Kimiz? 1987 Yılında Bartın Yeni Sanayi sitesinde Selahattin Kalaycı tarafından kurulan SELKO ATEŞ TUĞLA, başlangıçta sadece izolasyon tuğlaları ve harçlarının üretimini yapmaktaydı.
Deprem olduğu zaman sadece kolonlar değil, dolu ateş tuğlaları da yük taşır. Ateş tuğlalar ile yapılan evlerde bütün yük kolonlara binmediği için depremi güvenli bir şekilde atlatabilir” dedi.
Ateş tuğlası, yüksek sıcaklıklara dayanıklılık özelliği nedeniyle refrakter olarak da adlandırılan özel bir yapı malzemesidir. Çoğunlukla kil, şamot ve benzeri hammaddelerin özel bir şekilde işlenmesiyle elde edilir.
Şamot tozunun içine bağlama kili ilavesi ile elde edilen ve ateş tuğla montajında kullanılan örgü harcıdır. 25 kg.lık torbalarda ambalajlanmış olarak kullanıma sunulmaktadır.
Şamot, en basit tanımıyla, pişirildikten sonra öğütülmüş kildir. Seramik ve stoneware çamurlarını güçlendirmek ya da doku vermek için çamur bünyesine eklenir ve yüksek oranda alümina ve silika içerir. Alümina, alüminyum ve oksijenin kimyasal bir bileşimidir. Yüksek bir erime noktasına sahiptir.
Sokrates öncesi Yunan filozoflarından Thales arkhe olarak su'yu, Herakleitos ateş'i, Anaksimenes hava'yı, Empedokles ise bu üç unsura toprağı da ekleyerek dört unsur öğretisini ortaya koymuştur. Empedokles'in dört unsur teorisi Platon tarafından kabul görmüş; Aristoteles'i de etkilemiştir.
Şamot; refrakterik kil ve/veya diğer hammaddelerin pişirilerek ve daha sonra tekrar öğütülmesi ile elde edilen; bu sayede bünyesinde hiçbir organik madde ve tuzlar barındırmayan önceden mukavvim kalsine edilmiş bir hammadde olarak tanımlanabilir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Ateş tuğlası özellikleri arasında yüksek ısıya karşı dayanıklılık ve ısı yalıtım vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri