Beyran Çorbası (Gaziantep) Gaziantep'in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.
İslamiyet öncesi Türklerde Çorba
Orta Asya'dan günümüze kadar gelmiş olan en önemli çorbalardan biri de tarhanadır. Önemli bir besin olarak tüketilen tarhana birkaç şekilde hazırlanırdı.
Amasya toyga çorbası 01.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Düğürcük çorbası, bulgurdan yapılan ve Halaçlar'a mahsus bir çorbadır. Amasya'nın Gümüşhacıköy yöresinde de yapılır.
İlgili 28 soru bulundu
Tandır Çorbası (Lokanta Usulü ) Tarifi Nasıl Yapılır? Afyon yöresine ait bu çorba hem çok lezzetli hemde doyurucu.
Pumpum Çorbası - Bartın
Ayrı bir tavada kıtır ekmekler ayçiçek yağı ile kavurulur. Çorbanın tuzu ve biberi eklenir. Çorba kaynadıktan sonra servis kasesine alınır.
Orta Anadolu'da yapılan bamya çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya'da pilav (düğün ve davet yemekleri) ve kara yemek takımında (geleneğinde olduğu gibi) ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar.
kırım tatarlarının nefis yemeklerinden birisidir.
Ezogelin çorbası, Türk mutfağına has; domates (veya salçası), pirinç ve kırmızı mercimek ile yapılan bir çorba. Adı, Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş (yeni adıyla Dokuzyol) köyünden Ezo Gelin'in adından gelir.
İşkembe çorbası, genellikle sığır işkembesinden (midesinin bir bölümü) yapılan bir çorba. Türkiye'de yapılan işkembe çorbası Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinde yapılan cinsine çok benzer.
Bingöl İli Çorbaları:
Ayran çorbası, Çiriş çorbası, Mercimek çorbası.
Türk mutfağında karşımıza sayısız çorba tarifi çıkarken; online siparişlerde de çeşit çeşit çorbalara yöneliyoruz. Bugün yemek severler Yemeksepeti'nde her yöreden ve ülkeden ortalama 2 bin 500 çeşit çorba ile buluşuyor. Bu lezzetler arasında biz Türklerin çorbadaki ilk tercihi Mercimek çorbası oluyor.
Mercimeklerin pişmesine yakın bulgur ve pirinçleri tencereye ilave edin. Tuz, karabiber, kuru nane ve pul biberi de ekleyip karıştırın. Çorbanın kıvamına göre gerekirse biraz daha sıcak su ekleyin. Bir taşım daha kaynayan ve kıvam alan çorbayı kaselere bölüştürüp üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin.
Antep Beyranı, etli ve pirinçli yöresel bir yemektir. Kayıtlara göre Gaziantep çarşısı içinde ilk beyran dükkanı 1885 yılında açılmıştır.
Tuzlama aslında bir tür işkembe çorbası. Farkı bu çorbanın işkembesinin büyük doğranması ve normal işkembe çorbasından daha fazla olması. İşkembe çorbası yapmayı bilenlerin kolayca yapabileceği, bilmeyenlerin ise aşağıdaki tarifimizden yararlanabileceği tuzlama çorbası tarifimiz aşağıda.
Çakıldaklı Çorba (Osmaniye Usulü)
Haşlanan mercimeğin suyunu süzüp tencereye ekliyelim. 1.5 lt su ile mercimekleri pişinceye kadar kaynatalım. Erişteyi, dövülmüş sarımsak ve sirkeyi de katalım. Erişteler pişip çorba koyulaştıktan sonra kırmızı pul biber ve naneyi erittiğimiz yağın içinde kızdırıp çorbaya ilave edelim.
Yeşil Mercimek Çorbası (Uşak Yöresine Ait Alacatene)
Bamya Karadeniz Bölgesi'nde en fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde yetiştirilir. Bölümde ve aynı zamanda bölge içinde Amasya üretimde ilk sıradadır. Bu ilde yetiştirilen ve Amasya çiçek bamyası denilen tarımsal ürünün il ekonomisine katkısı oldukça fazladır.
Osmanlı yemeklerinden biri olan Bamya dolması, özellikle Adana'da sıklıkla yapılan ana yemekler arasındadır.
Hamur bamyası Bursa yöresinde yapılan bir tür sulu hamur yemeği.
Karadeniz Yöresine Ait Mısır Çorbası
Bartın mutfağında, ailenin ekonomik anlamda aile bütçesinin kısıtlı olduğu dönemlerde yapılıp, tüketilen bir tatlıdır. Halışka tatlısı iki farklı şekilde yapılmaktadır. Abdipaşa ilçesinde sütlü yenilirken Ulus ilçesinde pekmez ve tereyağı dökülerek yenmektedir.
Soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur. Salça ve baharatlar ve nohut eklenip bir iki daha çevrilir, sıcak su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra karıştırılarak hamurlar eklenir ve orta ateşte 10 dk. hamur pişene kadar kaynatılır. Nane ile süsleyip servis edilir, afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri