İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir.
Reçete, 10 günden önce tekrarlanamaz. NOT: Aynı kırmızı reçeteye Concerta 18, 27, 36, 54 mg tabletler en fazla 2 kutu ve Ritalin 10 mg tablet 2 kutu beraber yazılabilir.
*Çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebilecektir. *Günlük 72 mg /gün doz kullanması gereken 13 yaş ve üzeri hastalarda 3 imzalı bir rapora istinaden Concerta 36 mg Kontrollü Salım Tablet adlı ilaç bir kırmızı reçeteye 2 aylık tedavi için 4 kutu reçete edilebilecektir.
Concerta 36mg için ise hastanın raporu var ve raporda ilacın ismi veya etken maddesi ve dozu belirtiliyorsa GERİ ÖDEME KURUMU olanlar için kurumun ödediği miktarda yazılabilir. GERİ ÖDEME KURUMU YOK İSE (elden alacaklar için) raporu varsa 2 kutu, yoksa 1 kutu yazılmalıdır yani maksimal doz cetveli geçerlidir.
Reçete süresi geçerse ne olur? Bu durumda SGK ilaç bedellerini karşılamayacaktır. Yani reçete aslında halen geçerlidir ve vatandaş isterse ilaç bedellerinin tamamını cebinden ödeyerek ilaçları alabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir.
SUT'un 4.5.2 - Reçetelerin geçerli olduğu süre maddesinin 1.fıkrasındaki “(1) İlaçlar reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 işgünü içinde sözleşme yapılan eczanelerden temin edilecektir.
Sicile işlenen bir durum yoktur.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Ritalin ve Concerta birbirine benzeyen ilaçlardır. Ancak Ritalin kısa etki süresine sahipken, Concerta daha uzun süre etkilidir ve iştahsızlık yan etkisi daha azdır. Her iki ilaç da yasadışı bir uyarıcı madde olan amfetamin ile benzer farmakolojik aktivite sergiler.
Buna göre; 1. Metilfenidat içeren Ritalin 10 mg Tablet ile Concerta 18 mg, 27mg, 36 mg, 54 mg Kontrollü Salım Tabletler sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebilecektir.
T.C. Sağlık bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından 25.7.2006 tarih ve 37817 sayı ile Kırmızı reçete ile verilmesi gereken Concerta 18 mg-36 mg-54 mg isimli kontrole tabi ilaçlara ilişkin genelge yayımlanmıştır.
* Günlük en fazla 72 mg/gün doz kullanması gereken 13 yaş ve üzeri hastalarda 3 imzalı bir rapora istinaden Concerta 36 mg Kontrollü Salım Tableti adlı ilaç bir kırmızı reçeteye 2 aylık tedavi için 4 kutu reçete edilebilir.
CONCERTA'yı besinler ile birlikte veya aç karnına kullanabilirsiniz. Alkol bu ilacın yan etkilerini şiddetlendirebileceği için CONCERTA'yı alkol ile birlikte kullanmayınız. Bazı gıdaların ve ilaçların alkol içerdiğini unutmayınız.
Temel etkileri: Metilfenidat beyinde dopamin ve noradrenalin işlevlerini düzenler. Etki mekanizması bu moleküller aracılığıyladır. Dikkat süresini ve konsantrasyonu artırır. Ritalin yaklaşık 4 saat, Concerta yaklaşık olarak 12 saat etki eder.
Dikkat eksikliği tedavisinde Concerta Dozu ve Uygulanması
Concerta günde bir kez, sabahları yemekle birlikte veya aç karnına alınır. Tablet bütün olarak yutulmalı ve ezilmemeli, çiğnenmemeli veya kırılmamalıdır.
Bakanlığın 27.01.2005 tarih 2005/10 sayılı Genelgesi ile, Concerta 18 mg – 36 mg – 54 mg Kontrollü Salım Tableti isimli ilaçların “Kırmızı Reçete ile Verilecek İlaçlar” kapsamına alınmış olduğu; söz konusu müstahzarların çocuk ve erişkin psikiyatrisi ile çocuk ve erişkin nörolojisi uzmanlarınca bir Kımızı reçeteye bir ...
Concerta, Dehb 'in (Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu) tedavisinde kullanılan bir tür ilaçtır.
Kırmızı reçete, uyuşturucu madde muhteviyatına sahip ilaçları kapsamaktadır. Ağır seviyedeki psikiyatrik hastalar, ileri düzeyde kanser hastası olanlar gibi ihtiyaç sahibi kişilere yazılan kırmızı reçete, hastalık durumuna göre hekimler tarafından yazılabilmektedir.
Bu ilacın içerdiği etkin madde, uyuşturucu madde kullanımı ve doping testlerinde pozitif sonuç vermektedir.
Klinik pratikte en yaygın kullanılan ilaçlardan birisi olan Metilfenidat (Ritalin, Concerta) kalp hızı ve kan basıncında artış veya azalma, özellikle çarpıntı, göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gibi potansiyel kardiyak yan etkileri olabilen bir ilaçtır.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımamaktadır.
Psikiyatrik ilaçların kullanım süresi hastalığa ve onun seyrine bağlıdır. Kimi hastalıklarda bir haftalık tedavi yeterken, kimisinde 3 aylık bir tedavi gerekebilmekte, bir takım hastalıklarda ise bir iki sene koruyucu dozda ilaç kullanılmasına ihtiyaç olabilmektedir.
İlacın etkisini 4-8 hafta arasında göstermesi beklenir. İlk birkaç hafta ya da birkaç ay içerisinde semptomların hafiflemesi ya da depresyonun ortadan kalkması beklenir. Bu süre boyunca sabırlı olarak ilacın kullanımında vazgeçilmemesi gerekir. Antidepresan tedavileri sıklıkla 6 ay ile 1 yıl arasında sürer.
Kaliteli bir psikiyatrik-medikal muayene için 30 dakikanın yeterli olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri