Konkalar, her iki burun boşluğunun yan duvarlarında alt, orta ve üst olmak üzere üçer adet bulunurlar.
Konka şişmesi tedavi edilmezse ne olur? Kronik hale gelen konka şişmesi burun etlerinde iltihaba ve kronik sinüzite yol açabilir. Bu durumda nefes alma, uyuma gibi fonksiyonların kalitesi düşer ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına dönebilir.
Konkalar Neden Büyür? Konkalar sıklıkla, alerjik nedenlere (polen, mite, kedi,köpek), hormonal faktörlere (örneğin gebelik sırasında), rinosinüzit ve üst solunum yolu hastalıklarına neden olan viral nedenlere, hava kirliliği gibi çevresel faktörlere bağlı olarak şişerler ve büyürler.
Konka, burun eti olarak da adlandırılan, burun içerisinde havanın akışını, ısıtılmasını ve nemlendirilmesini sağlayan organcıklardır. Her burun pasajında alt, orta ve üst konka olarak üçer adet bulunur.
Alt nazal konka (Latince: Concha nasalis inferior), kafatasında bulunan bir çift kemiktir. Etmoid kemik, maxilla, gözyaşı kemiği ve damak kemiği ile eklem yapar.
İlgili 31 soru bulundu
"burun deliği" cümle içinde nasıl kullanılır
Diğer bir önemli özellik, iç burun deliği veya koanadır.
Konka (Burun eti), burun dış duvarında bulunan, genellikle her burun boşluğunda üçer adet olan, burunun öndeki deliklerinin hemen arkasından başlayarak arkada genize kadar uzanan yapılara verilen isimdir. Konkalar arasında en büyük ve en fonksiyonel olanı alt konka (alt burun eti) adı verilendir.
Halk arasında burun eti olarak bilinen konkalar, her iki burun deliğinde alt, orta ve üst olmak üzere toplam 6 adet olarak konumlanıyor.
Genişleme ve büzüşme yeteneği olan damarların çok zengin olduğu burun etlerindeki (konka) şişmeler burun tıkanıklığına yol açar. Alerji, hava kirliliği, sigara ve alkol tüketimi, hamilelik ve BURUN SPREYİ BAĞIMLILIĞI, burun mukozasını şişiren en yaygın nedenlerdir.
Konkalar burun fonksiyonlarının vazgeçilmez yapılarıdır. Bu nedenle aşırı küçültme veya tamamının alınması çok sakıncalıdır. Böylesi bir durumda “boş burun sendromu” oluşur. Burundan rahat hava geçse bile kişi havanın geçtiğini hissetmez, burunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluşur.
Burun eti, halk arasında daha aşina olduğumuz haliyle genzi eti, burun ile boğaz arasına yerleşmiş, üzüm salkımına benzeyen bir görünüme sahip olan lenf dokusu kümesidir. Geniz eti, bademciklere benzer bir göreve sahiptir ancak bademcikler gibi gözle görülebilecek dokular değildirler.
Konka herkeste bulunan ve vücut için işlevsel bir organdır. Ancak konkanın anormal şekilde büyümesi durumunda ameliyat ile normal boyutlarda küçültülmesi sağlanır.
Burun kemiğinde problem yoksa burun etinin küçültülmesine başvurulur. Bu amaçla geliştirilmiş son teknolojik ürün lazerle burun eti ameliyatıdır. Tek seansta ve kesin sonuç alınır. Burun eti küçültme ameliyatında konka yüzeyinin yapısını büyük oranda korunması amaçlanır.
Burun eti şişmesi tuzlu su sayesinde tedavi edilebilir. Tıpkı elma sirkesi gibi tuzlu su da burun içindeki bakterileri yok eder. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin.
Burun eti ameliyatı sonrasında, hastalar genellikle birkaç gün içinde normal faaliyetlerine geri dönebilirler. Ancak, tam iyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer. Bu süre içinde, hastaların doktorun önerdiği ilaçları kullanmaları, ağır egzersizlerden kaçınmaları ve burun etrafındaki bölgeyi korumaları önemlidir.
Orta konkaların içlerinde normalde olmaması gereken hava hücrelerin varlığı konka bülloza denilen duruma yol açar. Bu durumda konka şişerek hava yolunu ve sinüs drenaj yolunu tıkayıp baş ağrısı, tekrarlayan sinüzit gibi sorunlara yol açabilir.
Burun etindeki şişliklerin tedavisinde öncelikle ilaç tedavileri kullanılır. Düşük doz kortizon içeren spreyler, antihistaminik tedavileri düzenli kullanıldığında sorunu azaltabilirler. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda lazer veya radyofrekans ile burun etlerinin küçültülmesi gündeme gelir.
Burundaki akıntı, koku hissindeki değişiklikler, alın ve göz bölgesindeki ağrı ve şiddetli basınç hissi, hafif yüz ağrısı da burun eti büyümesinin belirtileri arasında sayılabilir.
Konka bülloza infekte olduğunda piyosel ortaya çıkar. Piyosel formasyonunda orta konka genişleyebilir ve komşu anatomik yapıları baskılayabilir. Tedavi edilmediği takdirde intrakraniyal ve orbital komplikasyonlara neden olabilir.
Burun eti küçültme işlemleri günümüzde üç farklı şekilde uygulanmaktadır. Bu yöntemler; cerrahi uygulama ile burun etlerinin alınması, radyo frekans uygulaması ile burun etlerinin küçültülmesi, lazer uygulamaları ile burun etlerinin küçültülmesidir.
Burun eti, ayrıca burun çevresinde yer alan kıkırdak doku tarafından desteklenir ve burun çevresinde yer alan cilt tarafından kaplıdır. Burun eti ameliyatı, burun eti kemiğinin şeklini değiştirme işlemidir ve genellikle estetik amaçlar için yapılır.
Burun eti büyümesi 'Konka' olarak bilinen, burnun 2 cm arkasında bulunan, havayı ısıtıp, filtre edip aynı zamanda düzenleyen ve herkeste olan bir dokudur. Geniz eti ise daha çok çocuklarda olan ve burnun yaklaşık 10 cm gerisinde olan ve etin fazlalığı durumunda ise nefes almayı engelleyen bir dokudur.
Burun eti ameliyatlarında sık tercih edilen yöntem, geniz etinin kazınarak alınmasıdır. Günümüzde pek tercih edilmeyen bir yöntem olarak, geniz etinin kesilerek alınması yöntemi de mevcuttur. Başka bir yöntem olarak, ısı enerjisi verme yoluyla da geniz eti dokusunun alınması mümkündür.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
Konka cerrahisi veya alt konka indirgeme, alt nazal konkaların incelendiği ve azaltılmış burun hava akışını sağlamak için boyut olarak küçültüldüğü bir prosedürdür. Ameliyat tipik olarak burnun her iki tarafındaki burun deliklerinden yapılır. Bu prosedür tipik olarak genel anestezi altında ameliyathanede yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri