Dokuz hadis kitabında yer alan rivayetlerin bu kitaplardaki yerini göstermek için hazırlanan alfabetik kelime fihristi. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Kütüb-i sitte'ye ilâve olarak Dârimî'nin Sünen'i, İmam Malik'in Muvatta'ı ve Ahmed b. Hanbel'in Müsned'ini ihtiva eden Concordance'm hazırlanması için çalışmalar fiilen 1916 yılında Juynboll, Wensinck, Horovitz ve başka bazı müsteşriklerin planlamasıyla başlatılmıştır.
Konkordans bu esere de kitap ismi ve bab numarası olarak atıfta bulunmaktadır. Örneğin, ( ن, Buyu', 14) rumuzu, Nesâî, Kitabü'l-Buyû', 14. bâba tekabül etmektedir. yayımlanan İbn Mâce'nin Sünen'i budur. Konkordans'ta bu esere de kitap ve bab numarası olarak işaret edilir.
Bir hadisi kitabına alan müelliften Hz. Peygamber'e varıncaya kadar senedinde beş râvi bulunan hadisler için kullanılan terim.
el-Muʿcemü'l-müfehres, dokuz hadis kitabındaki rivayetlerin, kelimenin içinde geçtiği cümlenin anlamlı bir kısmı ile birlikte bu eserlerdeki yerlerini gösteren bir çalışmadır.
İlgili 30 soru bulundu
Sözlükte “çıkarmak” anlamına gelen istihrâc kelimesi, terim olarak “bir hadis kitabındaki bütün rivayetleri bir müellifin kendisine ulaşan başka senedlerle rivayet etmesi” demektir. Bu hadislerin toplandığı kitaba müstahrec, bu işi yapan müellife de müstahric denmektedir.
A-Rivayetü'l Hadis İlmi: Peygamberimizin sözlerini, fiillerini, takririlerini ve hallerini, bunların rivayet ve zabt edilişini gösteren ilimdir.
İsnad, ravî sayısına göre; sülâsî (üç ravili), rubâî (dört ravili), humâsî (beş ravili) … olarak isimlendirilir. Bir hadis farklı isnadla rivayet edildiğinde ravi sayısı az olanına âlî isnad, ravi sayısı çok olana ise nâzil isnad denir.
Bir hadis, râvî sayısı açısından âhâd, senedin sonu itibanyla merfû', sıhhat açısından da sahîh olabilir. Dolayısıyla hadisleri değişik yönlerden inceleyip farklı kavramlarla isimlendirmek mümkündür. Râvî sayısı bakımından tevâtür derecesine ulaşmayan hadislere âhâd denir.
Sözlükte “yetişmek, ulaşmak, katılmak, yapışmak” anlamlarındaki lihâk (lahk, lühûk) masdarından gelen lahak “bir kimsenin veya şeyin arkasından yetişen kimse, bir yazıya sonradan ilâve edilen şey” demektir.
Sözlükte “bırakılmış, terkedilmiş” anlamına gelen metrûk kelimesi, terim olarak “hadis uydurmamış olsa bile günlük hayatında yalan söylediği bilinen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis” mânasında kullanılmakta ve zayıf hadis çeşitlerinden biri olarak matrûh ile aynı anlamı taşımaktadır.
itibariyle sahih olarak rivayet edilmiş, dış görünüş bakımından birbirine zıt görünen, cem' ve te'lifin yapılabildiği yahut iki hadîsten birinin tercihiyle diğerinin terki ve tercih olunanla amel edilmesi sürecini ifade etmektedir.
Fezâil kelimesi, “yapılmasını dinin tavsiye ettiği güzel iş ve hareketler” anlamıyla bazı hadislerde geçmektedir. “İyi işlerin en değerlisi, seninle ilgisini kesen akrabayı ziyaret etmen, senden esirgeyene vermen, sana hakaret edeni bağışlamandır” (Müsned, II, 438) meâlindeki hadis bunlardan biridir.
Güvenilir bir râvinin kendisinden daha güvenilir râviye aykırı olarak rivayet ettiği hadis anlamında bir terim.
Merfu kelimesi yükseltilmiş veya yüksek bir yere konulmuş anlamına gelmektedir. Merfu kelimesi terfi edilmek anlamında da kullanılmaktadır. Arapça kökenli kelime olan merfu kelimesi aynı zamanda Arapça kelimelerin ref edilmiş hali olarak da merfu kelimesi kullanılmaktadır.
Rekāik ise “ince ve yumuşak” anlamındaki rakīkın çoğulu olup hadis kitaplarında zühd hayatını öngören hadislerin bir araya getirildiği bölümlere “kitâbü'r-rikāk” ve “kitâbü'z-zühd ve'r-rekāik” adı verilmiştir. Rikāk da “yumuşak kalplilik” anlamındaki rikkat kelimesinin çoğuludur.
“Kudsî hadîs, Allah'ın, Nebî'sine ilham veya rüya yoluyla haber verdiği ve Nebî'nin de bunu kendi ibaresiyle bildirdiğidir.
Hadisleri yazılı haliyle elde etmek, bulmak manasına gelen vicâde, usûl-ü hadîsin rivâyet keyfiyeti esası ile ilgili bir ıstılahtır. Tahammül ve edâ yolları, hadis öğrenim ve öğretim şekilleri olarak da zaman içinde isimlendirildiği gö- rülmektedir.
Resûlullah'ın sözünden önce zikredilen isimler zincirinden oluşan kısım sened, bu kısmı “haddesenâ” ve “kāle” gibi rivayet sözcükleriyle birlikte anarak hadisin metnini Resûlullah'a kadar ulaştırma ve râvileri sırasıyla zikretme işi de isnaddır.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
Bir hadisi kitabına alan müelliften Hz. Peygamber'e varıncaya kadar senedinde üç râvi bulunan hadisler için kullanılan terim. Bir hadisi veya bir sözü ilk söyleyene nisbet etmek için senedinde yer alan râvilerin adlarını zikretme anlamında hadis terimi.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Muhkem: Muarazadan salim olan makbul haberdir. Muhtelif: Makbul bir hadisin çeliştiği makbul hadistir.
TESÂKUT. (ﺗﺴﺎﻗﻂ) i. (Ar. suḳūṭ “düşmek”ten tesāḳuṭ) Birbiri ardınca düşme: Dâğ-ı hûn-âşâm gitti sîne-i bî-kîneden / Etti kevkebler tesâkut dâmen-i âyîneden (Nâbî).
“Esbâbü'l-hadîs, vürûdü'l-hadîs” şeklinde de kullanılan bu tabir hadislerin belli bir sebep, bir vesile veya bir durum dolayısıyla söylenmiş olmasını ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri