Tırnakların üzerinde mantar ve küflerin birikmesi sonucunda tırnaklar kalınlaşarak kendini koruma altına alabilmektedir. Tırnak kalınlaşması tedavi edilmez ise zaman içerisinde ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Herhangi bir önlem alınmayan kalınlaşmış tırnakların diğer tırnaklara da mantarı bulaştırma riski vardır.
Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, çıplak ayakla toprağa basmak, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırmak ve dar ayakkabı giymek tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir. Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur.
Doktorunuz bireye oral (ağızdan alınan) veya topikal (doğrudan tırnağa uygulanan) antifungal (mantar temizleyici) ilaçları reçete edebilir. Bazı vakalarda hem oral hem de topikal antifungal ilaçları birleştirmek tedavi sürecinin başarılı olmasına yardımcı olur.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
Sıcak su dolu bir kaba biraz deniz tuzu, buğday tohumu yağı, limon ve mür esansiyel yağları ekleyin. Tırnaklarınızı bu suyun içerisinde 15 dakika bekletip ılık su ile durulayın. Tırnaklara nemlendirici uygulayarak haftada 2-3 kez düzenli yapın. Elma sirkesi içerdiği enzimler ile tırnakların güçlenmesini sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
4- Kalınlaşan tırnak nasıl düzelir? Öncelikle kalınlaşan tırnak katmanı inceltilir. Böylelikle kalın katmanın tırnak yatağına oluşturduğu baskı giderilir. Ardından periyodik bakımlara ilave destek olarak tırnak serumu yardımıyla tırnak yapılandırılmaya çalışılır.
Dermatoloji doktoru tarafından öncelikle fiziksel muayene yapılır. Tırnak mantarı belirtilerinden olan renk veya şekil değişimi, tırnağın kalınlaşması, kolay kırılması veya ağrı, acı gibi durumlar değerlendirilir.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Tırnakların sarı renkli olmasının en sık karşılaşılan nedeni mantar enfeksiyonudur. Enfeksiyon ilerleyip kötüleştikçe; tırnak kalınlaşır ve ufalanır. Cildiye doktorlarına başvurarak mantara sebep olan dolaşım bozukluğu, aşırı terleme gibi sorunlar çözümlenmelidir.
Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için destek bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku uzaklaştırıldıktan sonra jel tırnak uygulaması yapılır. Deforme tırnak bakımının mantar tırnak bakımından farkı; jel uygulamasında sınırlama yapılmamasıdır. Her tırnağa her bakımda jel uygulanabilir.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Tırnak mantarı hastalığının tedavisi enfekte olmuş olan tırnağın doktorunuz tarafından uzaklaştırılması ile başlanabilir. Tedavi şu şekilde ilerleyebilir. Tırnağın törpülenmesi, tırnağın makas ile kesilmesi ve krem ile tedavi edilebilir.
Tırnakların güçlenmesine ve parlamasına destek olur. Tırnak mantarının tedavisinde destek görevi görür.
Demir: Demir olmadan oksijen hücrelere yeterince taşınamıyor. Sağlıklı tırnaklarınız için de oksijene ihtiyaç var ve bu yüzden demir eksikliği veya anemi de tırnaklarınızda problemlere sebep olabiliyor. Yeşil yapraklı sebzeler,kuru meyveler,kırmızı et, yumurta gibi besinler demir kaynaklarından.
Tırnak yüzeyinde oluşan tırtıklar sağlığınız hakkında bazı sorunların habercisi olabilir. Yaşlılık ve yetersiz beslenme nedeniyle tırnaklarda dalgalanma olabileceği gibi böbrek ve tiroid bezi gibi daha ciddi hastalıklarında işareti olabilir.
Çay ağacı yağı ve kekik yağı hem doğal antiseptiktir. Her iki yağı bir kaç damla hindistancevizi yağı ile karıştırın. Pamukla uygulamayın, 10 dk bekleyin ve tırnağı temiz bir diş fırçası ile fırçalayın. Günlük uygulayın, birkaç hafta içinde iyileşme görmelisiniz.
Ayak tırnak kalınlaşmaları genellikle mantar enfeksiyonlarından dolayı oluşuyor. Özellikle sıcak yaz aylarında mantar enfeksiyonları çok fazla görülür. Bu durumlara ilave olarak yanlış ayakkabı tercihi yapmak da tırnakların kalınlaşmasına neden olur.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Tırnakların üzerinde tırnağı koruyan yağ tabakası bulunur. Temizlik maddeleri de bu tabakanın zamanla yok olmasına ve tırnakların sararmasına neden olur. BAZI HASTALIKLAR: Tırnak sararması; tiroid rahatsızlığı, akciğer, diyabet ve sedef gibi bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Tırnak mantarı nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından da cevabı verilen bir sorudur. Saraçoğlu aynısefa kürünü tavsiye etmektedir. Ayaklarınızda mantar varsa ayaklarınızı, ellerinizde mantar varsa elleriniz için aynısefa kürünü uygulayabilirsiniz.
Tedavi edilmediğinde ayak ve bacakla ilgili komplikasyonlar oluşur. Ancak hastaya uygun bir yaklaşımla tırnak kalınlaşmaları çoğu hastada tedavi edilebilir.
H vitamini ve B7 vitamini olarak da bilinen biotin, suda çözünür ve vücut tarafından depolanmaz. Bu nedenle günlük olarak bu vitamin türünü gıdalar yoluyla aldığınızdan emin olmalısınız. Sardalya, yumurta ve baklagiller gibi gıdalarda bulunabilir. Biotin tırnakları güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Tırnak mantarı ile ilgili hangi doktora başvurulmalıdır ? Yukarıdaki belirtileri olan kişilerin doktora başvurarak tedavi olmalarında fayda vardır. Aile hekimlerinin yanında, tırnak mantarı ile ilgili başvurulması gereken uzman doktorlar cildiyeciler ya da diğer adı ile dermatologlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri