Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
Atıklar birer çöp müdür? Atıklar,alanlarına göre geri dönüştürülebilir. Bu sebeple atıklar çöp değildir,geri dönüştürülebilir(her çöp atık değildir.)
Üretim ve tüketim faaliyetleri sonrasında oluşan ve doğaya bırakılması halinde insan ve çevre sağlığına zarar verecek türdeki maddelere "atık" denir. Bu atıklar içerisinden bazıları yeniden kullanılabilir, tekrar hammadde olarak sisteme kazandırılabilir ancak bazıları hiçbir şekilde kullanılamaz.
Ambalaj atıkları kesinlikle çöp değildir. Çoğu zaman içtiğimiz bir meyve suyunun, yediğimiz bir gıdanın veya aldığımız yeni bilgisayarımızın ambalajlarını evsel atıklarımızla birlikte aynı kutuya atarız. Oysaki ambalaj atıkları birçok sektörde ikincil hammadde olarak kullanılabilecek değerli malzemelerdir.
İlgili 26 soru bulundu
Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
Örneğin; yiyecek atıkları, şampuan ambalajları, meyvesuyu kartonları ve şişeleri, plastik su ve meşrubat şişeleri, cam kavanozlar, teneke ve metal konserve kutuları evsel atıklara örnek verilebilir.
Dilerseniz evinizdeki atıkları organik atıklar yani yemek atıkları ve katı atıklar yani kağıt, plastik, metal ve cam atıkları olmak üzere iki ana gruba ayırabilirsiniz.
Ambalaj atıkları çöplüǧe gönderildiǧi takdirde çöplerle karışır ve kirlenir. Çöpe karışan ambalaj atıklarını ayıklamak, hem zaman isteyen, hem masraf gerekti- ren bir işlemdir.
Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Çöp içinden, kağıt, karton cam, metal, plastik gibi maddeler ayrıldıktan sonra geride kalan hiçbir şekilde geri kazanımı, dönüşümü mümkün olmayan artık malzemeye denmektedir.
Atık kavramı basit bir şekilde, herhangi bir üretim ve/veya tüketim süreci sonunda ortaya çıkan ve yararlanıcısı tarafından istenmeyen katı, sıvı veya gaz halindeki maddeler olarak tanımlanabilir.
Çöp, işlevini yitirmiş ve kullanılamaz her türlü materyale verilen genel addır.
Çöp, içinden kağıt, karton cam, metal, plastik gibi maddeler ayrıldıktan sonra geride kalan ve hiçbir şekilde geri kazanımı veya geri dönüşümü mümkün olmayan artık malzemeye denmektedir. Yeniden bir kaynak olarak ya da malzeme olarak kullanılması mümkün değildir.
Temelde 3R (Azalt-Yeniden Kullan-Geri Dönüştür) prensibi olarak adlandırılan bu hiyerarşik yaklaşım atık üretiminin büyük miktarının baştan azaltılması gerektiği anlamına gelmektedir ve sırasıyla diğer seçeneklerin azalarak tercih edilmesi üzerine şekillenmektedir.
Atık madde kullanılmayan mesela çöp gibi maddelerdir. Geri dönüştürülemez. vb. maddeler geri dönüşümü olmadığından atık maddedir. Artık madde ise bir şeyi yediğimizden veya içtiğimizden veya kullandıktan sonra geriye kalan şeylere denir.
Bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılır.
11- Kâğıt peçete, kâğıt havlu ve tuvalet kâğıdı gibi ürünler geri dönüşür mü? Hayır. Bu ürünler geri dönüştürülemez. Dolayısıyla evde evsel atık ile birlikte çöpe, dışarıda ise çöp konteynerine atılmalıdır.
Cevap: Çikolata ambalajları arasında alüminyum folyo, karton kutular, plastik tepsi ve kaplar, kaplamalı kağıt gibi çeşitler bulunur.
Atıklar fiziksel durumuna göre katı, çamurumsu, toz, sıvı, gaz, yanabilir ve yanamaz şeklinde de sınıflandırılabilir.
Bunlar: Organik evsel atıklar, meyve, sebze kabukları veya yiyecek atıklarıdır. Geri dönüşebilir evsel atıklar, kağıtlar, kartonlar, plastik şişelerden oluşan atıklardır. Tehlikeli evsel atıklar, İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklardır.
Eski Türkçe çöp “tortu, çökelti” sözcüğünden evrilmiştir.
Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb. Evsel katı atıklar; cam, karton, ambalaj, metal vb. Evsel sıvı atıklar; şampuan, sıvı yağ, sıvı deterjanlar vb. Organik atıklar; keten, buğday samanı, kanatlı hayvanların gübreleri, mısır artıkları, arpa samanı vb.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri