Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Çorbanın tadı hâlâ biraz asidikse, tabağa küçük bir kaşık şeker daha ilave edin. Bu çözüm, limon gibi daha hafif tatlara sahip yemeklerde daha iyi çalışır. Tuzlu bir çorba hazırlıyorsanız bir kaşık tuz ilave edin.
Domates çorbası ekşi olursa içerisine atacağınız bir miktar havuç ile ekşiliğini giderebilirsiniz. Küp küp doğrayıp çorbanızın içerisine koyacağınız patateslerde domates çorbanızın ekşiliğini ve tuzluluğunu giderir.
Ekşi Yoğurt Çorbası Yapılışı:
Öncelikle bir tencereye su ve şehriye konulur ve kaynatılır. Ardından bir kasede yoğurt, limon ve un iyice karıştırılır. Şehriyeler pişince yapılan karışım azar azar atılır. Aynı anda hızlıca karıştırmaya dikkat ediniz.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın. Yoğurdunuzu tatlı tatlı yiyin :) Evde yoğurt çalmadan deneyebilirsiniz de tabi ki.
Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir. Bu yöntem hafif ekşiliği bulunan yoğurt için geçerlidir.
Bu nedenle, domates veya domates salçası yemeğe ekşi bir tat verir. Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası eklemeyi deneyin. Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Konservelerde genelde beklemeden kaynaklı bir fermantasyon oluşur domates biraz daha ekşimsi bir hal alır. Bunu lezzete çevirmenin en güzel yolu domatesli yemeklere bir tutam şeker atmanız bu sorunu ortadan kaldırır.
Ayrı bir tencerede yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından çorbanızdan kepçe kepçe, yavaş yavaş ilave ederek unla beraber bütünleştirin. Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır. Dilerseniz 1 kepçe çorbanızı ayırıp içerisine nişasta koyarak hızlıca çırpabilir, onu da çorbanıza ilave edebilirsiniz.
Sirke, turunçgiller, şarap, domates, soğan, yoğurt, nar, sumak ekşisi asit dengesi için yararlanabileceğimiz malzemelerden bazıları. Diyelim ki domates sosunuz ekşi, asiti fazla, içine az karbonat ekleyip, baloncukların yok olmasını bekledikten sonra tekrar tadabilirsiniz.
Bir seferde yaklaşık 1/8 çay kaşığını yemeğe ekleyip, karıştırın. Damak tadınıza göre, ekşilik istediğiniz seviyeye inene kadar, karbonatı azar azar ilave edin. Bir anda çok fazla karbonat eklemeyin. Karbonatı bir anda eklemek, yemeğin tadını ayarlayamamanıza neden olur.
Limonun ekşi, mayhoş tadını içeriğindeki sitrik asitten alır. Sitrik Asit; limon, mandalina, greyfurt ve portakalda bulunan ekşi tadı veren maddedir.
En sevdiğim tarifle giriş yapmak istedim. 😉 Bu pişi mayalı olana göre ben ve benim gibi mide sorunu olan kişiler için bire bir veeee tadına doyum olmaz😋😋😋 Ben kalan ekşi yoğurdum ile yaptım. Hem daha güzel kabarıyor hemde daha lezzetli oluyor 😊😊 Evet yapımına geçelim.
Tarihi geçmiş olsa bile yenilebilir ancak yoğurt soğuk isteyen yiyecek olduğu için eğer yoğurt açık ve sıcak ortamda kalmışsa ekşir ve yenmez, ancak ekşi yoğurt olanları genellikle hamur işlerinde daha etkisizdir ve zarar vermez.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır? Bozuk yoğurt zehirlemesi olduğunda mutlaka doktora başvurulmalı, özellikle semptomlar ağır ve uzun solukluysa doktora gitme aksatılmamalıdır. Özellikle ishal halinde vücut aşırı derecede sıvı kaybetmektedir. Bu nedenle de sık sık sıvı takviyesi alınmalıdır.
Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın. Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın. Az miktarda yaptığınız bu karışımı ılıştırarak çorbaya ekleyin. Yavaş yavaş kısık ateşte karıştırın. Böylece çorbanın düzeldiğini göreceksiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Mercimek çorbasını yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat ederek ve bir defadan fazla tekrar ısıtmamanız önerildi. Mercimek çorbasının bu şekilde yapılmadan ısıtılması durumunda bakteri ürettiği bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri