Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır. Karışıma bakılacak olursa; Karışım, birden çok maddenin kendi özelliklerini koruyarak oluşturacakları madde topluluklarına denmektedir.
Çorba heterojen bir karışımdır. Çünkü içinde birden fazla madde vardır ve biz de baktığımızda birden fazla madde görürüz. Ayrıca ne çorbası olduğu farketmiyor, genel olarak çorba heterojen bir karışımdır.
Hayır her ikisi de saf madde değildir.
Kısaca fond sos, çorba ve yemeklerin ana sıvı maddesidir.
Sudaki kum, çamurlu su, ayran (su ve yoğurt karışımı), Türk kahvesi, yeni sıkılan meyve suyu, talaş ile su karışımı, çorba, su ile demir tozu karışımı süspansiyon örnekleridir.
İlgili 40 soru bulundu
Süspansiyon: Bir sıvıda çözünmeyen katının heterojen olarak dağılmış şeklidir. Su–kum karışımı, su–tebeşir tozu karışımı gibi.
Tencereden defne yapraklarını alalım ve yumuşayan sebzeleri blenderdan geçirelim. Un ve baharatla kavurduğumuz yağı tencereye ekleyelim. Bu şekilde bir taşım daha kaynatalım. Son aşamada, çorbaya süt ilavesini yapalım ve birkaç dakika daha pişirelim.
Mercimek çorbası tek bir madde gibi görünmediği için de heterojen karışımdır .
Türkçedeki çorba kelimesi et, tahıl ya da sebze gibi şeylerle hazırlanan sulu, sıcak içecek anlamına gelmektedir. Köken olarak Farsça şorba kelimesinden gelmektedir. Farsçada da aynı anlama gelmektedir ve tuzlu/karışık anlamına gelen kelime ile yemek anlamına gelen ekten oluşmaktadır.
Taşınabilir Yemek Kutusu
Salata ya da sebze çubukları gibi katı yiyeceklerin dışında, yoğurt veya çorba gibi sıvı yiyecekler için de sızdırmadan taşıyabilirsiniz.
Bu nedenle tuz saf maddedir. Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Ayran, içinde farklı maddeler bulundurduğu için bir karışım olduğunu öğrendim bugün.” Sonra kendi kendine tuz ve su nedir diye düşündü? 1) Su (H2O) ve Tuz (NaCl) farklı maddeler bulundurduğu için karışımdır.
Saf Madde Örnekleri: Su, oksijen, karbondioksit, atom, altın, bakır, demir, helyum, şeker, sodyum (Na), oksijen (O2), helyum (He), tuz, cam, altın, alüminyum.
Merhaba, Cevap : Mercimek çorbası heterojen olacaktır.
Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir.
Süt Bir Çözelti midir? Süt bir çözeltidir. Çözelti veya solüsyon, iki ya da çok daha fazla olan maddenin herhangi bir oran içerisinde bir araya gelerek oluşturmuş oldukları homojen karışımdır.
Bu sözcük Farsça şōr شور “1. tuzlu, 2. karışık, bulama” ve Farsça bā با “aş” sözcüklerinin bileşiğidir.
İslamiyet öncesi Türklerde Çorba
Orta Asya'dan günümüze kadar gelmiş olan en önemli çorbalardan biri de tarhanadır. Önemli bir besin olarak tüketilen tarhana birkaç şekilde hazırlanırdı.
Bal temel olarak iki monosakkaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır.
Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
Limonata da limon suyu ile suyun karışması sonucu meydana geldiği için homojen karışım olarak belirtilmektedir. Homojen bir karışım olan limonatada su ve limonun suyu bütün ile ayrışmaktadır. Limonata hem homojen bir karışım olmakta hem de bir çözelti olarak değerlendirilmektedir.
Unlu Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak tereyağı eriyene kadar bekleyelim. Ardından unu ilave ederek unun kokusu çıkana kadar kavuralım. Unumuz kavrulduktan sonra salçayı ilave edip karıştırarak 1-2 dakika kavuralım.
Daha Küçük Bir Tencere Domates Çorbası İçin;
Orta büyüklükte iki domates, bir kaşık tereyağı, bir kaşık tepeleme un, yarım litre su, yarım bardak süt ve çok az rendelenmiş kaşar sizin için yeterli olacaktır.
Üzerine 1 su bardağı yoğurt ve 3 yemek kaşığı dolusu un ekleyin. Tenceredeki malzemeleri çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri