Yapılışı: Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır.
Hangi Çorbaya Hangi Terbiye? Yoğurtlu terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalarda tercih edilir. Limonlu terbiye genellikle etli çorbalarda ve sebzeli, taneli çorbalarda tercih edilir. Sütlü terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalar ile sebzeli çorbalarda kullanılır.
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, güzelce çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağını pişirerek çorbaya ilave edilebilmektedir.
Dilerseniz yumurtasız da hazırlayabilirsiniz. Yumurtasız hazırlarken un miktarını biraz daha arttırmaya özen gösterin mutlaka. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesinde bulunun.
İlgili 26 soru bulundu
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çorbaya yumurta sarısı neden konur? Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Terbiyeyi çorbaya eklerken içerisine tuz atmayın. Çorba kıvam almaya başladığında tuzunu ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız çorbayı ocaktan aldıktan sonra üzerinde sos gezdirebilirsiniz.
Daha sonra un çorbasının terbiyesi için: küçük bir kaba 1 adet yumurta sarısı koyun. Üzerine yarım limon suyu ve 3 küçük diş sarımsağı rendenin en ince tarafı ile rendeleyip, ekleyin. Karışımı iyice karıştırın. Bu karışımın içine kaynayan çorba suyundan biraz ekleyip, karıştırın.
Ana malzeme ve un kavrulduktan sonra çorbanın suyu eklenir. Suyu eklerken ve ekledikten sonra çorba bir süre hızlıca karıştırılmalı ve unun topaklanmasının önüne geçilmelidir. Un topaklarının tamamen dağıldığından emin olunduktan sonra çorba kısık ateşte kapağı hafif aralık şekilde pişmeye bırakılır.
6) Ne Katı Ne Sulu: Çorbanın Kıvamı
İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz.
Çorba terbiye ile bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. 2- SİRKELİ VE SARIMSAKLI TERBİYE : Bir kahve fincanı sirke ile 1 - 2 diş, dövülmüş sarımsağın, çırpılması, ile elde edilir. ( 4 kişilik çorbaya, 1 yumurta sarısı, 6 - 8 kişilik çorbaya ise, 2 yumurta sarısı kullanmak gerekir. )
4) Su, Süt veya Yoğurt
Çorba tariflerine lezzet katan en önemli aşamalardan biri de terbiye yapmak. Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
Terbiyesi için;
Bir karıştırma kabının içerisine yumurta sarısı ve limon suyunu ilave edip çırpın. Unlu karışımı sürekli karıştırarak yumurtalı karışıma ilave edin. Biraz daha paça suyu ilave ederek iyice temperleyin. Ardından terbiyeyi paça suyunun içerisine ilave edip sürekli karıştırarak bağlayın.
Beyran çorbası: Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber eklenebilir. Pirinç çorbası: Kırmızı pul biber ve nane ilave edilir. İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
Aside maruz kalan et, daha düşük sıcaklıkta pişirseniz bile daha çabuk sertleşmeye başlar. Özellikle limon suyu ile marine edilmiş balıkların, kızgın tava ya da fırına verilmeden önce pişmeye başladığını bilen bir aşçıbaşı, pişirme veya marine etme süresini daha kısa tutmaya gayret edecektir.
Çorbalarınıza eklediğiniz suyun sıcak olmasına özen gösterin. Bunun yanında çorbanızı yaparken kısık ateşte pişirmek de önemli bir detaydır. Eğer çorbalarınız için tavuk veya et suyu tableti kullanıyorsanız çorbanıza yağ eklerken dikkatli olmalısınız.
Su, yoğurt, yumurta sarısı, un, tuz, karabiber, pulbiber ve naneyi tenceredeki peynir altı suyunun içine aktarın. Bir tel çırpıcıyla iyice karıştırıp, pürüzsüz bir kıvam elde edin. Sonra da tencereyi ocağın üzerine koyun ve orta ateşte sürekli karıştırarak kaynatın.
Et Suyu Çorbası Püf Noktaları Nelerdir? Et suyunu çözündükten sonra kullanın. Şehriyeleri tenceredeki su kaynadıktan sonra ekleyin. Terbiyenin pürüzsüz bir kıvamda olması için, malzemeleri iyice çırpmaya özen gösterin.
Kıymalı şehriye çorbasını terbiyeli de hazırlayabilirsiniz. Salça eklemeden sıcak su ekleyin pişmeye bırakın. Terbiyesi için 1 kase yoğurt 1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı un ekleyip çırpın ve sürekli karıştırarak şehriye çorbasına terbiyesini ekleyin. Bir taşım kaynayınca ocaktan alın.
Terbiyesi için; yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu bir kaseye ekleyin. Güzelce karıştırın. Çorbaya ilave edin ve güzelce karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra çorba hazır demektir.
Terbiyesi için; çukur bir kaba 1 buçuk su bardağı yoğurt koyun. Üzerine 1 adet yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı un ekleyin. Tel çırpıcı ile iyice çırpın. Ardından çorbanın kaynayan suyundan 1-2 kepçe alıp, terbiyenin üzerine ekleyin.
Tencereye 3 su bardağı yoğurdu, 1 adet yumurtayı ve 1 dolu yemek kaşığı unu çırpıcıyla sürekli karıştırarak ekliyoruz. 2 su bardağı suyu da ekleyip karıştırdıktan sonra ocağa alıyoruz. Suyu süzülen haşlanmış buğdayı da ekleyip çırpıcıyla sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri