Çorba neden taşar? Süt ya da sulu bir yemek, kaynama aşamasına geldiğinde tencere tabanından aldığı enerjiyle yukarı doğru yükselir ve bir süre sonra taşar. Eğer taşmayı önlemek isterseniz tencerenin ağız bölümünü tereyağı ile yağlayabilirsiniz.
Bunun için ihtiyacınız olan şey küçük bir parça tereyağı. Ne pişiriyorsanız pişirin, o esnada yemeğinizin içine bir parça tereyağı koyarsanız taşmanın önüne geçebilirsiniz.
Kapağını açık bırakayım da taşmasın diye de düşünmeyin. Kapağı açık kaldığında gereğinden fazla su buharlaşır. Arada bir kapağını açıp karıştırarak kıvamını ve malzemelerinin tamamen pişip pişmediğini kontrol edin. Malzemeler piştikten sonra sütünü ekleyebilirsiniz.
Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır. Nişasta kullanımı da çorbalarınızda kıvamı arttıracaktır.
Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Çorbalarınıza eklediğiniz suyun sıcak olmasına özen gösterin. Bunun yanında çorbanızı yaparken kısık ateşte pişirmek de önemli bir detaydır. Eğer çorbalarınız için tavuk veya et suyu tableti kullanıyorsanız çorbanıza yağ eklerken dikkatli olmalısınız.
Aside maruz kalan et, daha düşük sıcaklıkta pişirseniz bile daha çabuk sertleşmeye başlar. Özellikle limon suyu ile marine edilmiş balıkların, kızgın tava ya da fırına verilmeden önce pişmeye başladığını bilen bir aşçıbaşı, pişirme veya marine etme süresini daha kısa tutmaya gayret edecektir.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Çorba cıvık olursa ne yapılır sorusu oldukça merak ediliyor. Çorbanızın cıvık olduğu durumlarda durumu olumlu yöne çevirebilirsiniz. Genellikle çorbaların içine atacağınız bulgur, prinç ve makarna gibi gıdalar çorbanızın koyulaşmasına yardımcı olacaktır.
Diğer önemli bir noktaysa çorbayı karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmak. Ağır ateşte tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırdığınız çorbalar daha nefis olacaktır, emin olun.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çorba kaynadıktan sonra kapağı kapatılır mı? Kaynama sıcaklığına ulaştığı an, kısık ateşte çok ağır ve kesinlikle kapağını kapatmadan pişirmelisiniz.
Kaynamadan tuz eklerseniz çorbayı kestirirsiniz onun da dönüşü olmaz. Unutmayın çorbanız kaynayınca tuz ekleyeceksiniz. Bu aşamada ( kaynadıktan sonra) tuz ile bir adet bulyon da ekleyebilirsiniz bulyon eklerseniz çorbanız daha lezzetli olacaktır.
Tencerenin ağzına tereyağı sürün
Süt ya da sulu bir yemek, kaynama aşamasına geldiğinde tencere tabanından aldığı enerjiyle yukarı doğru yükselir ve bir süre sonra taşar. Eğer taşmayı önlemek isterseniz tencerenin ağız bölümünü tereyağı ile yağlayabilirsiniz.
1-Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çorbaya yumurta sarısı neden konur? Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
Çorbanız kaynamaya başladıktan sonra bir beş dakika daha karıştırarak ocaktan alabilirsiniz.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Bir küçük kasede zeytinyağı, baharat ve sarımsakları karıştırın. Ekmeklerin tuzu olduğundan ekstra tuz katmıyoruz. Bu karışımı, küp şeklinde doğranan ekmeklerin üzerine döküp, tüm ekmeklerle temas edene kadar karıştırın. 180 derece ısıtılmış fırında ekmeklerin rengi dönüp, kıtırlaşana kadar pişirin.
işkembe çorbası, kelle paça gibi çorbalara da limon veya sirke eklenebilir.
Limon faydalıdır. Ama çorbanın içindeki tatları bozar. Ayrıca hiçbir sıcak yemeğe limon sıkılmaz. Limonu yalnızca patates çorbasının terbiyesine koymalısınız.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . . Çorba kaynamadan tuzunu eklerseniz çorbanız kesilir pütür pütür olur çırpsanız bile düzeltemezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri