Diğer önemli bir noktaysa çorbayı karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmak. Ağır ateşte tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırdığınız çorbalar daha nefis olacaktır, emin olun.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
durmadan yavaş yavaş karıştırmak gereklidir. döker dökmez iyice karıştırmazsan topaklanır. o yüzden ilk dökünce hızlı bir karıştırma sonra yavaş yavaş karıştırmaya devam.
Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
Ana malzeme ve un kavrulduktan sonra çorbanın suyu eklenir. Suyu eklerken ve ekledikten sonra çorba bir süre hızlıca karıştırılmalı ve unun topaklanmasının önüne geçilmelidir. Un topaklarının tamamen dağıldığından emin olunduktan sonra çorba kısık ateşte kapağı hafif aralık şekilde pişmeye bırakılır.
İlgili 42 soru bulundu
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Çorbalarınıza eklediğiniz suyun sıcak olmasına özen gösterin. Bunun yanında çorbanızı yaparken kısık ateşte pişirmek de önemli bir detaydır. Eğer çorbalarınız için tavuk veya et suyu tableti kullanıyorsanız çorbanıza yağ eklerken dikkatli olmalısınız.
Nişasta içerikli malzemeler kadar doğrudan nişasta ya da un eklemek de çorbayı koyulaştırmanın bir diğer yoludur. Özellikle el blender'ınız yoksa, unu tereyağında ya da yağda kavurup elde edeceğiniz meyaneyi çorbaya ekleyerek koyu bir kıvam elde edebilirsiniz.
Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Yemeğe başlamadan önce çorba içmek, doygunluk hissi verir ve daha küçük porsiyonlar tüketilmesini sağlar. Çorbalar midenin gerilmesini sağladığı için yemeğin daha az yenilmesini sağlar. Özellikle kilo kontrolünde olanların mutlaka çorba tüketmesi gerekir.
Genelde hazır çorba paketleri içerisindeki malzeme ölçüsü 4 kişiliktir. 1 paket çorba hazırlamak için 1 litre soğuk su içerisine '5 su bardağı su' paketteki malzeme ilave edilir. Ardından tencere kaynayıncaya kadar karıştırılır ki, malzeme tencerenin tabanına oturup yanmasın diye.
Her bir poşetin içerisindeki kuru çorba karışımı 1 litre suya ilave edilir. Kaynayana kadar karıştırılarak pişirildikten sonra 15 dakika kadar kısık ateşte tutulmaya devam edilir.
Çorba bittiğinde kaşığı kasenin içinde değil sağ tarafına, altında bulunan tabağın üzerine yerleştirin.
hepsinde olmasa da bazı çorbalarda oluşur bu tabaka. görüntüsü hoş olmasa da mucizevi bir işlevi vardır bu tabakanın: sıcak içilmesi evla olan çorbanın hava ile temasını engelleyerek soğumasını geciktirmek.
Kaynama sıcaklığına ulaştığı an, kısık ateşte çok ağır ve kesinlikle kapağını kapatmadan pişirmelisiniz.
Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Tereyağında unu kavurup salçayı ekleyin. Biraz daha kavurup suyunu katın ve karıştırın. Tel şehriye, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip şehriyeler pişene kadar kaynatın.
Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Çorbaları yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Zira çorba ateşte yavaş yavaş pişerken içindeki malzemeler birbiriyle daha uzun sürede özleşir ve lezzetin tamamının içinde kalmasını sağlar. Aksi takdirde lezzetsiz bir çorba elde edersiniz.
Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla hazırlayabileceğiniz enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
Çorbaya eklenen un, patates, havuç gibi malzemeler çorbaya daha fazla su eklenmesini gerektirir. Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır. Pişen çorbanın kıvamı size koyu gelirse biraz daha su ilavesinde bulunabilirsiniz.
yoğurtlu veya yumurtalı çorba terbiyesi çorba piştikten sonra yapılır ve tahmini bir 5 dk. içinde altı kapatılır. eğer yapılan terbiye kaynayan çorbanın suyu azar azar ilave edilerek ayrı bir kapta yavaş yavaş ısıtılmaz da bir anda kaynar çorbaya dökülürse çorba kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri