Çorbalar tuzlu olduğunda akla gelen ilk şey tuz miktarını azaltmak için çorbaya su eklemektir. Ancak su eklediğiniz çorbanız kıvamını kaybedebilir. Ayrıca su eklediğiniz çorba tadını da kaybeder. Bu nedenle tuzu fazla olan çorbaya süt katmanız gerekir.
Eğer çorbanın tuzu çok fazla gelmişse bir kaşık yoğurt eklemenizi öneririz. Yoğurt ekleyerek hem tuz oranını düşürmüş olursunuz hem de çorbaya terbiyeli bir kıvam vermiş olursunuz. Tuzlu yemeğe yoğurt eklerken bir kase içinde yemek suyu ile yoğurdu karıştırın ve ılık sıcaklığa gelince yemeğe ekleyin.
Sofra tuzunun basit bir tuz olduğu düşünülürse, tuzlarda asit ve baz tepkimelerinden oluştuğuna göre, hadi gelin biraz kimyayı kullanalım. Asiditeyi artırıp tadı dengeleyelim. Bu yöntemi kullanırken 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek sonuca ulaşabilirken, limon suyu için 3-4 damla yeterli olacaktır.
Toparlamamız gerekirse, yemeğiniz: hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın. orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın.
1. Tuzu Fazla Kaçan Yemek Çorbaysa… Çorbanın kıvamından ve lezzetinden ödün vermek istemiyorsanız tuzu fazla geldiğinde ona su katmak yerine bir miktar süt ekleyerek sorunu çözebilirsiniz. Böylece hem çorbanın besin değerini artırmış hem de fazla gelen tuza veda etmiş olursunuz.
İlgili 42 soru bulundu
Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker. Bunu yaparken nişastası da açığa çıkar ve yemeklere kıvam verir.
Bir kaba suyu koyup içine 1 bardak kadar tuz koyup, içine iyice yıkanmış yumurtayı koyuyoruz. Yumurta ne alaka diyecek olursanız şöyle ki tuz eridikçe yumurta yükselecek tuz eridikçe ve yumurta çıkmadıysa tuz ilave edilir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Çorbalar tuzlu olduğunda akla gelen ilk şey tuz miktarını azaltmak için çorbaya su eklemektir. Ancak su eklediğiniz çorbanız kıvamını kaybedebilir. Ayrıca su eklediğiniz çorba tadını da kaybeder. Bu nedenle tuzu fazla olan çorbaya süt katmanız gerekir.
Kararında kullanılan limon tuzu bazı noktalarda işimizi kolaylaştırır kabul ediyorum. Ancak bir evde turşuya da, reçele de, ekşili çorbaya da limon tuzu konur, bulaşıklar limon tuzuyla parlatılır, içeceklerin rengi de limon tuzuyla açılırsa bünyeye giren limon tuzu miktarı kararından fazla olur.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . . Çorba kaynamadan tuzunu eklerseniz çorbanız kesilir pütür pütür olur çırpsanız bile düzeltemezsiniz.
Eğer çorba fazla tuzluysa, tencerenin büyüklüğüne göre içerisine 1 avuç veya 1 çay bardağı pirinç ekleyebilirsiniz. Pirinçler yumuşayana kadar çorbayı pişirmeye devam edin. Pirinçler yumuşadığında süzerek yemeğin içerisinden çıkartın.
6,5 su bardağı sıcak su. 1 yemek kaşığı salça. 1 çay kaşığı karabiber. 1 çay kaşığı tuz.
Tadına bakmadan yemeklere tuz eklemeyin ve sofradan tuzluğu kaldırın. Yemeği hazırlarken veya pişirme sırasında ilave edilen tuzu azaltın. Tuz yerine baharatlar, soğan, sarımsak, biber gibi doğal lezzetler kullanın.
(4. sayfa)
Bunu önlemenin en iyi yolu, sebze ve salamura ağırlığını tartarak ilave edilecek tuz miktarını hesaplamaktır. Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
Optik refraktometrelerle tuzluluk için doğrudan ölçüm yöntemi seçilebilir ya da iletkenlik kullanılarak dolaylı yöntem ile tuzluluk belirlenebilir. Tuz oranı ölçüm cihazı, sulu çözeltilerdeki tuzluluk için uygundur. Deniz suyu ya da yüksek konsantrasyonlu tuz çözeltileri için refraktometre kullanılması önerilir.
Altın kural: Kullanacağınız tuz oranı, toplam ağırlığın %5-8 arasında sınırlı kalmalı. Kullanacağınız tuzu, suyun içinde iyice eriterek salamuranın ilk adımını atın. İyice eriyen tuz, suya tamamen karıştığında o lezzet dolu yolculuğa çıkmaya hazır demektir.
Yiyeceklerimiz tuzsuz gibi gözüküyorsa, başkaları yeterince tuz olduğunu söyleseler bile, aşırı tuzlu yemek yemeye alıştığımız anlamına gelebilir. Artan basınç nedeniyle hipernatremi (yüksek tuz içeriğini belirlemek için, bilimsel adı), ve kan kalınlaşması görülür. Bu aynı zamanda kalbe fazladan yük demektir.
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri