Malzemeler. 4 - 5 adet biraz etli dana ya da tercihinize bağlı olarak kuzu kemik, 8 su bardağı içme suyu.
Et suyuyla yapılan çorbalar denince akla pek de yoğurtlu çorbalar gelmez. Fakat terbiyeli, yoğurtlu veya salçalı her tür çorbaya et suyu çok yakışır. Şimdi de yoğurtlu şehriye çorbasını et suyu ile hazırlıyoruz. Mükemmel olan lezzeti için de sizleri mutfaklara davet edelim.
Hazırladığınız et sularını gıda için hazırlanmış ve dondurucuya girebilecek silikon ya da plastik kaplarda, isteğe göre de karton bardaklarda dondurabilirsiniz. Bu sayede hazırlayacağınız tüm yemeklerde doğal ve lezzetli tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.
Çorbanın terbiyesi için; çukur bir kaba 4 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı un ve 1 adet yumurta sarısı koyun. Tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. Daha sonra kaynayan etin suyundan bir kepçe alıp, terbiyenin içine koyun. Kesilmemesi için hızlı bir şekilde karıştırıp, terbiyenin ılımasını sağlayın.
İlgili 33 soru bulundu
Etimizi iri parçalar halinde tencereye koyalım ve 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyerek kapağı kapalı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Kısık ateş olması çok önemli !!! Et suyunu çekince üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyelim ve suyunu çekene kadar kapağı kapalı kısık ateşte pişirmeye devam edelim.
Et suyunu ve sıcak suyu bir tencereye alıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra şehriyeleri ilave edelim ve ocağın altını biraz kısarak pişmeye bırakalım. Şehriyelerin tencerenin dibine yapışmaması için ara ara karıştırmayı unutmayalım. Bu sırada terbiyemizi hazırlayabiliriz.
En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin. Et suyu jölemsi kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin ve porsiyonlara bölerek dipfrize kaldırın.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Genelde 1,5-2 litre civarında kemik suyu elde ediyorum. Onun da yarısıyla çorba yapıp yarısını donduruyorum. Bu çorba gibi yoğun et tadında bir çorba yapmayacaksam, kemik suyunu yalnızca lezzetlendirmek için kullanacaksam çok daha az miktarda kemik suyu yeterli oluyor zaten.
Mercimeği tencereye alıyoruz ,soğan patatesi küçük kesiyoruz, sonra tuz karabiber ilave edip et suyunu koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başlayınca karıştırıyoruz, suyunu çekecektir su ilave edebilirsiniz,ben katı severim, 1 su bardağı da sıcak su ilave ettim, pişince rondo ile ezip servise hazır.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Yapılışı: Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır.
Kaynamakta olan çorbadan bir kepçe ekleyerek çırpmaya devam edin. Tamamen karışınca, yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ekleyin. Tam kaynatmadan ateşten alın.10 dk kadar dinlendirdiğiniz çorbanız servise hazırdır. İsterseniz içine sarımsak rendeleyebilirsiniz.
Kemik suyu yaklaşık 15 saat kadar kaynatılır. Bu kadar uzun süre pişirilmesi sonucunda kemikteki vitamin ve minarelerin tümü suya geçer ve kolajen, prolin, glutamin gibi vücut için oldukça değerli amino asitler ortaya çıkmış olur.
Et suyunun 1 su bardağı (200 gr) 26 kalori, 1 çorba kaşığı (15 gr) 2 kaloridir. Et suyunun 100 gramı 0.18 gram karbonhidrat, 0.3 gram protein, 0.01 gram yağ içermektedir. Et suyu, yemeklere aroma vermek amacıyla eklenir. Ev yapımı et suları, hazır alınan et suyu tabletlerinden daha sağlıklı ve daha az yağlıdır.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
İLİKLİ KEMİK SUYU GÜNDE NE KADAR İÇİLMELİ? Mümkün olduğunca büyük baş hayvan iliği kullanılarak yapılması önerilen kemik suyu günlük olarak tüketilebilir. Yetişkin kişilerde günde 1 su bardağı içilmesi yeterli olan kemik suyunu çocuklarda 1 çay bardağı olarak düşünebilirsiniz.
Pişme süresi bittikten sonra soğumaya bırakın. Ilıklaştıktan sonra, et-kemik suyunu büyük bir kepçe ile alın, cam kaplara süzgeçle süzerek doldurun ve soğuyunca buzdolabına kaldırın.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Kemikleri kaynattıktan sonra elde ettiğiniz kemik suyunu dikkatli bir şekilde süzün. Geniş bir tencerenin içerisine buzlu su doldurun. Kemik suyunu tenceresiyle birlikte, buzlu suyun içerisine yerleştirin ve soğumasını bekleyin. Kemik suyunu buz poşetlerine veya kağıt bardaklara doldurarak porsiyonlara ayırın.
Et suyu özellikle büyüme çağındaki çocuklarının gelişimi için çok vitaminlidir. Yetişkinlerin kemik sağlığı ve sindirim sistemi üzerinde de büyük yararları vardır. Hafızayı güçlendiren ve salgın hastalıklara karşı vücudu koruyan et suyuyla yapılan çorbanın sık sık tüketilmesi uzman tavsiyeleri arasından yer alıyor.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 50 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 40 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 3 kişilik salçalı et çorbası içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri