Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır.
Çorbanın damaklarda hoş bir lezzet bırakması için kıvamı oldukça önemli. Peki, iyi bir çorba için kıvamı nasıl ayarlanmalı? İşte püf noktaları... Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz.
Çorba kıvamı püf noktaları
Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağını pişirerek çorbaya ilave edilebilmektedir. Un dışında nişasta ilave edilerek de çorbanın yoğunluğu rahatlık ile arttırılabilir.
Ayrı bir tencerede yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından çorbanızdan kepçe kepçe, yavaş yavaş ilave ederek unla beraber bütünleştirin. Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır. Dilerseniz 1 kepçe çorbanızı ayırıp içerisine nişasta koyarak hızlıca çırpabilir, onu da çorbanıza ilave edebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Çorbayı koyulaştıracak bir kaşık nişastayı az suda ezerek yavaş kaynamakta olan çorbaya karıştırarak nişastayı döktüğünüz zaman koyulaştığını görebilirsiniz.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Tereyağında unu kavurup salçayı ekleyin. Biraz daha kavurup suyunu katın ve karıştırın. Tel şehriye, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip şehriyeler pişene kadar kaynatın.
Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Üzerine 1 su bardağı yoğurt ve 3 yemek kaşığı dolusu un ekleyin. Tenceredeki malzemeleri çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla hazırlayabileceğiniz enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
4 kişilik ölçekte bir çorba için terbiye hazırlanırken yumurtanın sarısı güzelce çırpılır, iki diş sarımsak dövülüp bir kahve fincanı kadar sirke ile karıştırılır. Terbiye pişirilen çorbaya ilave edilir ve kısık ateşte karıştırılarak biraz daha kaynatılır.
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
Tencereye 5 su bardağı suyu azar azar döküp, unun topaklanmaması için hızlı bir şekilde tel çırpıcıyla iyice çırpın. Ardından ara ara karıştırarak, kaynamaya bırakın. Çorba kaynadıktan sonra damak tadınıza göre tuz ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız salçalı un çorbasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. 1 yumurta sarısını da karışımın üzerine ekledikten sonra tekrar karıştırın. 6 su bardağı soğuk suyu da ilave edip orta ateşte kaynamaya bırakın.
Hazırladığınız terbiyeyi çorbaya yavaş yavaş ekleyin ve bu esnada çorbayı sürekli karıştırın. Terbiyenin tamamını döktükten sonra karıştırmaya devam edin. Terbiyeyi çorbaya eklerken içerisine tuz atmayın. Çorba kıvam almaya başladığında tuzunu ekleyebilirsiniz.
Özellikle soğuk kış günlerinde şifa niyetine sofralarınızda yer açacağınız tavuk suyu çorbası unsuz da yapılabilir. Unsuz çorba terbiyesi daha önce hiç denemeyenler tarifi yadırgayabilir, ama inanın lezzette ve kıvamda hiçbir kaybınız olmayacak.
Tencereye yağları koyuyoruz ve tereyağı eriyince unu ekliyoruz, kahverengi olana kadar kavuruyoruz. Sonra suyu ekliyoruz ve topaklanmaması için bir yandan çırpma teliyle hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca 10 dakika kaynatıyoruz. Piştikten sonra tuzunu ve biberini ekleyip, ocağın altını kapatıyoruz.
Un ve salçayı ekleyerek kavurun. Kavurduğunuz unun üzerine domates rendelerini ekleyin ve 2-3 dakika orta ateşte karıştırarak pişirin. Domateslerin üzerine 1 su bardağı sütü +4,5 su bardağı bardağı suyu ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyerek çorba kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Şehriyeler şişince, unun koyuluğuna göre su ilavesi yapalım. Pişmeye yakın tuz, karabiber, pul biber ekleyelim ve sarımsak rendeleyelim. 5-6 dakika kadar daha pişirelim ve çorbamız hazır.
Tencereden defne yapraklarını alalım ve yumuşayan sebzeleri blenderdan geçirelim. Un ve baharatla kavurduğumuz yağı tencereye ekleyelim. Bu şekilde bir taşım daha kaynatalım. Son aşamada, çorbaya süt ilavesini yapalım ve birkaç dakika daha pişirelim.
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Domatesin çeşidine göre domates çorbası ekşi olduğu takdirde içerisine biraz havuç atılmalıdır. Bu sayede domates çorbasının ekşiliği de giderilir. Domates çorbasının içerisine küp küp doğranan patatesler atıldığında bu da çorbadaki fazla tuzu ve ekşi tadı alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri