Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Çorbanıza kıvam katacak bir diğer malzeme de nişastadır. Nişastayı suyla iyice incelttikten sonra karışımı çorbanıza yavaş yavaş eklemeniz ve bu sırada devamlı karıştırmanız gerekir. Çorbaya ekleyeceğiniz nişasta miktarını kendi hedeflediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Mercimek çorbanız çok koyu olursa, üzerine sıcak su ilave edebilirsiniz. Çorbanız çok cıvık olursa ise, kıvamını koyulaştırmak için öncelikle bir miktar un alıp tereyağında kavurun. Mercimek çorbanızdan biraz alıp kavrulmuş una ekleyin. Kavurduğunuz unu tekrar çorbaya ilave ederek koyuluğunu ayarlayabilirsiniz.
Tencereye yağları koyuyoruz ve tereyağı eriyince unu ekliyoruz, kahverengi olana kadar kavuruyoruz. Sonra suyu ekliyoruz ve topaklanmaması için bir yandan çırpma teliyle hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca 10 dakika kaynatıyoruz. Piştikten sonra tuzunu ve biberini ekleyip, ocağın altını kapatıyoruz.
Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır.
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
Yayla çorbası genellikle pirinçle veya buğdayla yapılabilir ancak evde bu malzemeler yoksa ya da uzun uzun haşlamak yerine daha pratik bir çözüm arıyorsanız şehriyeyle de çok nefis bir yayla çorbası yapabilirsiniz.
Tereyağında unu kavurup salçayı ekleyin. Biraz daha kavurup suyunu katın ve karıştırın. Tel şehriye, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip şehriyeler pişene kadar kaynatın.
Dilerseniz yumurtasız da hazırlayabilirsiniz. Yumurtasız hazırlarken un miktarını biraz daha arttırmaya özen gösterin mutlaka. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesinde bulunun.
Çorba kıvamı püf noktaları
Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağını pişirerek çorbaya ilave edilebilmektedir. Un dışında nişasta ilave edilerek de çorbanın yoğunluğu rahatlık ile arttırılabilir.
Yapılışı: Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır.
Mercimek Çorbası(Unsuz)
Bu tarifte soğan, un, salça önceden güzelce kavrulur ve diğer malzemeler eklenerek çorba pişmeye bırakılır. Un sevmeyenler yerine bir patates kullanabilirler, un ve patates çorbanın kıvamının daha koyu olmasını sağlayacaktır.
Tencereye 5 su bardağı suyu azar azar döküp, unun topaklanmaması için hızlı bir şekilde tel çırpıcıyla iyice çırpın. Ardından ara ara karıştırarak, kaynamaya bırakın. Çorba kaynadıktan sonra damak tadınıza göre tuz ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız salçalı un çorbasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Üzerine 1 su bardağı yoğurt ve 3 yemek kaşığı dolusu un ekleyin. Tenceredeki malzemeleri çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Et suyuyla yapılan çorbalar denince akla pek de yoğurtlu çorbalar gelmez. Fakat terbiyeli, yoğurtlu veya salçalı her tür çorbaya et suyu çok yakışır. Şimdi de yoğurtlu şehriye çorbasını et suyu ile hazırlıyoruz.
Kısık ateşte 1 yemek kaşığı yağı fazla kızmayacak şekilde ısıtıyoruz üzerine unu ekleyip güzelce kavuruyoruz. Kavurduktan sonra 6 bardak soğuk suyu ilave ediyoruz, çırpıcı ile sürekli çırpıyoruz. Un parçacıkları eriyince pirinçi ekliyoruz pirinçler piştikten 10 dk sonra altını kapatıp tuzu ekliyoruz.
Çorbanın Kesilmemesi İçin Ne Yapmalı? Genellikle çorbalara eklenen terbiyeler, un, yoğurt, limon ve yumurta ile hazırlanır. Öncelikle çorbanın kesilmesini önlemek için taze malzemeler kullanmaya özen gösterin. Terbiyeye ekleyeceğiniz yoğurdun tadına mutlaka bakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri