İltifat, hoş sözlerle birinin gönlünü hoşnut etmek, onun meziyetlerini övmek anlamına gelir. Birisine güzel sözler söylemekten ve iltifat etmekten hoşlanan kişilere ise ''mültefit'' denir.
Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
Güzel söz söylemenin dinimizde önemli yeri vardır ve Hz. Peygamberimiz: “Tatlı dil, güzel söz sadakadır” demiştir. yahut sussun” demiştir. Hayırlı ve güzel söz, sahibine Allah'ın rızasını kazandırır, nimetleri ile nasiplenir.
Zira ”Güzel söz ve bağışlama, arkasından incitme gelen sadakadan daha hayırlıdır. Allah zengindir, halimdir(hemen cezalandırmaz, mühlet verir).Ey İman edenler!
Peygamber (s.a.s.). "Ben, lânet edici olarak gönderilmedim; ancak rahmet olarak gönderildim" buyurmuştur" (Müslim, Birr, 87) Gerçekte Resulullah, âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir (Enbiyâ, 21/107). Güzel söz; gönül alan, onur kırmayan, hak ve doğruyu gösteren bütün sözlerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim.
Bu sebeple Kur'ân-ı Kerîm, güzel söz söylemeyi, kötü sözlerden kaçınmayı emretmiştir. Mü'minler, bütün konuşmalarında ve tartışmalarında en güzel sözü söylemeleri gerekir.
Az konuşma da az yeme ve az uyuma kadar hayatımızın en önemli hasletlerinden biridir. Peygamber Efendimiz, her şeyde olduğu gibi az konuşmayla ilgili de ümmetini, dolayısıyla da tüm insanlık âlemini uyarmıştır.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmaktadır: ''Sizden kim ki bir münker ve kötülük görürse onu eliyle değiştirsin. Buna gücü yetmezse ona diliyle müdahale etsin. Buna da gücü yetmezse, ona kalben buğz etsin (kalben onu reddetsin).
Az sözle çok şey ifade etme anlamında meânî terimi. Sözlükte “sözü kısaltmak” anlamına gelen îcâz, terim olarak meânî ilminde “bir maksat ve fikrin en az sözle açıklanması” demektir. Îcâzlı söze vecîz ve mûcez, sözün maksadı ifadede yeterli olmayacak derecede kısaltılmasına da ihlâl denir.
Ağır söz deyimi yaşanan bir olayın ardından öfke dolu sözlerin söylemesidir.
Kısaca, en güzel söz Allah Tealâ'nın kelâmı, Kur'an-ı Hakîm'dir. Sonra, Hâlıkımız'ın bütün mahlukatı içinde “en güzel kıvamda yarattım” (Tîn 4) buyurduğu insanların sîrette de surette de en güzeli Fahr-i Kâinat Efendimiz s.a.v.'in hadis-i şerifleri sözlerin en güzelidir.
Yani, eğer insan davranışlarına dair çeşitli gerekliliklerden söz edilecekse, bunlar bizzat insan davranışlarından çıkarılabilmelidir.
Kalıp sözler de, atasözleri, deyimler ve ikilemeler gibi kalıplaşmış dil birimleridir. Bunlardan bir kısmı, atasözleri ve bazı deyimler gibi tamamen donmuş, değişti- rilemeyecek, ekleme veya çıkarma yapılamayacak bir yapıya sahiptir.
Atasözleri adı üzerinde, atalarımızdan günümüze kadar ulaşan, belli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir.
Tefsir (Kur'an Yolu) Zemahşerî, kötülüğün en güzel davranışla savılmasını şöyle açıklar: “Biri sana kötülük ettiğinde onu affetmen bir iyiliktir; ama bundan da iyi olanı, onun sana yaptığı kötülüğe iyilikle karşılık vermendir...
Dedikodu Yapan İnsanlara Nasıl Davranmalı
Kötü niyetlerle dedikodu yapan, aleni bir şekilde size zarar vermek isteyen insanlara karşı izlemeniz gereken tavır onlardan uzak durmak ve dostlarınızdan o insanları dinlememelerini rica etmenizdir.
Sesli Sözlük - çok gereksiz şeyler konuşan, boşboğaz, geveze.
Allah'a verdikleri sözü tutmamaları ve yalan söylemeleri sebebiyle Allah, kendisiyle karşılaşacakları (kıyamet) gününe kadar, onların kalplerine münâfıklık soktu. 105 Lafzen, “Allah da onlara, O'nunla karşılaşacakları güne kadar kalplerinde (taşıyacakları) bir nifak ile karşılık verir” (a'kabehum).
- Allah'ın (c.c) en sevdiği insan peygamberimiz (s.a.v) olduğunu biliyoruz tabi bunun çok sebebi var ama Allah onu dünyaya göndermeden önce bile seviyordu. Hz. Âdem tövbe ettiğinde bile onun hürmetine dediğini biliyoruz.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Müslüman güler yüzlü, münafık asık suratlı olur. Tebessüm, bedavadır, alanı mutlu eder, vereni üzmez. Huzurun anahtarı tebessümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri