Yapılışı: Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çorbaya yumurta sarısı neden konur? Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Bir kenarda yoğurt, un, limon ve su ile terbiye hazırlanır. Çorbayı kesmemesi için terbiyenin içine pişmekte olan çorbadan birkaç kepçe konur ve terbiye ılıklaştırılır. Ardından çorbayı karıştıra karıştıra terbiye eklenir.
çorbaya dair can sıkan yumurta beyazı detayı. böyle pütür pütür yüzen ak yuvarlaklar. bir süre çorba içmemeye sebep olacak durumdur. terbiye için yumurta sarısı kullanmanın yeterli olduğunu, beyazının çorbanın kıvamına / bağlamasına herhangi bir katkısı olmadığını bilmemekten kaynaklanan bir problemdir.
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, güzelce çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
Hangi Çorbaya Hangi Terbiye? Yoğurtlu terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalarda tercih edilir. Limonlu terbiye genellikle etli çorbalarda ve sebzeli, taneli çorbalarda tercih edilir. Sütlü terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalar ile sebzeli çorbalarda kullanılır.
İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Yapılışı: Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır.
Çorba tariflerine lezzet ve nefislik katan en önemli aşamalardan biri de terbiye yapmak. Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor.
Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Yoğurdu, yumurta yerine kullanabileceğiniz bir başka yer de çorbalar. Yayla çorbası gibi yumurta ile kıvam verilen çorbalar için iki kaşık yoğurt ile bir kaşık unu iyice çırpın. Çorbanın suyundan karışıma ekledikten sonra yavaş yavaş çorbaya ekleyin.
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, güzelce çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Terbiyeyi çorbaya eklerken içerisine tuz atmayın. Çorba kıvam almaya başladığında tuzunu ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız çorbayı ocaktan aldıktan sonra üzerinde sos gezdirebilirsiniz.
İçindeki pirinçle oldukça besleyici olan yumurtasız yoğurt çorbası, üstünde ve içindeki nane ile de öğünler için harika bir başlangıç oluyor. Yumurta alerjisi olana ya da yumurta kokuyor diyenlere muhteşem bir alternatif. En güzel sofralarınızın, içinizi ferahlatan çorbası olmak için sizi bekliyor. Afiyetler olsun.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Ana malzeme ve un kavrulduktan sonra çorbanın suyu eklenir. Suyu eklerken ve ekledikten sonra çorba bir süre hızlıca karıştırılmalı ve unun topaklanmasının önüne geçilmelidir. Un topaklarının tamamen dağıldığından emin olunduktan sonra çorba kısık ateşte kapağı hafif aralık şekilde pişmeye bırakılır.
Beyran çorbası: Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber eklenebilir. Pirinç çorbası: Kırmızı pul biber ve nane ilave edilir. İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağını pişirerek çorbaya ilave edilebilmektedir. Un dışında nişasta ilave edilerek de çorbanın yoğunluğu rahatlık ile arttırılabilir.
Terbiyesi için;
Bir karıştırma kabının içerisine yumurta sarısı ve limon suyunu ilave edip çırpın. Unlu karışımı sürekli karıştırarak yumurtalı karışıma ilave edin. Biraz daha paça suyu ilave ederek iyice temperleyin. Ardından terbiyeyi paça suyunun içerisine ilave edip sürekli karıştırarak bağlayın.
Daha sonra un çorbasının terbiyesi için: küçük bir kaba 1 adet yumurta sarısı koyun. Üzerine yarım limon suyu ve 3 küçük diş sarımsağı rendenin en ince tarafı ile rendeleyip, ekleyin. Karışımı iyice karıştırın. Bu karışımın içine kaynayan çorba suyundan biraz ekleyip, karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri