Peki core bölgesi neresi? Vücutta core bölgesi, göğüs kafesinden itibaren kalça kemiğine kadar olan omurga ve pelvisi stabilize eden kas grubunun olduğu bölgedir. Yani core bölgesi, omurgayı, bağırsak ve kalçayı çevreleyen gövde ve kalça kasları grubudur.
Birçok egzersiz core bölgesini etkili bir şekilde çalıştırmayı sağlamaktadır. Core bölgesi egzersizlerine örnek verecek olursak; plank, reverse crunch, cobra, bicycle crunch etkili core bölgesi egzersizleri arasındadır. Spor anlamında ise core bölgesini güçlendirmenin en ama en etkili yolu pilatestir.
Başlıca core egzersizleri, planck, crunch, yan plank ve knee to elbow planktır. Crunch: Bu hareket özellikle baklava olarak bilinen kas grubunda etkilidir. Yere düz uzandıktan sonra ayaklar dizlerden bükerek omuz genişliğinde açılmalıdır. Ardından eller enseye ve parmaklar kulaklara değecek şekilde kenetlenmelidir.
Güçlü core kasları, sadece omurgayı korumaz, aynı zamanda omurganın dengesini ve vücudun direncini artırır. Vücut postürü (duruşu) düzenler. Core bölge antrenmanları ile bu bölgedeki kas grupları güçlendirilerek; lordoz, kifoz, skolyoz, bel problemleri gibi yanlış duruşa bağlı sıkıntıların birçoğu düzeltilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Plank, core bölgesi kaslarını çalıştırarak gücünüzü, dengenizi ve dayanıklılığınızı artıran bir egzersizdir. Core ise göğüs kafesinin altı ve kalça kemiğinin üstü arasındaki bölgedir. Plank, diğer jimnastik egzersizleri gibi ekstra ekipman veya ağırlık gerektirmiyor.
Core antrenmanı, haftada en azından 3 gün yapılması önerilen bir programdır. Hem sağlık hem de görünüş açısından istediğinizi almak için uygulamanız gereken bu antrenmanda istikrarı sağladığınız takdirde olumlu sonuçları da beraberinde elde edebilirsiniz. Core antrenmanı için fazlasıyla hareket bulunmaktadır.
Peki core bölgesi neresi? Vücutta core bölgesi, göğüs kafesinden itibaren kalça kemiğine kadar olan omurga ve pelvisi stabilize eden kas grubunun olduğu bölgedir. Yani core bölgesi, omurgayı, bağırsak ve kalçayı çevreleyen gövde ve kalça kasları grubudur.
Ayak parmakları ve dirsekler zemindedir. Vücut omuzdan topuklara doğru düz bir çizgi halindedir ve bacaklar omuz genişliğinde açılır. Yere dirsekler, ön kollar ve ayak parmaklarının uçları değer. Karın kasları sıkılarak asgari 15 ila 20 saniye boyunca sabit biçimde beklenir.
Pilates, en derindeki core (çekirdek veya merkez) kaslarınızı güçlendiren, omurganızı ve duruşunuzu iyileştirmeye yardımcı olan bir egzersiz sistemi. Ve core bölgesini geliştirmenin bedeninize sayısız faydası var.
Düz plank yapılırken yere yüz üstü olacak şekilde uzanılır, dirsek ve ayak parmak uçları üzerinde vücut dümdüz bir şekilde yerden yükseltilir. Yan plankta yere vücudun sağ yanı veya sol yanı çevrilir. Dirsek ve ayaklar üzerinde vücut yan bir şekildeyken plank yapılır.
Core kuvvet antrenmanı : Core antrenman yöntemi ağırlık çalışması yönteminden uygulanışta farklılık göstermekle beraber genelde kas kuvveti ve dayanıklılığının artırılması hedefine yöneliktir. kasının antrene edilmesinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Kor egzersizler, karın, bel ve kalça hareketlerini kontrol ve stabilize eden kasların antrene edilmesine yönelik egzersizleri içeren çalışmalar olup, omurga ve kalçayı dengede tutan birçok gövde kasının antrene edilmesinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Core stabilite egzersizleri, core kas yapısındaki disfonksiyonun (kas-iskelet sistemi) yaralanma ile ilişkili olduğu teorik çerçeveye göre uygulanır; bu nedenle, kor stabilitesini geri kazandıran ve geliştiren egzersizler, yaralanma önleme ve rehabilitasyon ile ilgilidir.
Günlük öğünlerde mutlaka süt ve süt ürünleri, hayvansal proteinler, bitkisel proteinler açısından zengin olan kuru bakliyatlar, kavrulmamış yağlı kuru yemişler, sebze ve meyveler yer almalıdır. Probiyotik içeren ev yapımı yoğurt, elma sirkesi ve turşular da bağışıklığı koruyarak güçlendirmektedir.
İskelet sistemimizin doğru duruş şekline postür deniyor. Düzenli olarak Plank egzersizi yapmak ise postürünüzün düzelmesine yardımcı olur. Doğru bir postür kemik ve eklemlerin desteklenmesi anlamına gelir. Öte yandan plank egzersizi sırt ağrılarının da azalmasına yardım eder.
Plank egzersizi vücut duruşunu iyileştirir. Güçlü bir core bölge, tüm günlük hareketlerimizde yardımcı olur ve geliştirir. Kilo kaybına yardımcı olur. Sırt bölgesini destekler, güçlendirir, sakatlıkları ve ağrıları önler.
Plank: Ortalama kiloda olan bir insan 1 dakika plank egzersizi ile yaklaşık 10 kalori yakacaktır. Zıplamak: Ortalama kiloda olan bir insan 15 dakika zıplama egzersizi ile yaklaşık 100 kalori yakacaktır.
Vücudumuzdaki en kuvvetli kas, ağzımızda bulunan çiğneme kasıdır. Şurada Paylaş! Gözümüzdeki odaklama kasları günde 100 bin kez gezinir.
Nefes alırken kasılırve ciğerlerin hacmini genişletmek için göğüs kafesinin altına çekilir. Gevşeyince yani nefes verince kubbe yukarı çıkar ve ciğerdeki hava dışarıya itilir. Core bölgesi de bu sistemlerin nefes ile birlikte ortak çalışması sonucu aktifleşir yani core aktivasyonu gerçekleşir.
Merkez bölge kasları, bir diğer ismiyle core bölgesi kasları, bir korse gibi vücudumuzun orta kısmını sararak omurgamızı dik tutmamızı sağlar.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
Bu noktada spor salonlarında genellikle çoğu insanın es geçtiği kalf kaslarını ve hemen hemen herkesin (özellikle erkek sporcular) kol kaslarının nasıl yüksek şiddette çalıştığını hatırlayabilirsiniz. Bir kas grubu haftalık olarak 10-20 setlik bir ortalamada çalıştırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri