Pratik olması ve tazeliğini koruması avantajları sayesinde hamur işlerinin buzlukta saklanması günümüzde çok kullanılan bir yöntemdir. Özellikle börek, poğaça, ekmek, kurabiye ve gözleme gibi hamur işleri buzluğa atılarak daha sonra da taze olarak yenilmektedir.
Peki saya çöreği nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır? Bu çörek her daim buzlukta olması gereken lezzetlerden biri. Pişirip ya da pişirmeden streç filme sarıp buzluğa koyabilirsiniz. İnanılmaz pratik oluyor.
Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın.
Banyolu börek, sodalı çıtır börek, rulo börek gibi buzluk böreği tarifleri, bazısı kıyır kıyır bazısı yumuşacık buzluk poğaçaları, buzlukta saklanan pide ve lahmacunlar, mantılar derken dolu dolu bir liste oldu. Hiçbiri de buzluğa girdiği için lezzetinden ve tazeliğinden kesinlikle ödün vermedi.
Soğuyan poğaçaları paketleyip derin dondurucuya yerleştirmeniz taze şekilde saklamak için yeterli oluyor. Yenileceği zaman derin dondurucudan çıkarttığınız poğaçaları çözülmesini bekleyip, fırına koyup 150-160 derecede 10 dakika kadar ısıtmanız poğaçaların yeni yapılmış gibi taptaze hale gelmelerini sağlıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Poğaça hamurunun içinde süt, yoğurt, maya gibi çabuk bozulabilen malzemeler olduğu için, pişirmeden saklanması önerilmiyor.
Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun.
Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
İç harcında kullanacağınız malzemeye göre değişse de pişmiş börekleri ortalama 2 ay, pişmemiş olanları ise yaklaşık 1 yıl boyunca doğru koşullarda buzlukta saklayabilirsiniz. Buzluğa atacağınız böreğin yapımında çiğ yumurta, et ve et ürünleri kullanmadığınız sürece bekleme süresi uzayacaktır, unutmamalısınız.
İçlerinde et ürünleri olan hamur işlerini hemen tüketeceksiniz buzdolabında, hemen tüketmeyecekseniz de buzlukta saklayın. Özellikle kurabiyelerinizi kavanozlarda saklarsanız çok daha uzunca bir süre taze kalırlar. Bu kavanozları güneş almayan yerlerde muhafaza etmeye de özen gösterin.
Çiğ hamur dondurucuya konur mu? Pişmemiş kek hamuru içerisinde süt, yumurta gibi malzemeler bulundurduğu için çabuk bozulabiliyor, bu nedenle buzlukta saklanmıyor. Ancak pişmiş ve soğuduktan sonra dilimlenmiş keklerinizi kilitli buzdolabı torbası ya da buzdolabı poşetinin içerisinde bekletebilirsiniz.
Tahinli Çörek (Dondurucuyada Koyulabilir)
Lezzetine doyamadığımız çöreklerin bir bölümü arkadaşlarla paylaşıldı, kalanlar streç filme sarılarak dondurucuya yerleştirildi. Hatta bir dilimini dondurucudan çıkararak ısıtıp test ettik ve lezzetinden bir şey kaybetmediğini gördük.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fazla olan çörekler soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur dondurucuda uzun süre saklanabilir.
Tepsiye birbirlerine yapışmayacak şekilde dizip, buzlukta dolduralım. Donduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldıralım . Pişireceğimiz zaman çözülmeden üzerine yumurta sarısı sürüp 18o derecede pişirelim. Afiyet olsun.
Pişmiş mayalı poğaçaları buzlukta saklamak için önce yeterince soğuması için tezgahta bekletin. Daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını sıkıca kapatıp poğaçaları buzlukta saklayabilirsiniz. İçi patates ya da peynir dolgulu ise 3 ay, sade poğaça ise 6 ay kadar buzlukta saklanabilir.
Yapmamız gerekenler çok basit mayasız hamur buzdolabında ya da buzlukta ağzı iyice kapak olarak 1 hafta, yaş mayalı hamur sadece buzdolabında 2 gün, toz mayalı hamurumuz ise 3 gün yine buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilebilmektedir.
Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır. Buzla karılan hamur doğru tadı alır ve iyi bir esnekliğe kavuşur.
Pişmiş açma buzlukta saklanır mı? Açmalar ılık hale gelince saklama poşetlerine koyulup buzluğa kaldırılır.
Buyurun. Öncelikle yumurta, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu hamur yoğuracağımız kaba alıyoruz ve elimizle güzelce karıştırıyoruz. Sonra üzerine ele yapışmayan kıvama gelene kadar un koyuyoruz ve özlü bir hamur elde ediyoruz. Sonra bu hamuru buzdolabı poşetine koyuyoruz ve buzluğa kaldırıyoruz.
Bu soru çoğu kişinin kafasını karıştırıyor. Fakat sorunun cevabı çok basit: Her şeyi koyabilirsiniz. Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller…
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri