Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Sebzeler: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı biber. Meyveler: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
Yaz Meyveleri:
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
İlgili 34 soru bulundu
Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir.
Genellikle bezelyeler yaz günlerinde tezgahlara çıkar; bezelye yaz sebzesidir. Yazın ortaya çıkan bezelyenin bir de büyüme ve olgunlaşma dönemi vardır elbette. Bunun için ilkbaharda ekilen bezelyeleri hasat etmek için yaklaşık 3-4 ay beklemek gerekir.
Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.
Bu sorunun cevabı “meyve” olacaktır. Limonda tohumu taşıyan organ olduğu için limon sebze olarak bilinse de aslında bir meyve türüdür.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
Çiçeğin meyveye dönüşmesi sonucu oluşan domates, patlıcan, salatalık ve biber gibi gıdalar aslında meyvedir.
Havuç herkesin severek tükettiği bir sebze türüdür. Havuç köklü bir besin olarak yetiştiğinden, sebze olarak kabul ediliyor. Meyve olarak karıştırılsa da, doğrusu sebzedir.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
İncir, dut familyası'ndaki küçük ağaç türleri olan Ficus caricanın yenilebilir meyvesidir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
Turp (Raphanus sativus), turpgiller (Brassicaceae) familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türü.
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyvedir.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Yenilebilir bitki. Bazı kaynaklarda Pisum sativum adı ile geçmektedir. 10 cm ila 2 metre büyüyebilir.
Bezelye çiçeği (Sweet pea) yaz mevsimi başından, sonbahar başına kadar çiçeklidir. Bu çiçekler, mavi, mor, kızıl ya da pembe renklerdedir. Tek tek ya da salkım şeklinde uzun saplara dizilidir. Bezelye çiçeklerini, bahçenizdeki tarhlarda yetiştirebilir ya da saksılara davet edebilirsiniz.
İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri