Günümüzde gaz, kolik, ishal, dizanteri, kabızlık ve hemoroit gibi çeşitli bağırsak hastalıklarında kullanılmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarında yaygın olarak kullanılan çörek otu şişkinliği azaltır ve mideyi rahatlatır. Zengin besin içeriği ile öne çıkan çörek otu iyi bir bitkisel protein kaynağıdır.
Çörek Otu: Çörek otunu su içerisinde 1-2 dakika kaynatın. Kaynatılan su soğuduktan sonra günde 1-2 çay kaşığı vererek gaz sorununa çözüm bulabilirsiniz.
Keten tohumu ve çörek otu da bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratarak, tuvalete çıkma sıklığınızı artırır. Probiyotik kaynağı olan kefir, ev yapımı yoğurt, tarhana çorbası ve turşu da bağırsaklar için menüde olması gereken yiyecekler arasında yer alır.
Mide problemlerinden biri olan helicobacter pylorinin midede artması durumuna karşı çörek otu etkilidir. Diğer yandan bağırsaklardaki şişkinlik, gaz gibi problemlerin de giderilmesinde etkin rol oynayabilir. Genel olarak sindirim sistemi şikayetlerinin azaltılmasında etkilidir.
Çörek Otu Yağının Mideye Faydaları
Bu şikayetlerinizin azalması çörek otu yağı kullanabilirsiniz. Çörek otu yağı aç ya da tok karnına tüketilebilen bir yağdır. Düzenli kullanıldığında şişkinlik ve gaz şikayetini önler. Kabızlık problemi yaşayanlar için çözüm kaynağıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Çörek otu gaz giderici özelliğinin yanı sıra şişkinlik ve mide kramplarına karşı da etkilidir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Aşırı tüketimi insan sağlığına zarar vereceği için kontrollü şekilde tüketmek gerekir. İlk defa çörek otu tüketecek olanlar günde 3 kez bir çay kaşığı kadar tüketim yapabilirler. 2 hafta boyunca bu şekilde tüketim yapılabilir.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
GÜNDE NE KADAR KULLANILIR
--30 kg a kadar bir buçuk çay kaşığı;Yaklaşık 3 gram. --50 kg civarı ağırlığı olan erişkinler ise iki çay kaşığı dolusu; Yaklaşık 4 gram. --60 kg ve üstü erişkinler 2 veya 3 çay kaşığı dolusu çöreotunu günlük almaları gerekir. Günlük alınan çörekotu hiçbir zaman 6 gramı geçmemelidir.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Çörek otu mide bulantısına yararı bulunmaktadır. İkinci olarak romatizmaya ve eklem ağrılarına da iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra ise yaraları iyileştirir ve kabızlığı giderici etkisi de bulunmaktadır.
Çörek Otu Zararları
Fazla kullanılırsa böbreklere ve karaciğere zarar verebilir. Alerjik bünyelerin kontrollü kullanmasında fayda vardır. Alerjiye yol açabilir. İlaçların bazılarıyla etkileşimi olabilir.
Sık kullanım formu yağ ve toz şeklinde olan çörek otu, poğaça, börek gibi hamur işlerinin yanı sıra çorba, salata ve mezelere lezzet vermesi için de kullanılır. Günlük tüketimi 1 çay kaşığı şeklinde önerilen çörek otunun sıklıkla kullanılan yağının da 1 tatlı kaşığı olarak tüketilmesi önerilir.
Sabahları, aç karnına bir çay kaşığı çörek otu yağını ılık suya karıştırarak içmek, iç organları temizlemeye yardımcı olur. Üstelik içeriğindeki antioksidanlar sayesinde tansiyon ve şeker seviyelerini dengeler.
Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır. Özellikle de toz zencefil ille bitki çayları yapılabilir.
Çörek otu yutmanın faydası
Çörek otu, binbir türlü faydası olan bir bitki. Öksürüğe iyi gelen çörek otunu çiğnemeden sabahları aç karnına yarım çay kaşığı kadar az su ile hap gibi yutmak, bağırsakları yumuşatarak temizliyor. Çörek otu aynı zamanda hazmı kolaylaştırıp baş ağrısını da hafifletir.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Hızlı yemek yeme ya da besinleri az çiğneme genellikle daha fazla hava yutulmasına ve dolayısıyla bağırsaklarda daha fazla gaz birikmesine yol açar. Bunun yanında sigara içmek, gazlı içecekler tüketmek ve sakız çiğnemek gereğinden fazla hava yutmaya sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri