Alerjik rinit (burun iltihabı), burun akıntısı, bronşiyal astım, atopik egzama dahil alerjik hastalıklara sahip hastalarda; çörek otu yağının koruyucu olarak etkinliği kanıtlanmıştır.
Çörek otu yağ şeklinde kullanılacaksa; formunun korunması için soğuk sıkım şeklinde tüketilmesi gerekmektedir. Günde 1 çay kaşığı, aç karnına tüketilebilir. Çörek otunun kokusundan rahatsız olanlar geceden veya tok karna tüketebilirler.
Timokinon bileşeni sayesinde çörek otu aynı zamanda mevsimsel alerji belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür.
Alerji ve burun tıkanıklığında çörekotu yağı kullanabilirsiniz. Hazırlanışı: Sprey şişesine 10 ml su ve 2 damla çörekotu yağı ilave edip kullanabilirsiniz. 3 günde bir karışımı yenileyiniz. https://www.naturalive.com.tr/urun/co...
Elde edilen araştırmalar; çörek otu yağı kullanımının burun tıkanıklığı, kaşıntısı ve burun akıntısı ile hapşırma ataklarını azaltabileceğini gösteriyor.
İlgili 33 soru bulundu
Organik çörek otu yağının alerjik rinit tedavisi için çok faydalı olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur. Aynı zamanda burun tıkanıklığı, burun akması, hapşırma, burun pasajlarının şişmesi gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.
Alerji ve burun tıkanıklığında çörekotu yağı kullanabilirsiniz. Hazırlanışı: Sprey şişesine 10 ml su ve 2 damla. çörekotu yağı ilave edip kullanabilirsiniz.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Çörek otu yağı vücutta alerji durumunda üretilen histamin miktarını düşürür. Bu etkisiyle burun akıntısı, hırıltı, öksürük, geniz akıntısı gibi şikayetlerin azalmasına yardımcıdır.
Çörek otu yağının antiinflamatuar (iltihap ve ödem önleyici) özelliği nedeniyle nefes borusu kaslarını genişlettiği ve bu sonuçla nefes darlığı gibi göğüs hastalıklarının tedavisine yardımcı olacağı ileri sürülmüştür.
Alerjiye iyi gelen yağlar arasında limon, lavanta, çay ağacı, nane, sandal ağacı, okaliptüs ve fesleğen yağı gibi seçenekler bulabilmeniz mümkündür.
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür.
Alerjik Rinit Tedavisi ve Korunma
Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Kan sulandırıcı ya da beta bloker ilaç kullanan kişiler de çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Kan pıhtılaşmasıyla ilgili risk teşkil edebilir. Çörek otu kanama ile ilgili sorun yaratabileceği, kan şekerini düşürebileceği ve uyku sorunu yaşatabileceği ihtimali nedeniyle dikkatli olunmalıdır.
Bu kişiden kişiye farklılık gösterir ve etkin bir sonuç için doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Öte yandan genel kanı günlük bir tatlı kaşığı çörek otu yağının uzun soluklu (4 aya kadar) kullanılmasının en optimum metodlardan biri olduğu yönündedir.
Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.
Öksürük: “Çörek otu yağı öksürüğe iyi gelir mi?” çörek otu yağıyla ilgili en merak edilen soruların başında geliyor. Enfeksiyon sonucu boğazda meydana gelen öksürük ve solunum yolu hastalıklarının etkisini azaltan çörek otu yağının balgam söktürücü etkisi olabileceği de belirtiliyor.
Çörek Otu Yağı İçilir mi? Çörek otu yağı dahili ve harici olarak kullanılabilir. Direkt değil; ancak su ile karıştırılarak içilebilir. Tüketim miktarı günde 1 tatlı kaşığını aşmamalıdır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Bu bitkisel yağ ayrıca vücutta üretilmeyen esansiyel yağ asitlerinden linoleik asit ile oleik asit içerir. Bunun yanında A, B1, B6, C, biotin, folik asit, niasin vitaminler ile çinko, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve demir gibi mineraller de çörek otu yağı içeriğindedir.
1 litre suyu kaynatın ve içine 4 damla okaliptus yağı damlatın. Başınızın üzerine bir tülbent ya da havlu alıp suya doğru hafifçe eğilin ve buharı içinize doğru çekin. Bu yöntem sayesinde burun tıkanıklığınız hemen geçecektir.
Sonuç olarak sabah-akşam temiz burun içine küçük serçe parmağınızın ucu ile süreceğiniz susam yağı gripal enfeksiyonlardan olabildiğince korurken, özellikle ilkbahar mevsim geçişlerindeki muhtelif alerjik reaksiyonları da sakinleştirebilecek etkileri barındıran önemli bir ayurvedik gündelik rutindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri