Her bitkisel ürün ve ilaçta olabileceği gibi çörek otu yağının da yan etkileri vardır. Çörek otu yağının bilinen yan etkileri genellikle mide ve bağırsakla ilişkilidir. Hazımsızlık, mide bulantısı, şişkinlik ve mide yanması çörek otu yağının sebep olabileceği yan etkilerdendir.
Çörek otu yağı şişkinliğe veya kabızlığa neden olabilir. Mide problemi yaşayan ya da hassas bünyeye sahip olan kişilerinde kullanmadan önce doktora danışmaları tavsiye edilir.
- Çörek otu yağının içerdiği maddeler, şişkinliğe, kabızlığa ve bazı mide hastalıklarına neden olabilmektedir. Ayrıca böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin bu yağı kullanmaları önerilmemektedir.
Çörek odu mide için de oldukça faydalı bir yağdır. Özellikle mide ağrısına ve mide bulantısına iyi gelen çörek otu yağı sinüzite karşı da oldukça etkili. Çörek otu yağı kullanarak gazdan kurtulmak ya da mide şişkinliğini hafifletmek de mümkün.
Çörek otu yağı, gastrointestinal sistem üzerinde koruyucu etkisi vardır ve peptik ülser hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Çörek otu yağı hangi ilaçlarla kullanılmaz
Çörek otu yağının bazı ilaçlarla etkileşime girme ihtimali bulunmaktadır. Özellikle warfarin (Coumadin) ve metoprolol (Beloc zok, mecorlong, saneloc vb.) gibi beta blokerlarla etkileşime girebilmektedir. Dolayısıyla bu ilaçlarla birlikte kullanımı doktora danışılmalıdır.
Mide ülseri ve şişkinlik problemlerinde kullanımına sıklıkla rastlanan sarı kantaron yağı, akut konstipasyon (kabızlık) ve gaz krampları için de kullanılabilir. Sarı kantaron yağı midenin içerisinde bariyer oluşturarak mide asidinin etkilerini hafifletir ve hazmı kolaylaştırır.
Bağırsak Dostudur
Yapılan birçok araştırmada çörek otu yağının kolon kanseri hücrelerinin oluşumunu engellediği görülmüştür. Aynı zamanda gaz, şişkinlik, mide ağrısı gibi problemlerin etkisini de azaltması ile sindirim sürecinin çok daha rahat olmasına yardımcıdır.
Çörekotu yağı günde ne kadar içilmeli sorusunun yanıtı günde 1 yemek kaşığından fazla olmamak şartı ile istenilen kadar tüketilebilir olacaktır.
Bağırsak hareketlerini düzenliyor
Bağırsaklara olan olumlu etkileri sayesinde kabızlık sorununun da ortadan kalkmasını sağlıyor.
Çörek Otu Yağını Kimler Kullanamaz? Hamileler, emziren kadınlar, şeker hastaları, tansiyon ve kanama bozuklukları olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışmalıdır.
- Çörek otu yağının aşırı bir şekilde kullanılması, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilir. - Çörek otu yağının, ilaçlarla etkileşime girmesi olasıdır. Bu yüzden sürekli kullanılan bir ilacın olması durumunda, doktora danışmak önemlidir.
Bazı kişilerde alerjiye neden olabileceğinden ötürü dikkatli tüketilmelidir. Kusma ve çeşitli mide sorunları yaratabilir. Yine çörek otu yağının veya çörek otu içeren bir jelin uzun süreli kullanımı alerjik tepkilere neden olabilir.
Birçok sağlık probleminin tedavisinde kullanılan çörek otu yağı aynı zamanda yemeklere de lezzet katar. - Binlerce yıldır doğal bir ilaç olarak kullanılan çörek otu yağı antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olması sebebiyle iltihap tedavisine yardımcı olur.
Mideye herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Mideye bir zararı bulunmadığından dolayı da aç bir şekilde de tüketilebilmektedir. Bu tamamen bireysel bir tercihtir. Aç veya tok karna tüketilebilmekte ve her iki durumda da faydalarını göstermektedir.
Günümüzde gaz, kolik, ishal, dizanteri, kabızlık ve hemoroit gibi çeşitli bağırsak hastalıklarında kullanılmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarında yaygın olarak kullanılan çörek otu şişkinliği azaltır ve mideyi rahatlatır. Zengin besin içeriği ile öne çıkan çörek otu iyi bir bitkisel protein kaynağıdır.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Eğer çörek otunu yutmakta zorlanıyorsanız çörek otu yağını da deneyebilirsiniz. Bu sefer yarım çay kaşığı olarak yemeklerden yine yarım saat önce tüketmeli ve yine üzerine bir bardak su içmelisiniz. Sizi tok tutacak olan çörek otu yemeklerde daha az yemenizi sağlayacak.
Çörek otu yağının faydaları arasında antioksidan, antibakteriyel, antifungal (mantar önleyici), enflamasyon (iltihap) giderici, şeker ve tansiyon düşürücü etkiler yer almaktadır.
Çörek otu yağını 2 yemek kaşığı ölçüsünde saç, saç derisi ve cildimizin üzerine masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu uygulamayı haftada 2 defa tekrarlayabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı organik çörek otu yağını kahvaltıdan önce doğrudan ağzınıza alarak tüketebilirsiniz.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır? Soğuk sıkım olarak kullanımı tavsiye edilen bu bitkisel yağ, pişirilmeye uygun değildir. Bu sebeple yemek ve salatalara son aşamada eklenmesi en doğru kullanımı sunar. Yağın bir diğer kullanım şekli de günde 1 çay kaşığı olacak şekilde tüketmektir.
Midenin düşmanı: Helikobakter pilori.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri