Her bitkisel ürün ve ilaçta olabileceği gibi çörek otu yağının da yan etkileri vardır. Çörek otu yağının bilinen yan etkileri genellikle mide ve bağırsakla ilişkilidir. Hazımsızlık, mide bulantısı, şişkinlik ve mide yanması çörek otu yağının sebep olabileceği yan etkilerdendir.
Çörek Otu Yağı Zararları Nelerdir? Çörek otu yağının ortaya çıkabileceği yan etkiler kaşıntı ve mide bulantısı şeklinde olabilir. Alerjik reaksiyonlara da neden olabileceğinden, cilde uygulanmadan önce küçük bir deneme yapılması önerilir.
Böbrek hastalığı olanlar için çörek otu yağı tehlikeli olabilir. Ailesinde böbrek sağlığı ile ilgili problemi olan çörek otu yağı tüketiminden kaçınmalıdır. Hamile ve emziren kadınların ise çörek otu yağı tüketiminden kaçınması gerekir.
Çörek otu yağının gereğinden fazla kullanıldığı durumlarda; - Kan basıncı düşerek, kanın pıhtılaşmasının yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden de kanama riskinin artmasına yol açar. - Çörek otu yağının aşırı bir şekilde kullanılması, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilir.
Çörek otu yağı kan inceltici etki gösterebildiğinden kan sulandırıcı ilaç kullananlar tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Genel olarak çörek otu toksisitesi düşük olması sebebiyle güvenli kabul edilir. Ancak yüksek dozda kullanıldığında hareketlerde yavaşlama, solunum güçlüğü gibi yan etkiler oluşabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Çörek otu yağı dahili ve harici olarak kullanılabilir. Direkt değil; ancak su ile karıştırılarak içilebilir.
Bu kişiden kişiye farklılık gösterir ve etkin bir sonuç için doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Öte yandan genel kanı günlük bir tatlı kaşığı çörek otu yağının uzun soluklu (4 aya kadar) kullanılmasının en optimum metodlardan biri olduğu yönündedir.
Metabolizmanız hızlandığında kilo vermeniz kolaylaşır. Çörek otu yağı kan şekerini düzenler. Bu görevi sayesinde açlık hissi ortadan kalkar. Çörek otu tek başına sizi zayıflatmaz fakat kilo vermenize destek olur.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Çörek otu kara habbe olarak da bilinir, halk arasında her derde şifa olarak kabul edilir. Peygamber efendimizin hastalandığı zaman çörek otunu su ve bal ile karıştırıp içtiği belirtilmektedir. Çörek otu soğuk sıkım da kullanabilir.
Aynı şekilde kabızlık gibi sorunların çözümünde de aktif rol oynaması sayesinde çörek otu yağı, sindirim ve boşaltım sorunları nedeniyle zayıflayamayanların işlerini kolaylaştıracaktır. Ancak çörek otu yağı tek başına zayıflatır demek yanlış olur, zira kendisi bu konuda sadece yardımcı olur, işlerinizi kolaylaştırır.
Kaliteli ve güvenli üretim politikalarıyla kullanıcıların sıkça tercih edilen en iyi çörek otu yağı markalarını; Voonka, Venature, Ocean, Zade Vital, Tab olarak sıralayabiliriz.
Çörek otunun yüksek tansiyonu düşürmeye etkisinin yanında, bronşit, alerji, romatizma gibi bir çok hastalığın etkisini azaltığı ve antioksidan özelliğe sahip olduğu çalışmalarca gösteriliyor.
Yeterli ve doğru oranda kullanımı ile faydalarını ortaya çıkarmaktadır. Öncelikle çörek otu yağı hem direkt ağızdan alınabilmekte hem de sürülerek kullanılabilmektedir. Soğuk sıkım çörek otu yağı kullanımı diğer çörek otu yağlarının kullanımı ile aynıdır. Herhangi farklı bir kullanımı bulunmamaktadır.
Sahte çörek otu yağları rengi sarı ve beyaza yakın olur. Çörek otu yağı alırken sertifikalı ve organik olanı tercih edin. Sertifikasız ürünler kontrolsüzdür. Organik çörek otu yağları diğer ürünlere göre daha etkili ve hızlı tesir gösterir.
Bu bitkisel yağ ayrıca vücutta üretilmeyen esansiyel yağ asitlerinden linoleik asit ile oleik asit içerir. Bunun yanında A, B1, B6, C, biotin, folik asit, niasin vitaminler ile çinko, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve demir gibi mineraller de çörek otu yağı içeriğindedir.
Kan yağlarının yükselmesinden dolayı kalp damar hastalıklarının temelinde yer alan damar tıkanıklı şikayetine karşı çörek otu kullanımı kan yağların düzenlenmesinde etkileri sayesinde kandaki yüksek kolesterol ve trigliserit seviyesinin düşürülmesini sağlayabilir.
Çörek otu yağının aşırı kullanımı böbrek ve karaciğer hasarına yol açabilir. Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu yüzden düzenli kullandığınız bir ilaç varsa, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bilgi verin. Bazı kişilerde mide bulantısına, kusmaya, şişkinliğe ve kabızlığa neden olabilir.
Gece ise yatmadan önce bir su bardağı suyun içerisine bir çay kaşığı kadar çörek otu yağı ekleyip bu suyu içmelisiniz. Bu süreci tekrarlamak iştahınızı kesecek ve zayıflamanıza yardımcı olacaktır.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Kapağı açıldıktan sonra ise, minimum 2 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Maksimum olarak ise serin, kuru ve güneş almayan yerde saklamak koşuluyla 4-6 ay boyunca kapağı kapalı tutularak tüketilebilir.
İnce Çizgiler ve Kırışıklıkları Azaltır
Doğal yolla yaşlanma sürecini geciktirmek isteyenler güvenle doğal çörek otu yağı kullanabilir. Çörek otu yağı ince çizgiler ve kırışıklıklar için zahmetsiz ve doğal kaynaklı bir çözümdür.
Uyku apnesine ve horlamaya karşı çörek otu yağı veya lahana tüketmek yardımcı bir kürdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri