Klasisizm: Moliere, La Bruyere, Racine, La Fontaine, Daniel Defoe, Boileau, Malherbe, Madam De La Fayette, Fenelon, Bousset, Corneille.
Dünya edebiyatında klasisizmin önemli öncüleri ve temsilcileri olarak ise Montaigne, La Fontaine, Racine, Corneille, Moliere, Boileau, Fenelon, Madame de la Fayette:, La Bruyere ve Bossuet örnek gösterilebilir.
Natüralistler, pozitif bilimlerle sanatı birleştirmeye çalışır. Sokak hayatı edebi eserlerde ele alınmıştır. Dışarıdaki çirkinlikler, olumsuzluklar, dışlanmış kişiler konu olarak işlenmiştir. Argo sözcüklere bolca yer verilmiş sokak dili edebiyata o zamana dek görülmedik bir biçimde girmiştir.
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
İlgili 18 soru bulundu
58 yaşında ünlü oldu
İspanyol edebiyatının en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Cervantes, 1547'de Madrid yakınlarındaki Alcalá de Henares'te dünyaya geldi.
Rus Habercisi dergisinde 1879-1880 yıllarında bölümler halinde yayınlanan kitap, Suç ve Ceza'yla birlikte Dostoyevski'nin dünya edebiyatındaki en başarılı gerçekçi romanlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Realizm akımının kurucuları Gustave ve Flaubert'tir. Bu akım, romantizme ve pozitivizm düşüncesine tepki olarak ortaya çıkmıştır.
- Burjuva toplumuna karşı isyancı yaklaşımı destekleyen varoluşçuluk, eserlerde özellikle küçük aydınının ruhsal bunalımlarının işlenmesine neden olmuştur. - Modernist edebiyat bu yüzden “bunalım edebiyatı” olarak da adlandırılmıştır.
Bilhassa, klasik tiyatro alanında Molière'in komedyaları; Corneille ve Racine'in ise tragedyaları en parlak yapıtlardır.
Romanın 17.yüzyıl klasisizm edebiyat akımının kurallarına bağlı kalınarak yazıldığı söylenebilir.
Klasik Fransız Dramı (Racine, Corneille) beş perdeden oluşur. Geleneklerine çok fazla bağlı olan İtalyan dramı ise üç perdeyi tercih eder. Bir perdelik oyun tarzı üç-beş bölümlük dram bölümlerinin aralarındaki ara oyunlardan (intermezzo) meydana gelir.
Charles John Huffam Dickens (İngilizce telaffuz: [ˈtʃɑrlz_ˈdɪkɪnz]; 7 Şubat 1812 – 9 Haziran 1870), İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni. En unutulmaz kurgusal karakterlerden bazılarını yaratmasının yanında Victoria devrinin en iyi romancısı olarak kabul edilir.
Dünyada bilinen başlıca realizm akımı temsilcileri ise; Stendhal, Honore de Balzac, Eugenie Grandet, Charles Dickens, Jack London, Nikolay Gogol, Turgenyev, Dostoyevski, Tolstoy, Maksim Gorki, Mark Twain, Anton Çehov ve Ernest Hemingway'dir.
Dostoyevski'ye göre insan eylemlerini şekillendiren en önemli unsur Tanrı'dır. Hristiyan Ortodoks inancını benimsediği bilinen yazar için İsa figürü insanlık için tek yol göstericidir ve tüm dünyanın kurtuluşu Rus halkının saf imanını kaybetmemesine bağlıdır.
Dostoyevski Tanrı'nın varlığının gerekliliğini kabul etmektedir. Onun anlayışında Hristiyanlıktaki Tanrı inancının yansımaları çok açık bir şekilde kendisini hissettirmektedir.
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir.
Konu. La Mancha ilinde yaşayan 50'li yaşlarında bir aristokrat olan Alonso Quijano, şövalye kitaplarına takıntılıdır. O kadar çok okur ki, sonunda çıldırır. Fakat sadece şövalyelerle ilgili konularda çıldırmıştır, diğer konularda ise son derece akıllı bir asilzadedir.
Miguel De Cervantes'in ünlü romanı olan Don Kişot, sembolik bir dilin kullanılmasının yanı sıra yazıldığı dönemin bireysel yaratıcılığını ifade eder.
Evet, herkes dünya edebiyat tarihindeki ilk romanı Cervantes'in 17. yüzyılda yazdığı Don Kişot olarak bilir. Oysa dünyanın ilk romanı ondan tam 600 yıl önce, yaklaşık 1010 yılında, Japonya'da bir saray nedimesi olan Murasaki Shikibu tarafından yazılmıştı. Don Kişot aslında tür olarak ilk modern romandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri