Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır. Çöven: İç Anadolu'nun tuzlu steplerinde yetişen bitkinin soyu, tüm dünyada tehlike altındadır.
Yoğun olarak Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde çöven otu yetiştiriciliği yaygındır. Kıraç ve yamaç bölgelerde yetişmesi uygundur.
Gıda sanayiinde ağdayı ağartıcı özelliğinden dolayı helva ve dondurma yapımında kullanılır. Türk mutfağında tahin helvası, koz helva, kerebiç ve paşa lokumu adı verilen tatlılarda kullanılır. Ayrıca köpürme özelliğinden dolayı sabun ve deterjan sanayiinde de geniş çapta kullanılır.
Sıra arası 45 cm, sıra üzeri 5-7 cm olmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı 300 g'dır.Tohum miktarı 5 kg talaş (talaş eklenerek fırında kurutulduktan sonra) ile karıştırılarak ekilir. Ekim derinliği makinanın en yüzlek ayarında olmalıdır.Ekim zamanı 1-15 Mart tarihleri arasıdır. Ekimle birlikte gübre verilmez.
Çöven otu, karanfilgiller familyasından gelmekte olan ve pembe ya da beyaz çiçeklere sahip olan kalın köklü otsu bir bitki olmaktadır. Çöven otunun birden fazla faydası bulunmaktadır. Bunlardan en başta gelenleri: Çöven otu günümüzde en sık olarak idrar söktürücü özelliği ile bilinmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
- Çöven otu, idrar söktürür ve bağırsakları temizler. İshal yapıcı etkiye sahip olduğu için kabızlığa iyi gelir. - Çöven otunun kanı temizleyici özelliği vardır. - Kekik, yenibahar ve roka otu gibi öksürüğü geçirmeye yardımcı olur ve göğsü yumuşatır.
Çöven otu (Gypsophila), karanfilgiller familyasına ait, HaziranTemmuz aylarında beyaz çiçekler açan, 5060 cm yüksekliğinde çok dallı, çok senelik, kazık köklü, otsu bir bitkidir.
Çöven otu ülkemizde yetişen şifalı bitkilerden biridir. Tahin helvası yapımında da kullanılan çöven otundan ayrıca üzüm pekmezi ve ekmek yapılmaktadır. Çöven köklerinin kaynatılmasından elde edilen ılık suda, ipekli ve değerli kumaşlardan yapılmış giyecekler temizlenmektedir.
Lokumluk Çöven Suyu 30 KG - 25.42 TL + KDV.
Çöven bitkisinin kökünün küçük parçalara ayrılmasından (keser, bıçak vs yardımı ile) sonra, küçük parçalara ayrılan bu kökler, önce su ile iyice temizlenmektedir. Temizlenen çöven kökleri, usulüne uygun bir şekilde kaynatılmaktadır.
Genellikle Orta ve Doğu Anadolu'da yetişmektedir. Çöven ekstraktı, reçine, şeker ve saponinden oluşmaktadır. Saponin, bazı bitkilerde, özellikle de sabun otunda (Saponaria) yüksek oranda bulunan ve suda köpürme özelliği taşıyan yüksek molekül ağırlıklı glikozitlerdir.
ÖNEMLİ NOT: Çöven otu, belli oranda toksin içermektedir. Bu sebeple çay şeklinde tüketmeye özen göstermek gerekir. Sık olarak tüketilmesi ishale neden olurken, ayrıca kişiyi sık idrara çıkmaya zorlayabilir. Hamile ve emziren kadınların kullanmaması tavsiye edilir.
Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
Özellikle ergenlik sivilcelerinden şikayetci olan gençler bu bitki ergenlik sivilcelerine iyi gelmektedir. Soğuk algınlığı ve grip hastalığına iyi gelir. Kanı temizleme etkisi vardır. Romatizma, adale ve kas ağrılarına iyi gelir.
50 gr çöven otu kökü 1 litre su içinde 30-35 dakika kadar kaynatılır ve su ılıdığında kökler sudan süzülür. Kökleri kurutarak 2 ya da 3 kez daha kaynatarak elde edeceğiniz çöven suyunun miktarını arttırmak mümkündür.
Gıda endüstrisinde, çöven ekstraktı öncelikle tahin helvası yapımında kullanılmaktadır. Tahin helvası dışında, lokum imalatında ve Trakya bölgesinde yapılan, beyaz ve köpüksü bir yapıya sahip olan, köpük helvasında da çöven otundan yararlanılır.
Günümüzde çöven ekstrakt› kullanarak tahin helvas› üreten iflletmelerin büyük bir bölümü kullanacaklar› çöven ekstrakt›n› üretici firmalardan tedarik etmektedirler.
Araplar, helvayı tatlıların ana başlığı olarak kullanırlar. Türkçe'de tatlı kelimesinin yanında helva sözcüğü de aynı etkiye sahiptir. Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır.
Helva, esasında Türkiye başta olmak üzere ve bir çok Orta Doğu ülkesinde yaygın olarak yapılan kültürel bir tatlıdır. Bu manada helvanın pek çok farklı ülkede birçok farklı çeşidi yapılmaktadır. Öte yandan amin çorbası olarak da bilinen helva yemeklerden sonra en son olarak ikram edilir.
Kalın kökleri olan odunsu bir bitkidir. Bazı yörelerde helvacı kökü, sabun otu olarak bilinir. Çöven otu, sabun otu olarak anılmasının sebebi yüksek oranda temizleyici özelliği bulunduğundan doğal sabun olarak kullanılmaktadır.
Öğütülmüş, macun gibi olan bu yağlı karışıma tahin adı verilir. Tahin helvasında kullanılan ana madde olan tahin %60 yağ, %26 yüksek değerli protein ve B grubu vitaminleri içermesinden dolayı çok kaliteli bir gıda sayılmaktadır.
Sabun cevizi gibi yoğun saponin içeren bölgesi ise kökleridir. Bitki toplandıktan sonra kökleri ayıklanıp temizlenir ve kurutulur. Kuru kökleri aynen sabun cevizinde olduğu gibi kaynatılarak suyu çıkarılır ve bu köpüren bir sıvıdır.
Tahin (%56) (susam ürünü), şeker, çöğen ekstraktı, asitlik düzenleyici (sitrik asit), doğala özdeş aroma (vanilin). Alerjen uyarısı: Susam ürünü içerir. Gluten içermez.
1 kg da 16 adet Kerebiç bulunmaktadır, kerebiç kurabiyeleri köpüğüyle beraber tartılmaktadır.
Mersin'in sahip olduğu ve kültürümüzün de en değerli tatlıları arasında yer alan lezzetlerin başında ise; kerebiç tatlısı, cezerye ve künefe gibi benzersiz tatlar gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri