Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
Hasta kendiliğinden nefes alıp verene veya sağlık ekipleri gelene kadar 2 nefes ve 30 kalp mesajı şeklinde CPR uygulamaya devam edilir. 2 nefes ve 30 kalp mesajı turuna “1 siklus” adı verilir. Her 5 siklus tamamlandığında hastadaki yaşamsal bulgular kontrol edilmelidir.
KPR sırasında ileri hava yolu sağlanırsa, kompresyon ve ventilasyon asenkronize yapılır.Bir kurtarıcı dakikada 100 kardiyak kompresyon uygularken, diğeri dakikada 8-10 kez hastayı solutur.Böylece kardiyak kompresyonlar kesintiye uğramaz.
Bebeklerde (0-1 yaş) Temel Yaşam Desteği
Bebeklerde de kalp masajı ve yapay solunum sayısı 30:2 olacak şekilde uygulanır. Bebeklerde de dakikada 100 bası uygulanır, Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
CPR hastanın sırasıyla ABC'sini (hava yolu, solunum, dolaşım (eş zamanlı göğüs masajı)) içerir. Öncelikle hastanın hava yolu (A), ikinci sırada solunumu (B) ve üçüncü sırada dolaşımı (C) sağlanmalıdır. Şimdi bu basamakları biraz daha ayrıntılı öğrenelim.
İlgili 35 soru bulundu
Hekimler de karar verirken bilimsel verilere ve hastanın tercihlerine uymalıdır. CPR'da Başarısızlık: CPR 30 dakikadan fazla sürer ve hiç cevap alınamamışsa yaşama olasılığı hiç yoktur. 70 yaşın üstündeki hastaların CPR'dan sonra hayatta kalma olasılıkları düşüktür.
Vücut ağırlığı ile kaburga kemikleri 4-5 cm içe çökecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar ) ritmik olarak sıkıştırma-gevşetme şeklinde bası uygulanır. Erişkinlerde dakikada 100 bası uygulanmalıdır.
17- Çocuğa 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır (30;2) , 18- İlkyardımcı yalnız ise; 30;2 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112'yi kendisi arar, 19- Temel yaşam desteğine çocuğun yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Göğüs kompresyonu ve ventilasyon koordineli ya- pılmalıdır. Tek kurtarıcıda kompresyon ventilasyon oranı 30:2 olmalıdır. Eğer 2 kurtarıcı var ise, biri göğüs komp- resyonu yapar iken diğeri hava yolunu açık tutmalı ventilasyonu yapmalıdır. Oran 15:2 olmalıdır.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
Çocuk hasta yaralıya 60 derecelik açı ile, Baş Geri Çene Yukarı Pozisyonu verilerek 1. soluk verilirken burun sıkılır ve normal nefes verilir. Ardından burun bırakılarak 1 veya 1.5 saniye ara verilir ve hemen sonra tekrar burun sıkılarak ikinci soluk verilir. 30 kalp masajına başlanılır.
Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır. UYARI: KALP MASAJI; KALBİ DURMUŞ KİŞİLERE BU KONUDA EĞİTİM ALMIŞ VE EHLİYETİ OLAN KİŞİLERCE YAPILIR, ÇALIŞAN KALBE KALP MASAJI YAPILMAZ, KALBİ DURDURABİLİR.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir. Bu şekilde hasta kendine gelinceye kadar veya ambulans gelene kadar devam edilir.
Bu işlem dakikada 80-100 kez olacak tempoda uygulanmalıdır. Sıkıştırma ve gevşetme süreleri eşit olmalı ve İşlem sırasında ellerin göğüs üzerindeki yeri değişmemelidir. En az 3 dakikada bir kalbin kendi kendine çalışmaya başlayıp başlamadığını anlamak için nabız kontrol edilmelidir.
Defibrilasyon başlangıç dozu olarak 2-4 J/kg monofazik veya bifazik enerji kullanmak mantıklıdır, ancak öğretme kolaylığı için 2 J/kg başlangıç dozu düşünülebilir.
Pediatrik defibrilasyon uygulamasında monofazik veya bifazik defibrilatörler ile 2 J/kg ila 4 J / kg enerji düzeyini başlangıç dozu olarak kullanmak makuldür (Class IIa, LOE C-LD), ancak öğretimi kolaylaştırmak için başlangıç dozu olarak 2 J/kg düşünülebilir. (Class IIb, LOE C-EO).
TYD basamakları sıralamasında yetişkinler ve pediyatrik hastalar için “A-B -C” uygulaması “ C-A-B” (Dolaşım, Havayolu, Solunum) olarak değiştirilmiştir. “C-A-B” sıralamasıyla, kalp masajı daha kısa sürede başlamış olacak ve ventilasyon çok az gecikmiş olacaktır.
Alt Çene Pozisyonu: Düşme ve trafik kazalarında daima aksi kanıtlanmadıkça kişide boyun zedelenmesi varsayılarak bu pozisyon uygulanır. Baş hareket ettirilmeden alt çene her iki elin 4 parmağıyla alttan kavranır.
Baş Çene Pozisyonu (45 derece). Solunum yoksa 2 kurtarıcı solunum. Ağız ve burun birlikte kullanılır.
(Göğüs kemiğinin 1/3 alt kısmına) Önemli! Kalp masajı ilk yardım eğitimi alan kişiler tarafınca yapılmalıdır. Her iki kaburganın birleştiği noktaya (sternum ucu) iki parmak konur ve üstüne diğer el topuğu yerleştirilerek bası noktası tespit edilir. Bu elin üzerine diğer el yerleştirilir.
Dr. Murat Gülbaran, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ''Kalp durursa ilk 3-5 dakikadan sonra hastanın geri dönme ihtimali azalıyor. Aslında kalp için bu süre 10 dakikaya kadar uzayabilir, ama 3-5 dakikadan sonra beyinde araz kalıyor.
Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Ani Kalp Durmasının Tedavisi
Ani kalp durması yaşarsanız, kalbe elektrik vererek kaotik ritmi sonlandıran bir makine olan defibrilatör ile hemen tedaviye ihtiyacınız vardır. Bu şok bazen kalbinizin tekrar normal şekilde atmasını sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri