CPR'a Devam Etmeme Kriterleri -Resüsitasyon boyunca devam eden veya kontrol edilemeyen
VF/nabızsız VE hastaları için bir şok sonrası derhal 2 dakikalık CPR'na başlanır ve defibrilatör şarj olurken CPR'a devam edilir.
CPR, ani kalp durması ya da nefes alamama gibi vakalarda, kişiyi hayata döndürmek amacıyla uygulanan ilk yardım yöntemidir. CPR, “kardiyopulmoner resüsitasyon”un kısaltılmış halidir. “Kardiyo” kalbi, “pulmoner” ise akciğerleri ifade etmektedir.
Kurtarıcı 112'yi aradıktan sonra hastanın yanına gelip yaklaşık 2 dakika veya 5 siklus CPR uygulamalıdır. Yalnız boğulma veya diğer solunum problemlerine bağlı ölümlerde, 8 yaş altı çocuklarda, öncelikle 5 siklus (yaklaşık 2 dakika) CPR uygulamalı daha sonra ATS aktive edilmelidir.
Hastalarda saptanan KPR'a bağlı komplikasyonlar ise; 22 hastada (%9) göğüste rahatsızlık hissi olmuş 4 hastada (%2) ise yaralanma; 1 hastanın klavikula kırığı; 1 hastada kot kırığı, başka bir hastada şüpheli kot kırığı; 1 hastada ise KPR'yi başlatmak için hastayı yere çeken kişinin neden olduğu kalça kırığı.
İlgili 21 soru bulundu
KPR sırasında ileri hava yolu sağlanırsa, kompresyon ve ventilasyon asenkronize yapılır.Bir kurtarıcı dakikada 100 kardiyak kompresyon uygularken, diğeri dakikada 8-10 kez hastayı solutur.Böylece kardiyak kompresyonlar kesintiye uğramaz.
Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Beyin dokusu, 3 dakikadan fazla oksijensiz kalması halinde ölmeye başlar ve geri dönüşü olmayan bir biçimde beyin hasarı gelişir. Beyne oksijen gelişi 3 dakikadan daha uzun bir sürede gecikirse beyin dokusu değişen derecelerde harap olduğu için bilinç kısmen veya hiç yerine gelemez (bitkisel hayat).
0-4 dakika : Geri dönüşümsüz beyin hasarı yoktur. 4-6 dakika : Beyin hasarı görülebilir. 6-10 dakika : Beyin hasarı görülme olasılığı yüksektir.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
Çocuk hasta yaralıya 60 derecelik açı ile, Baş Geri Çene Yukarı Pozisyonu verilerek 1. soluk verilirken burun sıkılır ve normal nefes verilir. Ardından burun bırakılarak 1 veya 1.5 saniye ara verilir ve hemen sonra tekrar burun sıkılarak ikinci soluk verilir. 30 kalp masajına başlanılır.
CPR, kalbin ve solunumun aniden durması gibi acil vakalarda uygulanan yöntemlerin bütünüdür. Kalp durması ya da nefes alamama gibi durumlarda en geç 4 dakika içinde CPR'a başlanırsa, hastaların %7'si sorunsuz bir şekilde hayata geri dönebilmektedir. İlk 4 dakika içinde genellikle beyin hasarı oluşmamaktadır.
Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir. İYD devam ettiği müddetçe her 3-5 dakikada bir 1 mg IV (IO) adrenalin verilmeye devam edilmelidir.
Yanıt alınana kadar CPR ve ilaç uygulanmasına devam edilmelidir. ACLS kılavuzuna gore asistoli algoritmasında önerilen ilaçlar adrenalin (ya da vazopressin) ve atropindir. PEA ile ilişkili kalp durmasında ise önerilen adrenalin (ya da vazopressin), atropin ve bazı durumlarda kullanılan sod-yum bikarbonattır.
Nabız yoksa defibrilatör varlığında hemen yapışkan pedler yapıştırılır ve ritm analizi yapılır. Eğer şahitli arrest değilse 5 tur kardiyopulmoner resüsitasyon yapılır ve sonra defibrilasyon yapılır.
5 dakikadan daha fazla oksijensiz kalan beyin hücreleri ölmeye başlar ve daha ağır belirtiler oluşur. Bu durum koma, nöbet ve ölüme kadar gidebilir.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Burada kalbin bu yoğun desteğe rağmen çalışmasının devam etmesi vakanın hayata döneceği anlamına gelmemelidir. Genel olarak beyin ölümünden sonra ortalama 48 saat içinde kalp de durur.
Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır. UYARI: KALP MASAJI; KALBİ DURMUŞ KİŞİLERE BU KONUDA EĞİTİM ALMIŞ VE EHLİYETİ OLAN KİŞİLERCE YAPILIR, ÇALIŞAN KALBE KALP MASAJI YAPILMAZ, KALBİ DURDURABİLİR.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Entübe kişilerde kompresyon 100-120/dk arasında ve ventilasyon 8-10/dk şeklinde, 2 dk'lık değişimlerle aralıksız sürdürülür.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
CPR' a (Göğüs kompresyonu – Kalp masajı – Resüsitasyon) başlayın. Bunun için hastanın yan tarafına göğüs ve omuz hizasına diz çökün. Göğüs kemiğinin yarısını işaretleyin. Altta kalan (karına yakın olan) yarısının ortasına iki elinizin üst üste getirerek alttaki elinizin ayasını koyun.
Tedavi kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon ile yapılır. Bifazik defibrilasyon, monofazik defibrilasyondan daha iyi olabilir. İlk tedaviler etkili değilse ilaç epinefrin (erişkinler için 1 mg) veya amiodaron (erişkinler için 300 mg) verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri