Aktarım sırasında aktarılan parça, komşularını da beraberinde götürmeye çalışacaktır. Tabii ki, DNA "mükemmel" bir molekül olmadığı için, sıklıkla bu mekanizmada hatalar meydana gelmektedir ve bunun sonucunda crossing-overlar birer mutasyona dönüşebilmektedir.
Profaz-1 evresinde, mitoz bölünmedeki profaz evresinden farklı olarak, kromozomlar ikili çiftler hâlinde eşleşir. Bu çiftlere homolog kromozomlar denir. Bu evrede çift olarak eşleşen homolog kromozomların kardeş olmayan kromatitleri arasında gen alışverişi olur. Buna krosover ya da krossing over denir.
Bunlara ek olarak albino, altı parmaklı olma, down sendromu, hemofili ve bazı kanser türleri gibi kalıtsal olarak aktarılan hastalıklar da mutasyon örnekleri arasında sayılabilmektedir.
Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonlar, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Mayoz bölünme gerçekleşirken krossing-over meydana gelmeyebilir. Bu yüzden krosing-over (gen transferi) çeşitliliğin temel nedeni değildir.
İlgili 23 soru bulundu
Evet, sanılanın aksine, eşeyli üreyen canlılarda, çeşitliliğe var olan tüm diğer çeşitlilik kaynaklarından (mutasyonlar da dahil) çok daha ciddi katkı sağlayan mekanizma Crossing-Over mekanizmasıdır.
Crosover veya krossing over ya da parça değişimi mayoz bölünmenin profaz I evresinde görülen, çift halde bulunan kromozomların yaptığı parça değişimine verilen addır. Bunun sonucunda genetik rekombinasyon meydana gelir. Yani farklı kromozomlarda bulunan genlerin alelleri birbiriyle yer değiştirir.
İnsanlar da dahil olmak üzere tüm canlı türlerinde mutasyonlar söz konusu olabilse de tek hücreli canlılarda ve virüslerde, mutasyon geçiren bireylerden sonra gelecek nesillerin genetik yapısının tamamen farklılaşması nedeniyle mutasyonun etkileri çok daha belirgindir.
Mutasyon, evrimin bir şartıdır. Her bir organizmadaki her bir genetik özellik, başlangıçta, mutasyondan meydana gelmiştir. Yeni genetik varyant (allel), üremeyle yayılır ve bu üreme evrimin belirleyici unsurudur.
Mutasyonlar her zaman olumsuz bir durum yaratmaz. Bir genin mutasyonu, bu gen için yeni bir allel oluşturur. Dolayısıyla aynı karakter için çok allellik durumu ile çeşitlilik artabilir.
Örneğin insan genlerindeki bir mutasyon, eğer insan için faydalıysa buna faydalı mutasyon denir; aynı şekilde örneğin bir bakteride meydana gelen mutasyon bakterinin yaşamını iyileştiriyorsa, yine faydalı mutasyon denir.
Kromozom mutasyonları: bir kromozomun belirli bir bölgesinde ya da tamamında meydana gelen değişikliklere denir. Kromozom mutasyonları bazen, kromozom sayısında da değişiklik oluşturabilirler. Örneğin insanlarda 21 numaralı kromozomdan 3 tane olması halinde “down sendromu” ortaya çıkar.
Ters mutasyonlar ise mutant bir fenotipi yabani tip fenotipe dönüştüren mutasyonlardır.
Mayoz bölünme sırasında, genetik çeşitliliğin sebebi olan Krossing over'de kromozomların eşleşmesini sinapsisler aracılığıyla sağladığı düşünülen, iki homolog kromozom arasında bulunan proteinden oluşan yapıdır.
✔ Eğer ki, oluşan 4 hücre ikişer ikişer aynı genetik yapıdaysa mayoz sırasında krossing over görülmemiş demektir. ✔ Üreme ana hücrelerinde görülür.
Homolog kromozomların kardeş olmayan kromatidleri arasında gen alış verişi görülür bu olaya krossing-over (parça değişimi) denir.
Şöyle ki , bir mutasyon vücut hücrelerimizde gerçekleşirse o hücrede yapı, şekil ve işlev bozukluğuna sebep olabilir, kansere yol açabilir ancak yavrulara aktarılmaz. Mutasyonlar ancak üreme hücrelerinde olursa yavruya aktarılabilir ve her aktarılan mutasyon türleşmeye yani evrime yol açmaktadır.
İnsanlarda, her nesilde birey başına yaklaşık 30 mutasyon olduğu, dolayısıyla DNA'nın fonksiyonel kısmında üç mutasyon olduğu tahmin edilmektedir. Bu, nesil başına birey başına ortalama olarak yaklaşık 3/2000 faydalı mutasyon ve yaklaşık 1.5 zararlı mutasyon olduğu anlamına gelir.
Dolayısı ile genleri değiştiren "mutasyon" gibi çeşitlilik mekanizmalarıdır, adaptasyon ise genleri değiştiren mutasyonlar gibi mekanizmalar sayesinde oluşan çeşitlilikte ortama uyumlu (adaptif) kalıtsal özelliklerin sıklığının artmasıdır yani genleri değiştirmez.
Genetik hastalıklar nadir de olsa bazı tedavi edilebilmektedir. Genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıkan bazı kanser türleri akıllı ilaç teknolojisi, immünoterapi ve kemoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Yeni çıkan teknolojiler sayesinde CRISPR, gen terapisi uygulanabilecektir.
Ancak DNA üzerinde yüzlerce hatta binlerce bazın delesyonu ile oluşan mutasyonlar da söz konusudur. Böyle bir delesyonun meydana geldiği gende tam bir inaktivasyon oluşur. Bazı durumlarda tek bir delesyon birden fazla geni ilgilendirecek kadar büyük DNA segmentinin ayrılmasına neden olur.
Genetik: Renk körlüğünün en sık gözlemlenen sebebi kalıtımsal faktörlerdir. X kromozomuna bağlı olarak aktarılan bazı mutasyonlar, anneden erkek çocuklarına aktarılarak kırmızı-yeşil renk körlüğüne neden olabilir. Genetik temelli renk körlüklerinde kalıcı körlük veya görme kaybı yaşanmaz.
* Bağlı genler arasındaki mesafe arttıkça krossing-over olma ihtimali de artar. *Bağlı genlerde krossing-over varsa oluşabilecek gamet çeşidi bağımsız genlerde olduğu gibi 2n formülü ile bulunur.
Krossingover Neyi Değiştirir? Krossing over 1 parça değişimi olarak genetik yapı üzerinde farklılık ortaya çıkarır. Yani genetik rekombinasyon ortaya çıkar ve kromozomlar arasında parça değişimi sağlanır. Böylece farklı kromozomlardaki genlerin alelleri yer değiştirir.
Sinaps, mayoz bölünme sırasında homolog kromozomların birbirine sarılması olayıdır. Tetrat, sinaps ile birbirine sarılmış dört kromatit, iki homolog kromozomdan meydana gelen yapıdır. Crossing-over ise homolog kromozomların sinaps görülen yerlerinde olan gen değişimidir ve çeşitliliğin temelini oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri