Deyim. [1] Hiç gürültü yapmamak.
"Çıt Çıkarmamak" deyimi, Türkçede bir kişinin hiç ses çıkarmaması, konuşmaması, itiraz etmemesi veya herhangi bir tepki göstermemesi anlamına gelir.
İtiraz etmemek, hoş görerek karşı çıkmamak. 2. Hiç konuşmamak, susmak.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Baştan çıkarmak bir deyimdir. Baştan çıkarmak deyiminin anlamı doğru yoldan saptırmak ya da kötü yola sürüklemektir. Aynı zamanda karşı cinsi bir ilişkiye ikan etmek de baştan çıkarmak anlamına gelebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Attan inip eşeğe binmek, etekleri zil çalmak, ok yaydan çıkmak, bin dereden su getirmek gibi deyimlerde herhangi bir öğüt veya yargı yoktur. Ancak, "Ağaç yaşken eğilir", "Ne ekersen onu biçersin" gibi atasözlerinde yargı bulunmaz. Atasözleri ile deyimleri birbirinden ayıran en önemli özellik budur.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Deyim, bir kavramı belirtmek için üretilmiş özel bir anlatım kalıbıdır; atasözleri ise genel kural belirtme niteliğine sahip sözlerdir.
Genellikle kalıplaşmış sözlerden oluşurlar. Ayrıca deyimler atasözleri gibi öğüt vermez yani yol gösterici değildir. Sadece bir olayı etkili ve kısa bir şekilde anlatmak için kullanılırlar. Deyimlerde mesajlar örtülü verilir, atasözlerinde ise bir işin nasıl yapılacağı hakkında fikir vericidir.
Atasözü Örnekleri: -Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma.
İçinde, anlamları verilmeden yeni Türk alfabesine göre sıralanmış 339 atasözü ağırlıklı kalıplaşmış söz bulunmaktadır.
Gelene git denmez: Gelen güzel bir olayı ya da kişiyi geri çevirmek olmaz. Hamama giren terler: Bir işe başlayan kimse zorlukların üstesinden gelmeyi de kabul etmelidir. Hatasız kul olmaz: Herkes kata yapabilir ve bu normal karşılanmalıdır. Önemli olan aynı hatanın bir daha yapılmamasıdır.
ATASÖZÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz, deme, mesel, sav, darbımesel anlamında kullanılır. Bu kelime genellikle ata sözü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı atasözü şeklinde olmalıdır.
Can boğazdan gelir Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, hayatta kalmak ve sağlığı korumak için beslenmenin önemine vurgu yapar. İnsanın yaşaması için yemesi, içmesi gerektiğini belirtir.
"Kendini Ateşe Atmak" deyimi, genellikle kişinin kendini bilerek tehlikeli veya riskli bir duruma sokması anlamında kullanılır.
Bu atasözlerinden birisi ise Mum dibine ışık vermez atasözüdür. Mum dibine ışık vermez atasözünün anlamı aşağıda belirtilmiştir. - Konumu ve yapısı gereği ışık saçan mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü kişiler de uzaktaki kişileri çokça kollayıp yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına yarar sağlayamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri