Sebzeli et kavurma, konserve et ile hazırlanacak en klasik lezzetlerden biridir. Yanında pilav ile birlikte servis edilebilir.
Ocağın orta gözünde kısık ateşte yarım saat kadar etimizi kavurup tuzunu atıyoruz. Sıcakken konserve kavanozuna koyup, ağzını sıkıca kapatın, kapatıp ılıyıncaya kadar ters çeviriyoruz. Ilıkken tekrar düz çeviriyoruz böylece yağ eşit dağılıyor. Afiyet olsun.
Kavonoza doldurduktan sonra sıkıca kapatın ve bir kazanda üstü bir karış suyla örtülecek vaziyette bir buçuk saat kaynatın. Su soğuduktan sonra çıkarın. İki yıl saklayabilirsiniz.
-Kavurmanın ambalajı açıldığında dışarıdan koku alabilir ve kuruyabilir bu nedenle kavurmayı dışarıyla temasını kesecek şekilde bir folyoya sararak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. -Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Yarım kiloluk kavanozlarımıza pay edip, sıcak sıcak kapakları sıkıca kapatıp, ters çevirip soğumasını bekliyoruz. Bir kaç saat sonra soğuduğundan eminseniz buzdolabına koyabilirsiniz ( kimisi kapak atmasın diye suya koyup kavanozları kaynatıyor) ben gerek duymadım bir sorunda yaşamadım.
İlgili 26 soru bulundu
Konserve olarak birçok et türevi muhafaza edilebilir. Balık, tavuk ya da dana eti konservelenebilir. Konserve şeklinde alınan et nasıl pişirilir sizler için anlattık.
Konserve şişesinin sığacağı kadar büyük bir tencereye kaynar su koyuyoruz. Şişeyi de içine yatırıp 1, 5-2 saat pişiriyoruz. (Etinizin pişme durumuna göre)ben iki saat pişirdim tam olmuştu.
"Kavurma esnasında uyguladığımız ısıl işlemle etin yapısının değişmesine neden olan enzimler ve bünyesinde bulunan mikroorganizmalar yıkıma uğrar, böylece etin kısa sürece bozulmasının önüne geçilir.
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Konserve için çorbanız kaynama ısısındayken konserve kavanozuna koyup vakit kaybetmeden kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirip ısısının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin. Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz çorbalarınızı.
Soğuyan etimizi alıp derin dondurucuya koyuyoruz. Bir saat kadar bekletip çıkarıyoruz ve şişeden çıkarmadan istediğimiz incelikte kesiyoruz. Dilimlediğiniz kavurmanın Kenarında kalan kısımlarını çıkartıp teker teker streç filme sarıyoruz ve tekrar derin dondurucuya koyup saklıyoruz. İstediğiniz gibi tüketebilirsin.
Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Kavanozları yine aynı şekilde hazırlayıp, fırın kabına yerleştirin. Fırın kabının içine su koyup kavanozları su dolu fırın kabına yerleştirin ve soğuk fırına sürün. Fırın ayarını 90-130 derece arasında ayarlayıp pişmeye bırakın. 7-8 saat sonrasında etleriniz pişecektir.
Buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucu da sonradan yemeklerde kullanılmak üzere 6-8 ay boyunca saklayabilirsiniz.
1 kilo kuşbaşı doğranmış dana eti. 500 gr iç yağ (Kuyruk yağı)
➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Küflenmiş ekmek, çürümeye yüz tutmuş meyveler ve diğer küflü besinler kanserojen madde içerdiği için kesinlikle tüketilmemelidir.
Et rengi, kasta mevcut renk pigmenti (miyoglobin) düzeyi ile ilişkilidir. Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır.
Fakat yapılan çalışmalarda; sucuk, salam, pastırma, jambon, kavurma, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin kalp damar hastalıklarına ve hatta şeker hastalığına yol açması yönünden, kırmızı (işlenmemiş) etten daha da zararlı olduğu saptandı.
Karadeniz'in yüksek yaylalarında yapılan hayvancılık sonucunda elde edilen en taze etlerden hazırlanan kavurma, her yaştan kesimin rahatlıkla tüketebileceği gıdalardandır. Et kavurma, çiğ etin direk pişirilmesinden daha sağlıklı olup, besleyicidir. Üstelik vücuda faydaları da oldukça fazladır.
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Derin ve büyük bir tencereye iç yağımızı koyuyoruz. İç yağı erimeye başlayınca, haşladığımız eti ekliyoruz. Ocağın orta gözünde, kısık ateşte yarım saat kadar etimizi kavurup, tuzunu atıyoruz. Sıcakken konserve kavanozuna koyup, ağzını sıkıca kapatıyoruz ve ılıyıncaya kadar ters çeviriyoruz.
Et ve Süt Kurumu Konserve Kuşbaşı ve Kıyma Üretiyor.
Kurum, EBK markalı kıyma ve kuşbaşı konservelerini 800 gramlık teneke kutularda üretiyor. Raf ömrü uzun konserve etleri ve dondurulmuş kıymaları ESK'nın satış mağazaları aracılığıyla tüketiciye ulaştırılıyor.
Konserve yiyeceklerin genellikle taze veya dondurulmuş yiyeceklerden daha az besleyici olduğu düşünülür, ancak araştırmalar incelendiğinde bunun her zaman doğru olmadığı görülmektedir. Aslında, konserveleme yöntemi bir besinin besleyici öğelerinin çoğunu korur. Protein, karbonhidrat ve yağ bu süreçten etkilenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri