ülker grubuna ait tüm ürünlerde, çubuk krakerden bislüvilere hepsinin içinde palm yağı var. eti grubunda ise karışık yağ kullanılıyor.
Ürünün içeriğinde baktığımızda ilk üç sırada; Şeker, Bitkisel yağlar ve Peyniraltı suyu tozu olduğunu görüyoruz. Üründe Bitkisel yağ olarak; Palm, Ayçiçek ve Kanola yağları kullanıldığını görüyoruz.
Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek, şekerlemeler, çikolata, pizza hamuru, bisküvi ve kurabiyeler gibi işlenmiş gıdalarda palmiye yağına rastlanıyor. Ayrıca deterjan, sabun ve şampuanların çoğu, ruj, ağda ve cilalar gibi kozmetik ve temizlik ürünlerinde de bu yağ bulunuyor.
Malezya ve Endonezya merkezli üretilen palm yağı, Nutella'nın başına büyük bir dert açtı. Ancak bu tartışmalar sayesinde gördük ki bu yağ sadece Nutella'da kullanılmıyor; gıdadan bebek ürünlerine, cilt bakımından temizlik malzemelerine kadar, marketlerdeki pek çok ürün paketinin üzerinde bu yağın adını görebiliyoruz.
Yani, Torku Banada Palm yağı içermektedir. ▫Gelelim oranlardaki değişime; Üründeki şeker ve doymuş yağ oranlarında ciddi farklılıklar görülüyor.
İlgili 30 soru bulundu
Palmiye yağı, dünyada en fazla kullanılan bitkisel yağ. Bazılarında oldukça yüksek oranlarda olmak üzere pek çok mamul üründe kullanılıyor. Örneğin Nutella yüzde 22 oranında palmiye yağı içeriyor.
Üründe tek bir çeşit bitkisel yağ kullanılmış; Palm yağı. Bu haliyle ürünün 35 gr.'lık tek adedinde 10,2 gr. Yağ bulunduğunu ve bunun da 5,2 gramının doymuş yağ olduğunu söyleyelim. Yani üründen alınan kalorinin %25'i Doymuş yağdan geliyor.
ülker grubuna ait tüm ürünlerde, çubuk krakerden bislüvilere hepsinin içinde palm yağı var. eti grubunda ise karışık yağ kullanılıyor. çikolataların içinde ise yok.
Ülker Çikolata Gofretin daha önce üretilmemiş bir çeşidi olan - Beyaz Çikolatalı Gofreti inceliyoruz. Ürün 35 gr.'lık paketlerde “Sınırlı sayıda” uyarısıyla satılıyor. Üründe Palm yağı yanı sıra tam hidrojenize yani margarin formunda palm yağı bulunuyor.
Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek ve şekerlemeler gibi işlenmiş gıdaların çoğunda palmiye yağı kullanılıyor. Çikolata, pizza hamuru, bisküvi ve kurabiyeler, paketlenmiş ekmek bu ürünlerden bazıları.
Nasıl anlarsınız? Ürün etiketinde: 'Palm yağı, Palmitic Asit, Palmeate, Palm' yazıyor ise palmiye yağı içeriyor demektir. 'Bitkisel yağ içerir' ibaresinin bulunduğu ürünlerin birçoğunda bulunur. Çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ayrıca erimesini önlemek için kullanılır.
▫️Ürünün noodle içeriğine baktığımızda ilk üç sırada; Buğday unu, Palm yağı ve Patates Nişastası bulunduğunu görüyoruz. Bunlara ilave olarak; Soya lesitini, Sodyum Polifosfat, Potasyum Karbonat ve Guargam gibi katkı maddeleri dikkat çekiyor.
% 100 sertifikalı sürdürülebilir palm yağı
Kokusuz ve tadı nötr olan palm yağı, tarifimizin pürüzsüz dokusunu verir ve Nutella®'daki diğer tüm bileşenlerin lezzetini ve aromasını yükseltir.
Nutella®'da kullandığımız palm yağı %100 sürdürülebilir palm yağıdır ve fabrika seviyesine kadar izlenebilir. Esas olarak Malezya'dan (stoklarımızın yaklaşık %80'i) ardından da Endonezya'dan gelmektedir.
Düşündüğünüzde palm yağı helal mi diye, bu sorunun cevabı ise sizin tercihinize kalmıştır diyebiliriz; ancak helal olmadığına dair bir görüş de söz konusu değildir.
Üründeki sütlü dolguya baktığımızdaysa ilk 3 sırada; Palm yağı, Şeker ve Peyniraltı suyu tozu olduğunu görüyoruz. Sütlü dolgu içeriğinde %7 oranında yağsız süt yer alırken, %2 oranında da süt yağı bulunduğu tüketiciye beyan ediliyor. Sütlü dolguda da yine içeriği bilinmeyen aroma verici yer alıyor.
Bu haliyle, ürün Nutella ile benzer nilteikte fakat, içeriğinde farklı olduğu birkaç nokta var; Palm yağı yok.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun (EFSA) palmiye yağının kanserojen maddeler içerdiğini açıklamasının ardından, bu yağın yoğun olarak kullanıldığı Nutella'nın imalatçısı Ferrero yağın güvenli olduğunun vurgulandığı bir reklam kampanyası başlattı.
PALM YAĞI OBEZİTEYE NEDEN OLUYOR
Obezite ve kansere neden olan palm yağı paketli ürünlerin bir çoğunda kullanılıyor. Ayrıca üretimi sırasında çevre içinde oldukça olumsuz etkiler yaratan palm yağı, en az trans yağ kadar zararlı bir yağ türü olarak gösteriliyor.
Ekonomiden Sorumlu Koordinasyon Bakanı Airlangga Hartarto, çarşamba akşamı ham palm yağı da dahil olmak üzere tüm ürünlerin Ticaret Bakanlığı kararnamesi kapsamında olduğunu belirterek yasağın, çarşamba gecesi yürürlüğe gireceğini açıkladı.
Palm yağı nereden gelir ve nasıl çıkarılır? Palm yağı , yaygın olarak palm yağı olarak bilinen Afrika palmiye yağının ( Elaeis guineensis ) meyvesinden elde edilen bir bitkisel yağdır. Afrika palmiye ağacı, Areca ailesinin bir bitkisidir. Afrika'ya özgüdür.
EFSA'nın (Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu) verdiği rapora göre; Palm yağının sağlık riski yok fakat bu yağın sıcaklığının sürülebilir çikolata haline gelirken 200 derecenin üzerine çıkıyor olması nedeniyle kanserojen madde ortaya çıkıyor.
Fındık (%45), Şeker, Bitkisel Yağ (Shea, Hindistan Cevizi), Süt Tozu, Peynir Altı Suyu Tozu, Emülgatör (Ayçiçek Lesitini), Doğal Aroma Verici (Vanilya).
Palmiye ağacının meyvelerinden elde edilen palm yağı, trans yağ içermeyen ve lezzet açısından nötr olan bir yağ türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri