Her ikisi de caizdir. Birincisi daha iyidir. Allah kabul etsin (tekabbelallah), namazın sevablarına kavuşma temennisidir.
Cevap : Namaz kılanın namazdan sonra yanındakine "Allah kabul etsin" şeklinde bir söz söylemesi şer'i değildir. Bu bidattır. Peygamber (s.a.v.) ve sahabe (r. anhum) böyle bir şey yapmamışlardır.
Cevap: Allah kabul etsin cevabı; Amin dir. Bu şekilde cevap verebilirsiniz.
Ama (Allah kabul etsin) diyen bir kimsenin sözü müslüman kardeşi için bir duadır. Bu bir emir değildir, dolayısı ile bunda bir sakınca yoktur. Tıpkı (bizden veya filancadan bunu kabul et) demek gibi. Bu da bir duadır ve emir değildir.
Namazını tamamen imam ile beraber kılan kişiye Müdrik denilir. İmama en geç olarak birinci rekatın rükuunda yetişebilen kişi, o rekata yetilmiş sayılmaktadır ve namazı tamamen imamla beraber kılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
1. Resulullah hicret etmeden önce cumanın kılınmasına izin verdi. Kendisi Mekke'de cumayı kılmaya kadir olamamış ve cumayı izhar edememişti.
Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir.
Selamun aleykum hocam, Namazdan sonra “Allah kabul etsin” demek bidat mıdır? Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve beraketuh. Hamd Allah'a mahsustur.
"namaz" kılanlara denir. allah'ın kabul edip etmeyeceğinden emin olunmayan fakat bir o kadar da kabul etmesi için istekde bulunan temenni.
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir.
Dinî terim olarak, imama en geç birinci rekâtın rükûunda yetişip namazını imamla birlikte kılan kişiye denilir. Lâhik, namaza imamla başlayıp, namaz esnasında abdestinin bozulması gibi bir durum sebebiyle namaza ara vermek zorunda kalan ve bu sebeple namazın bir kısmını imam ile birlikte kılamayan kimse demektir.
a) Allah mesut-bahtiyar etsin/ Mesut olun: Yeni evlenenlere veya evlenme çağına gelenlere söylenen mutluluk dileğidir (ÖTS, 1995, s. 1956). b) Allah mübarek etsin/Allah hayırlı uğurlu etsin: Yeni evlenenlere, yeni bir eşya veya mal alanlara söylenir (TS, 1998, s. 102).
Allah kabul etsin ne demek? Ibadet sırasında veya sonrasında söylenen bir söz. Yapılan ibadetin kabul olması dilenir.
Niyet şöyle edilir: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama "Sonra, dört rekat son sünneti, Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya". Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır.
Sual: Cünüp olan bir kimse, Cuma namazı için gusül abdesti alsa, cünüplükten de kurtulmuş, temizlenmiş olur mu? Cevap: Cünüp olduğunu unutan bir kimse, Cuma namazı için gusül abdesti alırsa, cenabetlikten kurtulur, temiz olur. Fakat, farz sevabına kavuşamaz.
Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır. Cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Önce ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur.
En İyi Cevaplar
Allah bu tür şeylerden Müslümanları korusun. amin inşallah.
- Bazı alimlere göre, ayette yer alan “Allah'a yardım etmek” konusu üç şekilde anlaşılabilir: a) Allah'ın dinine ve onun ortaya koyduğu hak yoluna yardım etmek.. b) Allah'a iman eden, ona taraftar olan ve onun adına hareket eden müminlere yardım etmek..
Aşure yapmak ibadettir. "Allah kabul etsin denilmesi" gereklidir. Aşure yapmak güzel bir davranıştır. İbadet gibi Allah'ın kabul etmesi gereken bir durum yoktur.
Değerli kardeşimiz, Öncelikle namazdan sonra tesbih çekmek ve dua okumak farz değildir; bunlar sünnettir. Yapıldığı takdirde sevabı ve fazileti çoktur; yapılmazsa da bir günahı yoktur. Namazdan sonra tesbih çekmeden dua etmeden kalkılırsa namaz bozulmuş olmaz.
D şıkkı çünkü hepsi dua niteliğinde.
Namaz kılmış olana, (Allah mübarek etsin) mi denir, yoksa (Allah kabul etsin) mi? Allah mübarek etsin denir. Kur'an-ı kerimde, (Allah Eshab-ı kiramdan razıdır) buyuruluyor.
(Müslim, Cum'a, 40 [865]); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Dâvûd, Salât, 209 [1052]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 93 [1125]). Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur.
Bir hadis-i şerifte, (Bir kimse, mani yok iken, üç Cuma namazı kılmazsa, Allahü teâlâ, kalbini mühürler) buyuruldu. Yani, iyilik yapmaz olur, gafil olur. Tevbe eder Cumalara giderse, üstündeki gaflet kalkar. Bu hadis-i şerif, İslamiyet'le idare edilen yerler içindir.
“Cuma günü Müslümanların bayramı olarak kabul edilir”
Uyanık, “Bu bağlamda hayırlı bir günde Allah'a kulluk etmekte birlik ve beraberlik içerisinde hayırlı bir ibadet olan cuma günü, Müslümanların bayramı olarak kabul edilir ki cuma namazı hem bir ibadettir hem de kulun geçmişte işlemiş olduğu günahlara da kefarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri