Bugünkü Yunanistan'ın ismi de "Helen ülkesi" anlamında Katarevusa'da Hellás (Ἑλλάς) ve Modern Yunanca'da Elláda'dır (Ελλάδα).
Yunanlar ya da Helenler (Yunanca: Έλληνες, romanize: Éllines, Yunanca telaffuz: [ˈeĺἱnes]), Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.
Yunan geleneğine göre Grekler, Truva Savaşı'ndan sonra Helenler olarak adlandırılmıştı. Antik Yunanlar için Helen olabilmek, medeni olabilmenin bir kıstasıydı ve kendilerinden olmayan her halka (Persler gibi büyük ve güçlü medeniyetler kurmuş bile olsalar) onları aşağılamak amacıyla "barbar" diye hitap ettiler.
hellas, yunanların kendilerinin helen ırkının temsilcileri olduğunu belirtmek için kendi ülkelerine verdikleri bir isim. dünyanın geri kalanı ise grek ırkından olduklarını düşündükleri için greece veya dile göre türevlerini kullanırlar.
Türkçede Yunanistan olarak adlandırılan ülkenin tam olarak ismi aslında Eliniki Dimokratia / Hellenic Republic'tir. Ancak İngilizce'de Greece olarak geçtiği için dünya üzerinde de en çok bilinen ismi Greece olmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Yunanistan (Ελλάδα, Hellada veya Hellas), resmi adıyla the Hellenic Republic (Ελληνική Δημοκρατία, Elliniki Dimokratia) Parlamenter Cumhuriyet şekliyle yönetilir. Cumhurbaşkanı her 5 yılda bir parlamento tarafından seçilir.
Osmanlılar 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybederek 1829 yılında Rusya'yla imzaladıkları Edirne Antlaşması'yla Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettiler.
Polis (Yunanca ἡ πόλις), Eski Yunanistan'da bir şehir, veya şehir devleti. Kelimenin bir diğer anlamı ise böyle bir şehrin vatandaşlar topluluğu idi. Klasik Atina ve aynı dönemdeki şehirler için bu terim çoğu zaman "şehir devleti" olarak çevrilir. Aynı kavramın Latincesi civitas tır.
Greece {özel isim}
Yunanistan {ö.i.}
Sparta Antik Yunanistan'ın Lakonya bölgesindeki öne çıkan bir şehir devletiydi. Söz konusu şehir devleti, antik dönemde Lakedemon olarak bilinirken, Sparta ismi Peloponez'in güneydoğusunda bulunan Lakonya bölgesindeki Evrotas Nehri'nin kıyısındaki ana yerleşim bölgesi için kullanılan bir isimdi.
Ilk önce Yunan şehirleri ve şehir-devletleri kuruluyor. O dönemlerde Romalılar ise Italya'da Roma ve çevresinde yerleşmiş bir halk sadece. Yunan şehir devletleri ise Akdeniz çevresinde denizcilik ve ticaretle diğer şehir ve devletlere ulaşıyor. Romalılar'la da bu şekilde bağlantı kuruyorlar.
1821 yılında başlayan Yunan İhtilâli, Osmanlı Devleti tarafından bir türlü bastırılamayınca Rusya ve İngiltere'nin müdahalesi ve ardından Fransa'nın da onlara katılmasıyla uluslar arası bir mesele haline geldi. Bu güçlerin yardımıyla sonuçta onların himayesinde bağımsız bir Yunanistan ortaya çıkarıldı.
Yunanistan'ın ilk sakinlerine sıklıkla Pelasgi, yani "deniz halkı" denirdi. Yarımadanın bu sakinleri kuzeyden göçen işgalcilerin etkisi ile güneye kaçtılar. Birbiri ardı sıra gelen işgallerle güney kıyılarına ve Ege Adaları'na yayıldılar.
Çeşitli kavimler dinleri bakımından "Rum" adıyla anılmışlardır. Mezhep bakımından Sırplar, Bulgarlar ve Ulahlar Ortodoks olduklarından Rum Cemaati (Millet-i Rûm) kabul edilmişlerdir. Onların yaşadığı Balkan toprakları da Türkler tarafından "Rumeli" olarak adlandırılmıştır. "Yunan olmak" ve "Rumluk" aynı şey değildir.
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Antik Yunan kent devletlerinden biri olan Sparta'da, agoge olarak adlandırılan bu sistemin temel amacı vatansever, itaat eden, eşit ve tek tip vatandaşlardan oluşan bir toplum yaratmaktır (Ducat 2006).
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir. Bizim için Selanik'in en önemli yanı ise Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu şehir olmasıdır.
Ses (yardım·bilgi)), Rumca ya da Helence, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk ve Doğu Akdeniz ile Karadeniz çevresinde konuşulan bir dil. Yunanistan'da tek başına, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ise Türkçe ile birlikte resmî dildir.
Selanik (Yunanca: Θεσσαλονίκη, Romanizasyon: Thessaloníki, Yunanca telaffuz: [θesaloˈnici]), metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir.
Sparta. Yunanistan'ın güneyinde bulunan Peloponez yarımadasının verimli bir bölgesinde yer alan Sparta'nın nüfusu MÖ 800 ve 600 yılları arasında giderek artmıştı.
Polis kelimesinin "şehir" anlamına geldiğini herkes bilir, Yunancadan geldiğini de. Eski Yunan şehir devletlerine polis deniyordu (çoğulu poleis).
Latince'de ise yurttaşlık anlamındaki "urbs" ve "civitas" sözcükleriyle tanımlanır.
Nüfusun %98'i Yunan Ortodoks inancına mensuptur (Yunan Ortodoks %98, Müslüman %1.3, diğer %0.7). Din özgürlüğü Anayasa tarafından garanti altına alınmıştır ve Müslüman, Katolik, Protestan ve Museviler gibi diğer dini gruplar kendi ibadethanelerine sahiptir.
Yunanistan (Yunanca: Ελλάδα, Yunanca telaffuz: [eˈlaða]) veya resmî adıyla Helen Cumhuriyeti (eskiden Hellas, Yunanca: Ελληνική Δημοκρατία, Yunanca telaffuz: [eliniˈki ðimokraˈti.a]), Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır.
II. Bayezid döneminde başlayan seferler ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleştirilen fetihler sonucunda Mora tamamen Osmanlıların eline geçti. Bu dönemde Rodos, diğer Ege adaları ve 1669'da Girit'in fethi ile Yunanistan tamamen Osmanlı yönetimine dahil oldu (Hacısalihoğlu, 2013: s. 586).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri