Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir. Bundan hareketle olay örgüsüne “olay zinciri” de denilmektedir.
Genellikle bir olgu veya bir olayı neden sonuç ilişkileri içinde aktarılmasına olay örgüsü denilmektedir. Pek çok kişi tarafından bir mevzu anlatılırken olay örgüsü kullanılmaktadır. Olay örgüsü gerçekleşmesi için ilk olarak bir mevzu olması gerekir. Devamında giriş gelişme sonuç kısımları işlemelidir.
Olay örgüsü genellikle ağaç yapısı şeklinde gösterilir. Olayın kök nedeni en üst düzeyde yer alırken, altında daha spesifik nedenler ve sonuçlar yer alır. Bu şekilde, olayın genel bir bakış açısı elde edilir ve ilişkili faktörlerin birbirleriyle nasıl bağlantılı olduğu görsel olarak temsil edilir.
Adından da anlaşıldığı gibi olay örgüsü; bir hikayede, romanda, masalda veya herhangi bir türde yaşanan olaylar bütününü ifade eder. Kısacası, okuduğunuz romanda anlatılan “olayların” ve bunların size sunulması sırasının, romanın “olay örgüsü” olduğunu söyleyebilirsiniz.
bir anlatı filminde, bütün olayların nedensel ilişkileri, zamandizinsel düzeni, süresi, sıklığı ve mekânları da dahil olmak üzere izleyiciye doğrudan sunulması. anlatıdaki olayların izleyicinin hayalinde oluştuğu öykü kavramının karşıtıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Özet, okuyucunun konuyu veya olay örgüsünü daha kısa sürede anlamasına yardımcı olan, içeriğin kısa bir açıklamasıdır. Genellikle özet, metnin “ne “si olarak adlandırılır.
Olasılık kuramında olay, kendisine bir olasılık değeri atanan sonuç kümesine verilen addır. Örnek uzayın sonlu olması durumunda bu kümenin herhangi bir altkümesi bir olay oluşturmaktadır.
Olay: Öykü kişilerinin başından geçenlere olay denir. Olay Örgüsü: Metinlerde olay, ya metindeki kişiler arasında cereyan eden ilişkiler ya da kahramanın iç çatışmaları sonucu ortaya çıkar.
Örüntü olay ve ya nesnelerin düzenli bir biçimde birbirini takip ederek gelişmesidir. Böylece, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurabilmemizi, çıkarımlarda bulunabilmemizi sağlar. Hayat bir örüntüdür. Örüntü nedir sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.
Olay öykülerinin aksine “Durum Öyküleri”, merkezlerine bir “olay” koymazlar. Bu romanlarda da olaylar konu alınabilmekle birlikte, asıl ağırlık karakterler arasındaki diyaloglar, karakterlerin hissettikleri, düşündükleri ve verdikleri tepkiler üzerindedir.
HİKÂYENİN UNSURLARI Hikâyeler; olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân, konu, tema, çatışma, anlatıcı ve bakış açısı gibi unsurlardan oluşur. Olay Örgüsü: Hikâye kişileri arasında cereyan eden ve sebep sonuç ilişkisine bağlı olarak gelişen organik bütüne olay örgüsü denir.
Helezonik Olay Örgüsü: Birden çok vak'a zincirinin iç içe geçmesi söz konusudur. Bir anlamda hikâye içinde hikâye, oyun içinde oyun vardır. Binbir Gece Masalları'nda, Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı'nda bu türün izlerini görebiliriz.
Olay; İçerisinde söz söylenen yaşantı veya durum olarak öne çıkar. Kişiler; Hikaye içerisinde olayı yaşayan ya da olayın gelişmesinde rol oynayan insanlardır. Yer; Hikayede olayın yaşandığı mekan veya veya çevreler.
Hikâyede çatışma nedir sorusuna bir yanıt vermek gerekirse çatışma genel olarak bir olay örgüsünün içerisinde kahramanın kendisi ile başka bir karakter ile doğa ile doğaüstü varlıklar ile ve teknoloji ile savaşını kapsamaktadır.
Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir. Bu tür metinlerde merak unsuru ön plandadır. Bu türün en önemli örneklerini Fransız yazar Maupassant vermiştir. Bu yüzden olay hikâyesi, Maupassant tarzı hikâye olarak da adlandırılmaktadır.
Sayı Örüntüleri; İlk olarak örüntünün ne anlama geldiğinin öğrenilmesi çok önemli bir gerekliliktir. Bir kural biçiminde ilerlemekte olan şekil veya sayılar toplamına örüntü adı verilir. Bu konun netleşmesi adına örneğin; 4'erli olarak artış gösteren küp şekilleri bir örüntü meydana getirmektedir.
İngilizcede “pattern” kelimesi ile karşılanan örüntü, herhangi bir olay yahut şekiller dizgesinde, insan mantığının yakalayabileceği bir düzen ve tekrarı ifade etmek için kullanılır.
Matematiksel örüntüleri sayı ve şekil örüntüleri olarak düşünebilir ve bu örüntüleri; (1) sabit örüntüler, (2) aritmetik genişleyen örüntüler ve (3) geometrik genişleyen örüntüler olarak gruplandırabiliriz (Olkun ve Toluk-Uçar, 2006).
1) OLAY: Hikâyede üzerinde söz söylenen yaşantı ya da durumdur.
Olay, karakterler, mekan ve zaman temel hikaye ögeleridir.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Olgu, gözlem ve deneyden doğan, düşünce ve araştırmaya dayanak olan, süreklilik ve kararlılık gösteren olaylar serisidir. Olay ise görülen, duyulan ve algılanan her şey, biricik ve tek olan şeylerdir. Örneğin Ahmet ile Ayşenin evlenmesi bir olaydır. Ama Türkiye genelinde gerçekleşen evlenmeler ise olgudur (3, 403).
Olay ortaya çıkan durum, oluşum anlamına gelir. Ayağın taşa takılıp düşmek, bir camın kırılması, aniden meydana gelen trafik kazaları olaya örnektir. Olayların Özellikleri Nelerdir? Her olayın bir ve birden fazla nedeni olabileceği gibi yine bir ve birden fazla da sonucu olabilir.
Olay; Doğa güçlerinin etkisiyle veya insan davranışı sonucu ortaya çıkan, oluşan durum, ilgiyi çeken veya çekebilecek nitelikteki her türlü oluşuma olay denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri