Mübadele antlaşması neticesinde Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil olan Cunda Adası eski bir Yunan Adasıdır. Adadaki her ayrıntı size mübadeleyi anlatmakla yükümlüdür. Burası, doğduğu yeri terk etmek zorunda bırakılmış bir halkın memleketidir.
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir.
Cunda Adası, Yunanistan'ın Lesbos adasının 16 kilometre doğusunda yer almaktadır. Cunda Adası, tipik bir Ege tatil beldesi özelliğine sahiptir.
Midilli (Yunanca: Λέσβος 'Lésvos'; Osmanlıca: مدللى), Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adasıdır. Yunanistan'ın ana karasından çok Türkiye'nin Ayvalık ile Dikili ilçelerine yakın olan ada, Girit ve Eğriboz'dan sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adasıdır. Başkenti Mytilene'dir.
Cunda Adası konumu gereği Türkiye ülkesinin Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır.
İlgili 23 soru bulundu
CUNDA ADASI TARİHİ
Adanın nüfusu 2000 yılı itibarıyla 3.000'dir. Ancak bu rakam yazın 20.000'e kadar çıkabilir. Adanın nüfusunun çoğunluğu Girit ve Midilli adalarından 1924 nüfus mübadelesi zamanında göç eden Türklerden oluşmaktadır. Bu yüzden adanın yaşlı nüfusunun çoğu Rumca(Yunanca)'yı bilmektedir.
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Sisam - Samos
O zaman Kuşadası'ndan kalkan feribotlara atlayın ve Türkiye'ye en yakın ada olan Sisam'a uğrayın.
Dilek Yarımadası karşısında bulunan Türkiye'ye en yakın ada konumundaki Sisam (Samos) Adası, Yunan adalarının en güzel doğaya sahip olanlarından birisi. Geçmişte 12 İon kolonisinden birisi olması ile bilinen ada yüzülen eşsiz plajları ve yenilen deniz ürünleri ile de huzurun adresi.
Yunan adalarına gitmek için pasaport gerekli mi? Evet Yunan Adaları için pasaport şart. Pasaportsuz Yunan adalarına gidemezsiniz. Pasaporta ek olarak ya kapı vizesi ya da Schengen vizenizin olması gerekiyor.
Hayır, Cunda adası 1923 yılındaki mübadele ile birlikte Türklerin kontrolü altında bulunan bir Türk adasıdır. Dolayısıyla giriş yapmanız için herhangi bir vize veya prosedüre gerek yoktur.
Bir balıkçı kasabası olan Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönme. Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Giriş ücretsizdir. Kitaplığa toplu taşım araçları ile ulaşabilmek için Ayvalık'tan Alibey Adası'na (Cunda Adası'na) kalkan belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılabilir. Ayvalık İskelesinden, Alibey Adası (Cunda) İskelesine her saat başı hareket eden tekneler de bir başka ulaşım alternatifidir.
Ayvalık plajlarında dikkat etmeniz gereken iki şey var; biri (çok fazla) çocuk gürültüsü. O yüzden yanınıza müzik dinlemek için kulaklığınızı almanızı öneririm. İkincisi ise denizi. Ayvalık ve Cunda'nın denizi neredeyse Bozcaada'nın denizi kadar soğuk.
Öncelikle Cunda Adası'nda yüzülecek en doğru yerler adanın batı cephesi. Burası açık denize baktığından ötürü suyu sirküle edip temizlenebiliyor. Karşısında ada olan batı kıyıları adanın yarattığı siper etkisi sebebiyle de ayrı güzel.
Cunda'nın bugünkü ismi Alibey, Kurtuluş Savaşı sıralarında padişahın 'Yunanlılar'a teslim olun' fermanına karşı gelip, silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı olan Yarbay Ali Çetinkaya'dan geliyor. Ayrıca Cunda ismi, Piri Reis'in Kitab-ı Bahriyesi'nde andığı Yund Adaları'ndan gelmektedir.
Yunanistan yarımadası ile Anadolu yarımadası arasında bulunan ve toplam alanı 23.000 kilometrekare kadar olan 3000'e yakın ada ve adacığa Ege Adaları adı verilir.
Eğer kıyılarımıza yakın Rodos, Kos, Midilli, Meis, Sakız, Sisam adalarına seyahat planlıyorsanız seyahat acentesi vasıtası ile kapı vizesine müracaat edebilirsiniz. Bu adalar, bize yakın konumları ve her iki yöne yapılan feribot seferleri sayesinde günübirlik seyahat için de oldukça uygun konumdalar.
1- Cunda (Alibey) Adası, Balıkesir
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı olan Cunda Adası, Ayvalık'ta bulunan adaların en büyüğü olarak biliniyor. Özellikle İstanbul'a olan yakınlığıyla çevre illerden de yoğun bir talep gören Alibey olarak da bilinen Cunda Adası, Türkiye'nin güzide güzellikleri arasında yer alıyor.
Ününü ve adını bereketli topraklarında yetişen sakız ağacından alan Sakız Adası, Ege'nin en sevilen tatil beldesi İzmir'e bağlı Çeşme'nin tam karşısında bulunuyor. O kadar yakın ki elinizi uzatsanız ulaşabilecekmişsiniz gibi hatta.
Eğer İzmir'deyseniz Samos Adası tercihleriniz arasında olabilir. Sığacık ve Kuşadası kalkışlı ve gün boyunca karşılıklı seferlerin düzenlendiği feribotlarla Samos Adası'na ortalama 1 buçuk saat süren keyifli feribot yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası manzarası görünmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Latince'de "Diábolus, Diaboli", İspanyolca'da "Diablo", Yunanca'da "Diabolos", "Karanlıkların Efendisi," "Beelzebub" (Sinek Kral), "Belial", "Mephisto" ya da "Lucifer", Rusça'da "Satana", eski Türkçede "Yek" ya da 'Albız 'olarak geçer.
Ayvalık, Antik Çağ'da bir tür yabani ayva anlamına gelen Kidonia olarak anılıyordu. Bölgeye ilk yerleşenlerinin Midilli'nin Kydona köyünden ya da Girit'in Kydonies bölgesinden gelmiş olabilecekleri düşünülmektedir. Bazı görüşler de Ayvalık'ın (Eolya'nın) bozulmuş şekli olduğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri