Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
TDK'ya göre çünkü kelimesinin doğru yazılışı "çünkü"dür. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
çünkü, çünkü, çünkü, çünkü..... gibi. yalnızlık senfonisi adlı parçada geçen sözcük. bu kelimenin telaffuzunda ise; özellikle eski türkçeyi fazlasıyla kullanan kişiler üzerine basa basa çünkiiii derler.
Çünkü mü çünki mi? Bu kelimenin doğru yazımı "çünkü" olarak ortaya çıkıyor. DOĞRU KULLANIM: Seni çok seviyorum çünkü seninle vakit geçirmekten aşırı derecede mutluyum. YANLIŞ KULLANIM: Mbaye Diagne bir türlü kendini yeşil sahaya veremiyor çünki aklı başka yerde.
İlgili 18 soru bulundu
Bağlı cümle, bağlaçlar ile birbirine bağlanmış birden fazla cümleden oluşan cümle grubudur. Bağlı cümlede cümleler birbirine ama, ancak, fakat, lakin, ne var ki, ne yazık ki, yalnız, çünkü, oysa, oysaki, mademki, ve, veya, ne ... ne ..., hem ...
“ama”, “çünkü”, “fakat”, “öyleyse”, “ancak”, “oysaki” gibi bağlaçlarla birbirine bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
"çünkü" yazılır/okunur; yakın döneme kadar yazılışı ve okunuşu da "çünki"ydi.
Farsça çūn ki چون که “zaman bağlacı, açıklama bağlacı” deyiminden alıntıdır.
İçinde bulunduğunuz güne dair bir olayı, bir durumu veya faaliyeti belirtmek için kullanılan bugünkü kelimesi sıklıkla yanlış yazılır. Kimi zaman bu günkü şeklinde ayrı yazılan, bazen de bugünki şeklinde birleşik ama hatalı kullanılan bu kelimenin doğru yazımı bugünkü şeklinde birleşik olmalıdır.
TDK sözlüğüne göre bu kelimenin doğru Yazılışı ise, kirpik şeklindedir. Kirpik kelimesi, halk arasında çoğu zaman kiprik şeklinde söyleniyor. Bunun sonucunda da yazım yanlışları ortaya çıkıyor. Aslında bu sözcüğün doğru yazılışı TDK güncel yazım kılavuzuna göre kirpik olarak gösteriliyor.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, teneffüs şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "tenefüs, teneffus" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"teneffüs"tür. TENEFFÜS NE DEMEK?
Cüz, (Arapça: جزء, çoğulu اجزاء aczâ) kelimesi Arapçada "parça", "bölüm", "kısım" anlamına gelir.
Çünki nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "çünkü" şeklindedir.
Türk Dil kurumuna göre eşek kelimesinin doğru yazılışı eşek şeklindedir. Yapılan hatalı yazım ise eşşek şeklinde olmaktadır. Türk Dil kurumuna göre kelimelerin yazılışı belirli kurallara göre yapılmaktadır.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Meğerki, mademki, veyahut, veya, çünkü, halbuki, sanki, oysa, öyleyse, neyse, yoksa, kimbilir vb.
Cönk, Türk halk edebiyatında saz şairlerinin, kendilerinin veya başkalarının şiirlerini derledikleri, (alttan yukarıya) uzunlamasına açılan, çoğunlukla deri kaplı defter. Antolojiye benzeyen bu defterlere halk dilinde sığır dili, ya da dana dili de denmektedir.
Fakat iki ayrı hüküm bildiren cümlelerin arasında bağlaç olarak kullanılır. Bu kelimenin ikinci anlamı ise yine de ve buna rağmendir.
DEĞİL sözcüğünün doğru okunuşu: DEĞİL (Dİ:L) sözcüğünün doğru sesletimi “DİİL” şeklinde olmalıdır.
♣️Eğer yazılır , 'eyer' diye söylenir! ♦️Belki kelimesinde 'e' sesi kapalıdır. ♥️Olmayan yazılır, 'olmıyan' diye söylenir. ♠️Değil yazılır, ' diil' diye söylenir!
Olumsuzluk ifade eden "değil" kelimesinin bulunduğu cümlelerde, "değil" kelimesinden sonra virgül konur. Ancak kelime kuvvetlendirme edatlarıyla birlikte kullanılmışsa virgül bu edatlardan sonra konur: "Vapur değil, yelkenli değil, sanki bir sandaldayım.
Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır. İki nokta, metin içerisinde kullanıldığında işaretin ardından bir boşluk bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri