1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Çupra balığını marine etmek için karabiber, tuz, sarımsak ve biberiye sapı kullanılmaktadır. Marine edilen çupra, bir süre ovulmalıdır.
Sosun hazırlanması için, sarmısak tuzla dövülüp küçük bir kaba alınır. Üzerine, limon suyu, kimyon, zeytinyağı, kıyılmış maydanoz, biber ve domates salçası eklenip çatal yardımıyla çırpılır. Hazırlanan bu sos balığın üzerine gezdirildikten sonra servise sunulur. Afiyet olsun…
Neredeyse tüm balık tarifleriyle kullanabileceğiniz, özellikle beyaz etli balıklara çok yakışacak bu marinasyon sosu için: 1 çay bardağı zeytinyağı, I limonun taze sıkılmış suyu, 1 yemek kaşığı kadar taze kekik, 2 diş rendelenmiş sarımsağı karıştırmanız ve güzelce temizlediğiniz taze balıkları bu karışımla güzelce ...
İlgili 28 soru bulundu
Balığı marine etmek için sirke, şarap gibi mayalanmış asidik malzemeler veya limon suyu zeytinyağı, baharat ya da aromalı otlarla karıştırılabilir. Ayrıca süt, sulandırılmış tarhana, yoğurt, soğan sarımsak ve kereviz yaprağı ya da tozu da marine etme işlemi için kullanılabilir.
Fırın kabına yerleştirdiğiniz balığın üzerine tuz ve az miktar kekik serpiştirin. 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Balığın üzerine yarım yemek kaşığı kadar minik parçalar halinde tereyağı yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin. Balığın üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Hafifçe tuz ve karabiber serperek halka şeklinde kesilmiş limon dilimleri koyun ve doğranmış maydanoz ile kalan defne yapraklarını serpin. Yağlı kağıdı balıkların üzerini örtecek şekilde kapatın ve kenarlarını sıkıştırın. Önceden ısıtmış olduğunuz fırında 200 derecede yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.
A vitamini sayesinde göz ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Fosfor ile bedenin ihtiyacını karşılar. Tansiyonu düşüren, eklem iltihabını iyileştiren, depresyon, astım hastalıklarına iyi gelen omega 3 yönünden zengindir. Doymuş yağ asidi sayesinde zayıflamaya yardımcıdır.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Bir kabın içine zeytinyağı, hardal, ketçap, mayonez, ince doğranmış dereotu, limon suyu, karabiber ve tuzu alın. İyice karıştırdıktan sonra balığın üzerine dökün.
Suyun açılıp kurumasında, fazla sıcaktan veya fazla soğuktan dolayı ölen veya kuşlar tarafından öldürülen, su içinde bağlı tutulmakla ölen, buz arasında sıkışarak ölen balıklar yenir. Deniz içinde ölen veya sudan çıkarılmadan tokmakla vurulup öldürülen veya bıçakla başı kesilen balıklar yenir.
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için, 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatabilirsiniz. Kaynayan sirkeli su, evin içine sinen kızartma kokusunu alacaktır. Balığın, hem çabuk pişmesi hem de çatlamasını önlemek için iki tarafına bıçakla çizik atın.
Bu sos için karabiber, kaya tuzu, zeytinyağı, sarımsak ve sirke karışımı yapılır. 2 saatlik bir marinasyon süresi yeterli olur. Bir diğer popüler sos ise balzamikli sostur. Soya sosu, soğan, kekik, esmer şeker, balzamik sirke ve zeytinyağı ile bu marine sosunu hazırlayabilirsiniz.
Tuz, karabiber ve zeytinyağını karıştırıp balık sosunu hazırlıyoruz. İçerisine balıkları koyup en az 1 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Teflon tavaya az sıvı yağ koyup tavayı kızdırıyoruz. Tavaya balıkları koyup arkalı önlü çevirerek pişiriyoruz.
Çipura hangi baharatlar konur? Sarımsaklar soyulur . Bütün olarak hepsi birlikte tepsiye konulur . Üzerine 1 çay kaşığından biraz fazla tuz kara biber pul biber kekik ve kimyon serpilir ve elle hepsi birbirine karıştırılır .
Balığın daha kolay pişmesi için de üzerine çizikler atılmalıdır. Önceden hazırlanan balıklar, önceden kızgınlaşmış yağda ve ağır ateşte pişirilmelidir. Tavada kızaran çupra balıkları yaklaşık 15 dakika içerisinde pişmektedir. Izgarada pişmiş çupra, bu balığın en lezzetli hali olarak kabul edilmektedir.
Yarım çay bardağı zeytin yağı, 1 adet limonun suyu, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı tuz. Bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Güzelce temizlenen balıkların üzeri bıçakla çizikler atılır. Hazırlanan sos fırça yardımıyla balıkların her yerine sürülür.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!
Kısaca belirtmek gerekirse deniz çipurası deniz ortamında doğal biçimde büyüyen balıktır. Ağ veya olta ile yakalanır. Az yakalandığından ve doğal beslendiğinden fiyatı da yüksektir ve ebatına göre çiftlik çipurasının yaklaşık 2-3 katıdır.
Çipura Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır? Balıkları iyice yıkayıp, bolca tuzlayıp mısır ununa bulayın. Yağı iyice kızdırınca, tavaya alın ve bir tarafı tam kızarınca çevirin. Ben sebze de kızarttım, yağda balık kokusunu çekiyor ve lezzetli oluyor.
Patatesleri zeytinyağı ve tuz ile karıştırıp yağlı kağıda serin ve 180 derecede 20 dk kadar pişirin. Tepsiyi fırından alıp soğan, taze soğan ve domatesleri patateslerin üstüne dağıtın. Balıkları zeytinyağı, tuz ve karabiber ile ovduktan sonra en üste yerleştirin. 180 derecede 25 dk kadar daha pişirin.
Oldukça etli bir balık olan çipura, ülkemizde en çok tüketilen balıklardandır. Çipuranın en lezzetli olduğu dönem Ağustos ve Eylül aylarıdır. Dil balığı: Geniş ve yassı yapısıyla dile benzetilen dil balığı, her mevsim tüketebileceğiniz leziz balıklardandır.
Çipura ya da çupra (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait, Akdeniz'de yayılım gösteren balık türü. Klimatik yapıdan çipura balığına tüm Akdeniz'de rastlanmakla birlikte doğu ve güneydoğu Akdeniz ülkelerinde, Kanarya Adaları'nda, İngiltere kıyılarında, Verde Burnu'nda ve nadir olarak Karadeniz kıyılarında rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri