Laktaz, gıdalardaki laktozu parçalayarak vücudunuzun onu sindirebilmesini sağlar. Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Doğuştan oluşabilen laktoz intoleransı ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık nedeniyle önemli bir besin olan süt içmeyi kesmek yerine laktoz içermeyen laktozsuz süt ürünleri kullanımı tercih edilmektedir.
İnek sütü alerjisi olanlar, keçi sütü vb hayvan sütlerini tüketebilir ve sorun yaşamayabilirler. Ancak süt şekeri dediğimiz laktoz, tüm hayvan sütlerinde doğal olarak bulunur ve laktoz intoleransı olanlar hiçbir hayvan sütünü, keçi sütü dahil, tüketemezler.
İlgili 41 soru bulundu
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise bu bes,nlere ek olarak krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez tüketilmemelidir. Süt içiyorsanız, laktozsuz süt içmelisiniz.
Cevap ise laktoz duyarlılığınız varsa sanılanın aksine süt içebilirsiniz. Kendinizi sütten tamamen mahrum etmenize gerek yok. Laktoz intoleransına sahip insanların da sevdikleri günlük yiyecekleri laktozsuz veya laktozu azaltılmış şekilde tüketebilmesi mümkün.
BİM - Dost Laktozsuz Süt
mağazalarımızda 4.50 TL!
Laktozsuz süt, Dünya genelinde ve özellikle Akdeniz ülkelerinde nüfusunun yaklaşık %70'inde görülen "laktoz duyarlılığı"ndan dolayı, süt içemeyen veya içmekten hoşlanmayanlar için üretilmiş, süt çeşididir.
Doğumsal laktoz intoleransı çok nadir görülür ve alerji değil, genetik geçişli metabolik bir rahatsızlıktır. Genellikle doğumu takip eden birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ciddi ishal, kusma, dehidrasyon ve büyüme güçlüğü ile kendini gösterir. 6. aydan sonra düzelir.
Laktoz intoleransı; süt ve süt ürünlerinin içerisindeki şekeri (laktoz) tamamıyla sindiremiyor olmanızdır. Genellikle tehlikeli değildir fakat belirtileri pek de katlanılır bir şey değildir.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoza karşı hassasiyeti olan kişilerde, laktoz içeren besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Bu sayede laktoz tüketimi sonrasında oluşabilecek şikayetlerin (gaz, şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı vb…) giderilmesine yardımcı olur.
Laktoz intoleransı nedir? Süt alerjisi olan kişilerde alerjiyi proteinler tetiklerken, laktoza intoleransı olan kişilerde semptomlardan sorumlu olan laktozdur. Bu kişilerde laktaz enzimi ya yoktur ya da vücut çok az üretmektedir. Sonuç olarak, vücut sütte bulunan laktozu işleyemez.
Bağırsakta şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açan laktoz intoleransının hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, "Yoğurt yaparken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70'i parçalandığından laktoz intoleransı olanlar süt yerine yoğurt tüketmelidir" dedi.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Sütün iyiliklerinden mahrum kalmadığınız, daha sağlıklı bir yaşam için, Sütaş Laktozsuz Süt! Sütaş Laktozsuz Süt, Sütaş Çiftliği'nin doğal, taptaze sütlerinden üretiliyor. Doğal bir kalsiyum, protein ve vitamin kaynağı olan Sütaş Laktozsuz Süt'ün sindirimi kolaydır.
Avrupa Gıda Güvenliği Diyetetik Komitesi primer laktoz intoleransı hastalarının günde 12 gram laktozun tek başına, 15 grama kadar laktozun da besinlerle birlikte alındığında tolere edilebilir olduğunu söylüyor. 1 su bardağı yağlı inek, keçi ve koyun sütü, 1 su bardağı kefir, 400 gram yoğurt, 400 gram sütlaç yaklaşık ...
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Laktoz intoleransı, kişinin vücudunun sütte bulunan bir şeker olan laktozun sindirilmesi ile ilgili problem yaşamasından kaynaklanır. Bu durumdan muzdarip olan kişilerde, süt, dondurma, yoğurt veya peynir gibi mandıra ürünlerinin tüketilmesi sonrasında karında rahatsızlık gibi çeşitli sindirim şikayetleri ortaya çıkar.
Lactobacillus ve Bifidobacterium laktozu fermente ettikleri için, laktoz intoleransı üzerine etkili olan bakteriler genellikle bu cinslere ait türlerdir. Ancak daha çok en yüksek laktaz aktivitesine sahip olan Lactobacillus türü üzerine yoğunlaşılmıştır.
Muz bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Glikoz, laktoz, maltoz, galaktoz, sukroz, fruktoz ve nişasta gibi şekerler içerir.
Badem, balık, roka, kara lahana, yeşil fasulye, lahana, soya ürünleri, bamya, brokoli, yumurta, tavuk, mercimek, makarna, pirinç, patates, elma, muz, kayısı, üzüm, havuç, domates, kuru yemişler, tofu ve deniz ürünleri gibi laktozsuz ürünler aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir.
Düşük laktozlu peynirler arasında parmesan, gravyer ve çedar bulunur. Bu peynirlerin az porsiyonları genellikle laktoz intoleransı olan insanlar tarafından tolere edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri